avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 752 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Conventia de la Roma din 1980 versus Roma I!!!
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Conventia de la Roma din 1980 versus Roma I!!!

Ce aduce nou Regulamentul (CE) nr.593/2008 al Parlamentului European si al Consiliului din 17 iunie 2008 privind legea aplicabila obligatiilor contractuale (Roma I) fata de Conventia de la Roma din 1980 cu privire la legea aplicabila obligatiilor contractuale (80/934/CE)?
Sau mai bine zis, aduce acesta solutii noi sau doar le preia pe cele ale Conventiei? Care ar fi atunci utilitatea acestui Regulament?
Cel mai recent răspuns: lizuca2323 , utilizator 14:13, 29 Mai 2011
[ link extern ]
Acest regulament nu este tocmai inutil.
El a intrat in vigoare in decembrie 2009, in relatia cu statele membre ale CE (cu excepţia Regatului Unit al Marii Britanii şi Regatului Danemarcei), Regulamentul (CE) nr. 593/2008 al Parlamentului European si al Consiliului din 17 iunie 2008 privind legea aplicabila obligatiilor contractuale, denumit Regulamentul Roma I.

Regulamentul Roma I preia dispozitiile din Conventia de la Roma din 19 iunie 1980 privind legea aplicabila obligatiilor contractuale (denumita Convenţia de la Roma din 1980), la care sunt parte toate statele membre ale UE (inclusiv Regatul Unit al Marii Britanii şi Regatul Danemarcei), care a intrat in vigoare in aprile 1991. Romania si Bulgaria aplica Conventia Roma din 1980 incepand cu 15.01.2008, in baza Deciziei Consiliului nr. 2008/856/EC din noiembrie 2007.

Fata de Conventia de la Roma din 1980, inovatiile Regulamentului Roma I constau in alegerea legii aplicabile dupa principiul resedintei obisnuite, limitarea conventiilor de legi aplicabile in cazul persoanelor defavorizate (consumatori si pasageri), unificarea conflictelor de legi in domeniul transportului, contractului de vanzare pe internet, contractului individual de munca. Întrucat nu s-au putut unifica conflictele de legi in toate domeniile (contractul de agentie, opozabilitatea fata de terti a unei cesiuni de creanta sau subrogatie etc.), Comisia va reveni asupra acestor aspecte abia in 2013.

Din 2004,CJCE (acum CJUE) este competenta sa se pronunte cu privire la Conventia de la Roma din 1980. Pana in prezent, CJUE s-a pronuntat doar intr-o singura cauza prin Hotararea din 6 oct.2009 in cauza C-133/08 Intercontainer Interfrigo SC impotriva Balkende Oosthuizen BV, MIC Operation BV, cu privire la art. 4 din Conventia de la Roma din 1980.

Regulamentul Roma I are la baza principiile lex voluntatis si, in lipsa alegerii legii aplicabile, principiul resedinţei obisnuite pentru solutionarea conflictelor de legi in domeniul obligatiilor contractuale.
Regulamentul Roma I nu se aplica in mai multe domenii: starea sau capacitatea persoanelor fizice; obligatiile rezultate din relatii de familie, regimuri matrimoniale, cambii, cecuri si bilete la ordin; conventiile de arbitraj si cele privind alegerea instantei competente,aspecte reglementate de dreptul societatilor comerciale,angajarea raspunderii fata de tert de catre un reprezentant trust,obligatiile care decurg din intelegeri anterioare semnarii unui contract,contractele de asigurare ce decurg din activitati desfasurate de organizatii s.a.m.d.
Si inca ceva: Regulamentul nr. 593/2008 nu armonizeaza dreptul material,ci unifica numai normele de solutionare a conflictelor de legi.

Aici gasesti cele doua documente:
[ link extern ]

[ link extern ]
:)
Ultima modificare: Duminică, 29 Mai 2011
luiza2008, utilizator
Multumesc din suflet! Mi-au fost de mare ajutor raspunsurile d-voastra si mai mult decat atat, imi trebuiau neaparat astazi.
O zi frumoasa in continuare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reglementarea contractelor de asigurare lizuca2323 lizuca2323 As dori sa stiu in ce masura sunt reglementate, pe plan international, contractele de asigurare, potrivit Conventiei de la Roma din 1980 si Regulamentului nr. ... (vezi toată discuția)
Contract individual de munca in strainatate constantin gheorghe constantin gheorghe Vreau sa inchei un CIM cu un angajator român, urmând să-mi desfasor activitatea in una din tarile europene. In urma documentarii, am observat ca legea ... (vezi toată discuția)
Contrct de munca nerespectat Andrey22 Andrey22 Buna ziua , Am fost in portugalia ca muncitor necalificat si am semnat un contract de munca pe timp de o luna.In acea luna nu am lucrat decat 17 zile .E legal ... (vezi toată discuția)