Comisia juridica a Parlamentului European a adoptat, saptamana trecuta, în unanimitate, raportul eurodeputatului Cristian Dumitrescu privind legea aplicabila obligatiilor contractuale în Uniunea Europeana. Este vorba de contractele dintre consumatori si producatori, respectiv prestatorii de servicii. Regulamentul propus va deveni functional pana la sfarsitul acestui an.
Aceasta unificare legislativa era foarte asteptata la nivelul Comunitatii pentru ca piata a evoluat, iar reglementarile existente nu mai ofereau siguranta si stabilitate in raporturile comerciale si nici suficienta protectie consumatorilor. Comerciantii trebuie sa stie clar in ce conditii isi pot vinde produsele pe alte piete si ce-i asteapta daca se ajunge la judecata.
Reglementarile in vigoare, depasite
Deocamdata, pana la intrarea in vigoare a noilor normative europene, aceste aspecte sunt reglementate de Conventia de la Roma, semnata in 1980. Aceasta stipuleaza ca, în anumite situatii, instantele judecatoresti ale mai multor state membre pot avea jurisdictie asupra unei plângeri, ceea ce creeaza neclaritati in legatura cu legislatia aplicabila in caz de litigiu intre un profesionist (producator sau comerciant) si consumator.
In aceste conditii, aparitia unui Regulament pentru aceste aspecte era esentiala, atat pentru protectia consumatorilor, cat si pentru comercianti, pentru ca acestia sa-si exercite actele de comert in conditii de siguranta. Odata publicat in Jurnalul Oficial, Regulamentul devine lege pentru toate tarile, spre deosebire de o Directiva care ar fi necesitat o lege nationala de aplicare.
Prin raportul europarlamentarului roman s-au adus cateva amenda-mente esentiale la propunerea facuta de Comisia Europeana. Mai intai, s-a largit foarte mult aria de aplicare a acestui Regulament. Initial era vorba doar de contractele dintre comercianti si consumatori. Au fost introduse si alte grupe importante de contracte, cum ar fi cele de asigurari, de transport, obligatiile legate de transferul de proprietate.
Controverse privind legea aplicabila in caz de litigii
In legatura cu legea aplicabila in caz de litigiu, au existat controverse aprinse intre statele membre, pe care solutia exprimata in Rapor-tul lui Cristian Dumitrescu le-a rezolvat, fiind adoptata de toata lumea chiar de la prima lectura, ceea ce este un lucru foarte rar.
Propunerea initiala a Comisiei era ca legea aplicabila sa fie intotdeauna cea a consumatorului. Insa aici a existat o mare rezerva, mai ales din partea reprezentantilor intreprinderilor mici si mijlocii, care se vedeau amenintate de aceasta dispozitie. De aceea, mai multe state voiau sa se intoarca la textul initial al Conventiei de la Roma, care era mult mai restrictiva din acest punct de vedere.
Amendamentul propus de Cristian Dumitrescu a fost o solutie de compromis intre cei care voiau textul Conventiei si cei care sustineau punctul de vedere al Comisiei si care erau in minoritate. Deci au existat doua variante: pe de o parte, textul Comisiei, care nu dadea nicio posibilitate partilor contractului de a alege legea aplicabila, pe de alta parte, textul Conventiei de la Roma, care lasa o libertate totala in aceasta alegere.
Textul Comisiei, care prevedea ca instanta competenta sa rezolve litigiile intre profesionisti si consumatori este cea de la domiciliul consumatorului, a atras obiectii din partea IMM-urilor. Reprezentantii acestora au considerat ca vor avea mari probleme in a iesi pe alte piete deoarece, atata vreme cat se aplica obligatoriu legislatia consumatorului si nu vor mai putea alege legea aplicabila, ar insemna ca trebuie sa faca studii cu privire la legislatia din tara respectiva pentru a sti ce-i asteapta, iar costurile ar putea deveni prohibitive pentru companii cu o cifra de afaceri de ordinul sutelor de mii de euro.
Textul de compromis
Textul propus de europarlamentarul Cristian Dumitrescu prevede sa existe posibilitatea alegerii legii contractului intre legile celor doua tari din care provin partile, insa cu conditia sa se aplice legea cea mai favorabila consumatorului si toate normele imperative de protectie a consumatorului din legislatia celor doua tari. „Initiativa lui Cristian Dumitrescu are o contributie decisiva in adancirea integrarii pietei unice pe care o vizeaza Parlamentul European, Comisia Europeana si Curtea Europeana de la Luxemburg. Posibilitatea consumatorului de a se adresa, in caz de conflict, unei instante de la domiciliul sau va determina, pe de o parte, folosirea pe o scara mai mica a contractelor «de adeziune», cum sunt cele de credit, asigurari, telefonie (in care consumatorul nu are posibilitatea de a negocia clauzele contractului - n.r.), si, pe de alta parte, va incuraja dezvoltarea in toate tarile Uniunii a diferitelor proceduri de stingere a litigiilor pe cale amiabila. Altfel, posibilitatea consumatorului de a angaja ras-punderea unui profesionist aflat in alt stat al Uniunii sau chiar in acelasi stat, dar la distante de sute de kilometri, era limitata si putea insemna cresterea cheltuielilor de functionare ale profesionistilor si, in cazuri exceptionale, chiar restrangerea ariei de activitate a acestora“, este de parere avocatul Dan Sova (Sova & Partners).
Aplicare din decembrie
Se intampla foarte rar ca un raport sa intruneasca consensul tuturor grupurilor politice. Deci nu vor fi probleme ca acest Raport sa treaca si de Parlamentul European chiar de la prima lectura, pe 29 noiembrie. „A sti foarte clar care este legea aplicabila inseamna o simplificare a relatiilor comerciale, a acti-vitatii legiuitorilor si judecatorilor din tarile Uniunii Europene. Procesul legislativ si cel judiciar vor fi mult usurate, iar pentru produca-tori si comercianti va fi amplificata securitatea juridica, siguranta raporturilor comerciale in paralel cu protectia consumatorului“, ne-a declarat Cristian Dumitrescu.
Raportul europarlamentarului social-democrat are atât o mare importanta practica - vizeaza o piata interna de aproape 500 de milioane de consumatori -, cât si una politica prin disputele cauzate de unele forte ale pietei care vor ca legea aplicabila sa nu fie cea a consu-matorului.
Monica Cercelescu
Comentarii articol (0)