Am constatat ca in ultima vreme leul, moneda nationala, nu se simte prea bine, iar romanii se indreapta iar spre valuta, cum s-a intamplat in primii ani de libertate, dupa 1989. Atunci a fost ceva normal, intrucat leul se devaloriza intr-o asemenea masura incat nu-l puteai tine in buzunar in siguranta mai mult de o zi-doua.
Autor Vasile COMAN
Lucrurile s-au mai indreptat in ultimii ani, insa odata cu explozia pietei creditelor, am descoperit din nou valuta. Motivele sunt destul de simple: dobanda la valuta este mult mai mica decat cea la lei. Insa o diferenta de dobanda de doua-trei procente nu spune mare lucru unui om obisnuit care vrea sa-si ia un credit, asa incat este nevoie de mai multe exemple concrete pentru a arata avantajele, dar si dezavantajele alegerii unui credit in valuta, in comparatie cu unul in lei.
Astfel, cea mai mica dobanda pentru un credit ipotecar este in prezent de 3,9%, in franci elvetieni (CHF), o moneda considerata exotica, insa, la fel ca tara de origine, o moneda foarte stabila si care urmeaza, in general, tendinta monedei europene. Dar faptul ca dobanzile la franci elvetieni sunt cu peste doua puncte mai mici decat cele in euro permit analistilor sa declare aceasta moneda drept una riscanta, cu toate ca realitatea ii contrazice. Avertismentele au venit cu precadere din partea Bancii Nationale, care are insa doua motive sa faca acest lucru: propriul interes in a restrictiona creditele in valuta, pentru protejarea monedei nationale, dar si un interes obiectiv, pentru a preveni riscurile pe care le comporta, totusi creditele in euro, dolari sau franci elvetieni.
Totusi, si in alte tari vecine din centrul Europei, creditele in franci elvetieni reprezinta jumatate din totalul creditelor acordate de banci, iar fenomenul pare a avea aceeasi tendinta si in Romania. Reprezentantii bancilor spun ca in ultimele luni, creditele in CHF reprezinta jumatate din volumul de credite. Datorita faptului ca dobanda la franci elvetieni este cu jumatate mai mica decat la creditele in lei, putem obtine credite in CHF de doua ori mai mari. Iar cum principala problema a romanilor, care au salarii mici, este obtinerea unui credit suficient de mare pentru a-si cumpara o masina sau o casa, atunci este clar de ce se apeleaza la aceste imprumuturi.
De exemplu, o persoana cu un venit de 1.000 de lei noi, poate obtine un credit in lei, cu o dobanda de 8,4%, in valoare de 45.200 de lei, rata lunara pe 30 de ani fiind de 350 de lei. Daca apeleaza la un imprumut in CHF, poate obtine o suma dubla, adica echivalentul a 71.000 de lei, rata lunara de rambursat fiind doar putin mai mare, adica 426 de lei. Asadar, castigul este dublu: un credit mai mare si o rata lunara de platit mai mica, tot datorita dobanzii mai mici.
Trebuie sa revenim insa si la riscurile pe care le presupune un credit in valuta, primul fiind cel dat de volatilitatea cursului valutar. Un credit in valuta se ramburseaza tot in valuta, iar daca veniturile noastre sunt in lei va trebui sa schimbam banii la cursul zilei. Ce inseamna acest lucru? Ca daca, de exemplu, astazi avem de platit o rata de 500 de euro la un curs de 3,1 lei, scoatem din buzunar 1.550 de lei. Dar daca luna viitoare leul se depreciaza pana la 4,1 lei, atunci va trebui sa platim aceeasi rata cu 2.050 lei, ceea ce inseamna ca vom pierde nu mai putin de 500 de lei. Ceea ce nu e putin pentru nimeni.
Comentarii articol (0)