Ministerul Muncii a prezentat la inceputul acestei saptamani un proiect de Hotarare de Guvern privind Normele metodologice de calcul al contributiei de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, care se va aplica din 2008.
Propunerea aduce cateva modificari semnificative care vizeaza, in principal, stabilirea claselor de risc, care se va face in functie de editia revizuita a CAEN, si scaderea valorii tarifului de risc.
Ministerul Muncii considera ca noua metodolgie va avea un impact pozitiv asupra mediului de afaceri, determinat de scaderea fiscalitatii prin reducerea contributiei medii de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale la nivelul economiei nationale cu 26.65 % respectiv de la 1,032 la 0,757.
Stabilirea contributiei de asigurari
Metodologia de calcul a contributiei pentru accidente de munca si boli profesionale propusa pentru anul 2008, se axeaza pe aceleasi principii ca si pana acum. Tariful de risc va fi determinat in functie de clasele de risc care, la randul lor, vor fi stabilite in functie de indicii de frecventa, respectiv:
I1 – indicele care reprezinta frecventa de accidentare, respectiv numarul de accidentati ce revin la 1000 de salariati;
I2 - indicele care reprezinta frecventa accidentelor de munca soldate cu invaliditate si/sau deces, respectiv numarul de accidentati cu invaliditate si/sau deces ce revin la 1000 de salariati;
I3 - indicele care reprezinta frecventa îmbolnavirilor profesionale, respectiv numarul de cazuri noi de îmbolnaviri profesionale ce revin la 1000 de salariati;
I4 – indicele care reprezinta frecventa salariatilor care lucreaza in conditii de munca speciale si deosebite, la 1000 de salariati.
Tariful de risc reprezinta procentul aplicat asupra bazei de calcul a contributiei de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale.
Totodata, editia revizuita a CAEN, stabilita Ordinul Institutului National de Statistica nr. 337/2007, va sta la baza stabilirii claselor de risc pe categorii de activitati ale economiei nationale.
In privinta tarifului de risc, proiectul include valori cuprinse intre 0,4 si 2 %, aplicate asupra bazei lunare de calcul, care au fost aprobate prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe 2008. Tariful minim de risc va corespunde clasei de risc 1, iar tariful maxim de risc va corespunde clasei de risc 20.
Metodologia actuala, aprobata prin Hotararea Guvernului nr. 176/2007, prevede valori ale tarifului de risc cuprinse intre 0,4 si 3,6%.
Conform proiectului de Hotarare, contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale datorata lunar de angajatori se va determina dupa urmatoarea formula:
TR x BC
C =__________ , unde:
100
C - contributia de asigurare
TR - tariful de risc aferent sectorului de activitate din care face parte angajatorul;
BC - baza lunara de calcul corespunzatoare lunii anterioare perioadei de plata a
contributiei.
De la 1 ianuarie 2008, se aplica o noua baza de calcul
OUG nr. 91/2007 a modificat de la 1 ianuarie 2008 Legea nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, stabilind o noua baza lunara de calcul a contributiilor datorate de angajator.
Astfel, baza lunara de calcul la care angajatorul datoreaza contributia de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale pentru persoanele asigurate obligatoriu este:
a) suma veniturilor brute realizate lunar;
b) salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, corespunzator numarului zilelor lucratoare din concediul medical, cu exceptia cazurilor de accident de munca sau boala profesionala.
Contributia de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale nu se aplica asupra sumelor reprezentand:
- prestatii suportate din bugetul asigurarilor sociale de stat, inclusiv cele acordate pentru accidente de munca si boli profesionale;
- diurnele de deplasare si de delegare, indemnizatiile de delegare, detasare si transfer, precum si drepturile de autor;
- participarea salariatilor la profit.
Sumele asupra carora nu se datoreaza contributia de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale nu se vor lua in considerare la stabilirea prestatiilor din sistemul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale.
Reglementarile anterioare ale Legii nr. 346/2002 stabileau ca baza lunara de calcul era constituita de fondul total de salarii brute lunare realizate
___________________
Nota redactiei AvocatNet:
- Proiectul Ministerului Muncii poate fi vizualizat aici, impreuna cu Anexa 1, Anexa 2, Anexa 3, Anexa 4.
- Puteti consulta si:
Editia revizuita CAEN - in vigoare de la 1 ianuarie 2008;
OUG nr. 91/2007 pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul protectiei sociale
- AvocatNet.ro a mai publicat pe aceeasi tema:
Baza de calcul a contributiei privind accidentele de munca, aplicabila din 2008
Comentarii articol (0)