"Bunul-simt ne spune ca o lege care ar face aproape imposibile activitatile de perchezitie ale politiei, daca nu informeaza suspectul in prealabil, - de exemplu intr-un caz de trafic de droguri - este o lege proasta", a spus Nicholas Taubman.
El a adaugat ca modificarile aduse legilor de catre deputati ii vor impiedica pe procurori sa-si faca meseria.
"Sunt destul de ingrijorat, de exemplu, cu privire la recentele actiuni ale Parlamentului pentru a slabi capacitatea procurorilor si a autoritatilor de aplicare a legii in combaterea unei serii de infractiuni grave, printre care mita si coruptia", a adaugat Nicholas Taubman.
De asemenea ambasadorul SUA s-a aratat surprins de "atacurile" asupra TVR, dupa difuzarea casetei Remes - Muresan.
Nicholas Taubman nu a nominalizat postul de televiziune dar e clar la cine se refera: "Atunci cand un post de televiziune a difuzat recent un reportaj referitor la un presupus act de coruptie al unui oficial, reactia unora a fost de a ataca institutia de presa si jurnalistii care au realizat reportajul."
Ambasadorul Taubman spune ca persoanele care au initiat atacurile ar fi trebuit sa se concentreze de fapt asupra chestiunilor prezentate de jurnalisti.
"Stim ca exista intotdeauna tentatia de a omori mesajul (...). Dar rolul jurnalismului de investigatie este mult prea important pentru a fi pus in pericol in acest mod".
Imediat el a facut referire la intentia parlamentarilor de-a bloca difuzarea unor astfel de inregistrari.
"Parlamentul ar trebui sa-si consolideze propriul sentiment al responsabilitatii, in loc sa incerce sa restrictioneze eforturile unei prese libere de a-si exercita rolul legitim in Romania, prin incriminarea eforturilor jurnalistice sau prin intimidarea presei independente".
Ambasadorul Statelor Unite crede ca "presa robusta si independenta" este una dintre cele mai mari realizari ale Romaniei dupa 1989.
Domnul Taubman spune ca s-a intalnit recent cu liderii mai multor organizatii civice din domeniul mass media, care i s-au plans ca modificarile la Codul Penal si cel de Procedura Penala vor duce la impiedicarea muncii jurnalistilor.
Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, in luna octombrie, proiectul de lege privind aprobarea Ordonantei 60 privind modificarile aduse Codului de procedura penala, precum si pentru modificarea altor legi, initiat de fostul ministru al justitiei, Monica Macovei, care o suferit o serie de modificari in Comisia juridica a acestui for.
Printre cele mai importante sunt schimbarea modului in care se efectueaza perchezitiile si ridicarea mai multor obstacole in calea jurnalistilor care incearca sa afle anumite decizii ale unor functionari si institutii publice.
Comentarii articol (4)