Actul normativ prevede modificãri ale competenþei instanþelor judecãtoreºti, în scopul degrevãrii Înaltei Curþi de Casaþie ºi Justiþie de judecarea recursurilor declarate împotriva hotãrârilor judecãtoreºti pronunþate în materia împãrþelii judiciare ºi a raporturilor de familie.
Aceste cauze ridicã, de regulã, probleme de apreciere a probelor, activitate ce nu caracterizeazã atribuþia de casaþie.
Actul normativ reintroduce, la tribunale, calea de atac a apelului în litigiile privind divorþul, partajul, relaþiile dintre pãrinþi ºi copii minori, filiaþia iar la Curþile de Apel reintroduce calea de atac a recursului când tribunalul s-a pronunþat în apel.
Astfel, se prevede cã tribunalele judecã în primã instanþã „procesele ºi cererile în materie civilã al cãror obiect are o valoare de peste 1 miliard lei, cu excepþia cererilor de împãrþealã judiciarã” (lit.b, pct.1 al art. 2).
Ca instanþe de apel, tribunalele judecã „apelurile declarate împotriva hotãrârilor pronunþate de judecãtorie în primã instanþã:
a) în cererile de divorþ;
b) în cererile de împãrþealã judiciarã, cu excepþia celor care potrivit legii nu sunt supuse apelului;
c) în cererile privind relaþiile personale dintre pãrinþi ºi copiii minori;
d) în cererile privind filiaþia;
e) în orice alte cazuri expres prevãzute de lege.”, se prevede în actul normativ.
În privinþa competenþei de judecatã a curþilor de apel, Ordonanþa de Urgenþã prevede cã acestea judecã „ca instanþe de apel, apelurile declarate împotriva hotãrârilor pronunþate de judecãtorii ºi tribunale în primã instanþã, dacã legea nu prevede altfel;” (pct. 2 al art.3) iar „ca instanþe de recurs, recursurile declarate împotriva hotãrârilor pronunþate de tribunal în apel, precum ºi în orice alte cazuri expres prevãzute de lege;” (pct.21 al art.3).
De asemenea, este eliminat caracterul obligatoriu al raportului asupra recursului, pentru simplificarea ºi accelerarea procedurii de judecatã a recursurilor.
Astfel, Ordonanþa de Urgenþã prevede cã „dupã fixarea termenului de judecatã, preºedintele completului poate întocmi un raport asupra recursului sau poate desemna un alt membru al completului în acest scop. La Înalta Curte de Casaþie ºi Justiþie raportul poate fi întocmit ºi de un magistrat-asistent”.
Totodatã, în privinþa procedurii împãrþelii judiciare, la articolul 6738 se prevede cã încheierile prevãzute la art. 6736 alin.1 ºi 6737 (care se referã la formarea loturilor) pot fi atacate cu apel sau, dupã caz, cu recurs odatã cu fondul, fiind supuse aceloraºi cãi de atac ca ºi hotãrârea datã asupra fondului procesului. În acest fel este eliminatã, de exemplu, calea de atac separatã împotriva încheierilor pronunþate în partaj.
Procesele în curs de judecatã în primã instanþã, în apel sau în recurs la data schimbãrii competenþei instanþelor legal învestite vor continua sã fie judecate de acele instanþe.
Cãile de atac exercitate dupã intrarea în vigoare a ordonanþei de urgenþã împotriva hotãrârilor pronunþate de judecãtorii în primã instanþã înainte de intrarea în vigoare a acesteia, se judecã de instanþele competente potrivit prezentei ordonanþe de urgenþã.
Hotãrârile pronunþate de judecãtorii în primã instanþã dupã intrarea în vigoare a prezentei ordonanþe de urgenþã sunt supuse cãilor de atac le instanþele competente potrivit prezentei ordonanþe de urgenþã.
În caz de casare cu trimitere spre rejudecare, dispoziþiile prezentei ordonanþe de urgenþã privitoare la competenþã sunt aplicabile.
Pentru cei interesati, textul actului normativ poate fi consultat integral mai jos:
Ordonanta de urgenta nr. 65 din 09/09/2004, pentru modificarea Codului de procedurã civilã
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 840 din 14/09/2004
Art. I. - Codul de procedurã civilã, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare, se modificã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 2 punctul 1, litera b) va avea urmãtorul cuprins:
"b) procesele ºi cererile în materie civilã al cãror obiect are o valoare de peste 1 miliard lei, cu excepþia cererilor de împãrþealã judiciarã;".
2. Punctul 2 al articolului 2 va avea urmãtorul cuprins:
"2. ca instanþe de apel, apelurile declarate împotriva hotãrârilor pronunþate de judecãtorii în primã instanþã:
a) în cererile de divorþ;
b) în cererile de împãrþealã judiciarã, cu excepþia celor care, potrivit legii, nu sunt supuse apelului;
c) în cererile privind raporturile personale dintre pãrinþi ºi copiii minori;
d) în cererile privind filiaþia;
e) în orice alte cazuri expres prevãzute de lege."
3. Punctele 2 ºi 2-1 ale articolului 3 vor avea urmãtorul cuprins:
"2. ca instanþe de apel, apelurile declarate împotriva hotãrârilor pronunþate de judecãtorii ºi tribunale în primã instanþã, dacã prin lege nu se prevede altfel;
2-1. ca instanþe de recurs, recursurile declarate împotriva hotãrârilor pronunþate de tribunale în apel, precum ºi în orice alte cazuri expres prevãzute de lege;".
4. Alineatul 3 al articolului 308 va avea urmãtorul cuprins:
"Dupã fixarea termenului de judecatã preºedintele completului poate întocmi un raport asupra recursului sau poate desemna un alt membru al completului în acest scop. La Înalta Curte de Casaþie ºi Justiþie raportul poate fi întocmit ºi de un magistrat-asistent."
5. Articolul 673-8 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 673-8. - Încheierile prevãzute la art. 6736 alin. 1 ºi la art. 6737 pot fi atacate cu apel sau, dupã caz, cu recurs o datã cu fondul, fiind supuse aceloraºi cãi de atac ca ºi hotãrârea datã asupra fondului procesului."
Art. II. - (1) Procesele în curs de judecatã în primã instanþã, în apel sau în recurs la data schimbãrii competenþei instanþelor legal învestite vor continua sã fie judecate de acele instanþe.
(2) Cãile de atac exercitate dupã intrarea în vigoare a prezentei ordonanþe de urgenþã împotriva hotãrârilor pronunþate de judecãtorii în primã instanþã înainte de intrarea în vigoare a acesteia se judecã de instanþele competente potrivit prezentei ordonanþe de urgenþã.
(3) Hotãrârile pronunþate de judecãtorii în primã instanþã dupã intrarea în vigoare a prezentei ordonanþe de urgenþã sunt supuse cãilor de atac la instanþele competente potrivit prezentei ordonanþe de urgenþã
(4) În caz de casare cu trimitere spre rejudecare, dispoziþiile prezentei ordonanþe de urgenþã privitoare la competenþã sunt aplicabile.
Comentarii articol (0)