Procurorul general al Romania a inaintat, pe 9 noiembrie, Inaltei Curti de Casatie si Justitie un Recurs in interesul legiireferitor la posibilitatea consilierilor locali, de a cumula pensia de invaliditate de gradul II, cu indemnizatia corespunzatoare functiei elective.
Procurorul general a constatat ca in practica instantelor de judecata nu exista un punct de vedere unitar in legatura cu interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 5 alin.1 pct. II si ale art. 94 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, modificata si completata, raportate la dispozitiile art. 36 din Legea nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali, modificata si completata, referitoare la posibilitatea consilierilor locali, de a cumula pensia de invaliditate de gradul II, cu indemnizatia corespunzatoare functiei elective.
Astfel, unele instante au considerat ca reclamantii, consilieri locali care au si calitatea de pensionari pentru invaliditate de gradul II, nu pot cumula aceasta pensie cu indemnizatia corespunzatoare functiei elective, respingand actiunile reclamantilor si mentinand deciziile de incetare, respectiv, de suspendare a platii pensiei de invaliditate, emise de casele teritoriale de pensii.
Pentru a pronunta aceasta solutie, instantele au retinut ca potrivit art. 1 din Legea nr. 19/2000, dreptul la asigurarile sociale este garantat de stat si se exercita, in conditiile prezentei legi, prin sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.
Totodata, art. 36 din Legea nr. 393/2004 prevede posibilitatea cumularii pensiei, cu celelalte drepturi cuvenite alesilor locali, dar tot in conditiile Legii nr. 19/2000.
Din interpretarea dispozitiilor art. 94 alin.1 lit. a) - d) din Legea nr. 19/2000, rezulta ca pensia de invaliditate de gradul II nu poate fi cumulata cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala.
Or, alesii locali, beneficiari ai pensiei de invaliditate de gradul II, nu fac parte din categoriile expres si limitativ prevazute de art. 94 alin.1 lit.a) – d) din Legea nr. 19/2000, astfel incat acestia nu pot cumula pensia cu alte venituri. S-a retinut si ca plata pensiei de invaliditate de gradul II inceteaza atunci cand beneficiarii acestei categorii de pensie se regasesc in situatiile prevazute de art. 5 alin.1 pct.II din Legea nr. 19/2000, potrivit carora, in sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii, persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective.
Alte instante au apreciat ca reclamantii, consilieri locali, pot cumula pensia de invaliditate de gradul II cu indemnizatia de sedinta, intrucat activitatea de consilier local nu este o functie, ci o calitate dobandita prin alegeri libere, nu este salarizata, ci indemnizata, iar indemnizatia obtinuta nu are un caracter regulat si permanent, ci este stabilita in functie de numarul de sedinte de consiliu la care participa.
Astfel, consilierul local nu are un program de lucru si atributii de serviciu, in afara celor prevazute de lege, iar aceasta activitate nu poate fi considerata o activitate profesionala, deoarece se desfasoara in baza unui mandat obtinut prin alegeri si nu a unui contract de munca sau civil.
Ca atare, dispozitiile art. 94 din Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, nu sunt incidente in cauza.
Aceste instante au aratat si ca potrivit art. 88 alin.1 lit. c) din Legea nr. 161/2003, functia de consilier local este incompatibila doar cu calitatea de functionar public sau angajat cu contract individual de munca in aparatul propriu al consiliului local respectiv, astfel incat, persoanele care ocupa aceste functii, pot cumula indemnizatia de sedinta cu pensia de invaliditate de gradul II.
Procurorul general al Romaniei a apreciat ca ultimul punct de vedere este in conformitate cu litera si spiritul legii.
Pentru mai multe informatii, puteti vizualiza integral Recursul in interesul legii
Comentarii articol (0)