Legea nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale va fi modificata, din 2008, de OUG nr. 91/2007 pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul protectiei sociale , publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 671 din 01.10.2007.
Baza lunara de calcul a contributiei datorate de angajatori
Conform OUG nr. 91/2007, baza lunara de calcul la care angajatorul datoreaza contributia de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale pentru persoanele asigurate obligatoriu va fi:
a) suma veniturilor brute realizate lunar;
b) salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, corespunzator numarului zilelor lucratoare din concediul medical, cu exceptia cazurilor de accident de munca sau boala profesionala.
Cotele de contributie datorate de angajatori in functie de clasa de risc se vor stabili prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat si se vor aplica asupra bazei lunare de calcul.
In plus, contributia de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale nu se va aplica asupra sumelor reprezentand:
- prestatii suportate din bugetul asigurarilor sociale de stat, inclusiv cele acordate pentru accidente de munca si boli profesionale;
- diurnele de deplasare si de delegare, indemnizatiile de delegare, detasare si transfer, precum si drepturile de autor;
- participarea salariatilor la profit.
Sumele asupra carora nu se va datora contributia de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale nu se vor lua in considerare la stabilirea prestatiilor din sistemul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale.
Reglementarile in vigoare ale Legii nr. 346/2002 stabilesc ca baza lunara de calcul este reprezentata de fondul total de salarii brute lunare realizate, iar cotele de contributie datorate de angajatori in functie de clasa de risc sunt stabilite de la 0,5% la 4%, aplicate asupra fondului total de salarii brute lunare realizate.
Noi reglementari privind baza de calcul pentru indemnizatii
Conform Legii nr. 346/2002, asiguratii sistemului de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale au dreptul la urmatoarele prestatii si servicii:
a) reabilitare medicala si recuperarea capacitatii de munca;
b) reabilitare si reconversie profesionala;
c) indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca;
d) indemnizatie pentru trecerea temporara in alt loc de munca si indemnizatie pentru reducerea timpului de munca;
e) compensatii pentru atingerea integritatii;
f) despagubiri in caz de deces;
g) rambursari de cheltuieli.
OUG nr. 91/2007 va modifica de anul viitor reglementarile privind baza de calcul a indemnizatiilor pentru incapacitate temporara de munca, pentru reducerea timpului de munca sau pentru trecerea temporara in alt loc de munca.
Astfel, baza de calcul pentru idemnizatii va fi media a veniturilor brute realizate lunar de catre salariat in ultimele 6 luni anterioare manifestarii riscului, respectiv a veniturilor stipulate in contractele individuale de asigurare, pe baza carora s-a stabilit contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale.
In cazul in care stagiul de cotizare este mai mic de 6 luni, baza de calcul a indemnizatiilor va fi media veniturilor brute realizate lunar, respectiv a veniturilor stipulate in contractul individual de asigurare, pe baza carora s-a stabilit contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale.
Potrivit OUG nr. 91/2007, in cazul in care stagiul de cotizare este mai mic de o luna, baza de calcul a indemnizatiilor o constituie venitul lunar brut din prima luna de activitate pentru care s-a stabilit sa se plateasca contributia.
Conform prevederilor in vigoare, baza de calcul pentru indemnizatii reprezinta media veniturilor salariale brute in ultimele 6 luni sau media veniturilor salariale lunare brute, in functie de stagiul de cotizare al asiguratului.
_____________________
Nota AvocatNet:
- Puteti consulta si textul integral al OUG nr. 91/2007 pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul protectiei sociale
Comentarii articol (10)