Imprumutul in valuta a fost optiunea traditionala a populatiei, atunci cand si-a achizitionat casa prin credit. Decizia era foarte usor de luat, pentru ca dobanzile la euro si dolari erau cu mult mai mici decat cele la lei. Acum insa, alegerea a devenit mult mai dificila. Ratele dobanzilor la lei au coborat in majoritatea cazurilor sub 10%, astfel ca imprumuturile in moneda nationala au costuri apropiate de cele in valuta.
Avantajele creditului in lei
Un atu important al creditelor in lei este ca nu expun clientul la riscul valutar. Acest lucru inseamna ca rata lunara de rambursat - calculata in lei - nu se modifica in functie de evolutia cursului de schimb. Prin urmare, clientul isi poate planifica mai bine cheltuielile, iar bugetul familial este ferit de situatii tensionate generate de modificarea semnificativa a ratei la credit de la o luna la alta. In plus, creditele in lei au perspective favorabile si din punct de vedere al costurilor. Deja ratele dobanzilor la lei au scazut foarte mult, iar pe viitor, tendinta are sanse mari sa continue.
Reducerea dobanzilor este in principal conditionata de scaderea ratei inflatiei. Pentru 2006, BNR a anuntat o tinta a inflatiei de 5%, iar pentru 2007 - 4%. In plus, intentia de a adopta euro ca moneda nationala presupune ca banca centrala va urmari pe termen lung ca inflatia sa nu depasesca 2% pe an.
Dobanzile la lei se vor alinia treptat cu cele practicate de bancile din UE, unde creditele ipotecare se acorda in prezent la dobanzi de 5%. Si cum imprumuturile imobiliare se acorda pe termene de 20-30 ani, clientii care se imprumuta acum vor putea resimti pe viitor efectele favorabile ale aderarii la UE.
De semnalat ca tendinta de scadere a dobanzilor nu va fi in mod necesar una lina. Este de asteptat ca pe parcurs sa existe suisuri si coborasuri, in functie de modul in care banca centrala gestioneaza politica de dobanzi.
Avantajele creditului in valuta
Imprumuturile in valuta sunt, in general, recomandate persoanelor care obtin venituri in moneda straina sau au salariile indexate in functie de cursul de schimb. In aceste cazuri, riscul valutar este acoperit, iar clientul nu va fi afectat de evolutiile nefavorabile de pe piata valutara.
Persoanele care incaseaza venituri in lei pot opta in siguranta pentru creditele in valuta numai daca nu se imprumuta pana la limita gradului maxim de indatorare. Daca in mod normal rata lunara poate ajunge pana la 35% din venit, in acest caz, clientii ar trebui sa opteze pentru un prag ceva mai mic. Astfel, se asigura ca pot face fata unei posibile deprecieri semnificative a monedei nationale.
Costul creditului este format din dobanzi si comisioane. Dar, la imprumuturile in valuta, intervine un cost suplimentar generat de evolutia cursului de schimb. Atunci cand leul se apreciaza (cursul de schimb euro/leu scade), rata lunara - transformata in lei - se micsoreaza, astfel ca imprumuturile in valuta devin mai ieftine. Invers, cand leul se depreciaza, creditele in moneda straina se scumpesc.
Sa luam un exemplu. Un imprumut in lei are o dobanda de 8%, iar altul in valuta de 7%. In cazul in care leul se depreciaza intr-un an cu 5%, dobanda reala platita de client (exprimata in lei) la imprumutul in moneda straina va fi de 12,4% (1,07x1,05-1). In caz contrar - cand leul se apreciaza intr-un an cu 5% - dobanda reala platita la creditul in valuta este de numai 1,7% (1,07x0,95-1).
Dobanzile la valuta se afla in prezent pe o traiectorie de crestere. Miscarea lor este influentata direct de politica monetara a fiecarei banci centrale. Dupa mai bine de 2 ani de stagnare, Banca Centrala Europeana a majorat, in decembrie 2005, dobanzile la euro cu 0,25%. In cazul dolarului, Federal Reserve (banca centrala a Statelor Unite) a crescut dobanzile de la 1% in 2004 pana la peste 4% in 2005.
Comentarii articol (0)