In temeiul art. 12 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2005 privind protectia mediului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 265/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si al art. 5 alin. (7) din Hotararea Guvernului nr. 368/2007 privind organizarea si functionarea Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile,
ministrul mediului si dezvoltarii durabile emite prezentul ordin.
Art. 1. - Se aproba Procedura de emitere a autorizatiei de mediu, prevazuta in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2. - La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga Ordinul ministrului mediului si gospodaririi apelor nr. 876/2004 pentru aprobarea Procedurii de autorizare a activitatilor cu impact semnificativ asupra mediului, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 31 din 11 ianuarie 2005, si Ordinul ministrului mediului si gospodaririi apelor nr. 742/2004 pentru aprobarea Instructiunilor privind autorizarea, inventarierea si inregistrarea gradinilor zoologice si acvariilor publice, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 115 si 115 bis din 4 februarie 2005.
Art. 3. - Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Ministrul mediului si dezvoltarii durabile,
Attila Korodi
Bucuresti, 19 noiembrie 2007.
Nr. 1.798.
ANEXA
PROCEDURA
de emitere a autorizatiei de mediu
CAPITOLUL I
Dispozitii generale
Art. 1. - Prezenta procedura reglementeaza conditiile de solicitare, de emitere si de revizuire a autorizatiei de mediu.
Art. 2. - Semnificatia unor termeni specifici utilizati in prezenta procedura este cea prevazuta in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2005 privind protectia mediului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 265/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare O.U.G. nr. 195/2005, si in Conventia privind accesul la informatie, participarea publicului la luarea deciziei si accesul la justitie in probleme de mediu, semnata la Aarhus la 25 iunie 1998, ratificata prin Legea nr. 86/2000.
CAPITOLUL II
Aplicabilitate si competente de emitere a autorizatiei de mediu
Art. 3. - (1) Prevederile prezentei proceduri se aplica pentru reglementarea din punctul de vedere al protectiei mediului a activitatilor prevazute in anexa nr. 1.
(2) Activitatile/instalatiile industriale prevazute in anexa nr. 1 la Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 152/2005 privind prevenirea si controlul integrat al poluarii, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 84/2006, nu fac obiectul prezentei proceduri.
(3) Activitatile prevazute in anexa nr. 1, pe care titularul le desfasoara la diversi beneficiari, nu se supun prevederilor prezentei proceduri.
Art. 4. - (1) Autoritatea competenta pentru derularea procedurii de emitere a autorizatiei de mediu (ACPM) este, dupa caz, autoritatea publica centrala pentru protectia mediului, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM) sau autoritatea publica teritoriala pentru protectia mediului (ATPM).
(2) ATPM este, dupa caz, agentia regionala pentru protectia mediului, agentia judeteana pentru protectia mediului sau Administratia Rezervatiei Biosferei "Delta Dunarii".
Art. 5. - (1) Solicitarea si obtinerea autorizatiei de mediu sunt obligatorii atat pentru desfasurarea activitatilor existente, cat si pentru inceperea activitatilor noi.
(2) Autorizatia se emite de catre ACPM, in conformitate cu prevederile art. 12 din O.U.G. nr. 195/2005.
Art. 6. - (1) Pentru activitatile desfasurate pe teritoriul unui judet, cu exceptia celor desfasurate in perimetrul Rezervatiei Biosferei "Delta Dunarii", ACPM este agentia judeteana pentru protectia mediului.
(2) Pentru activitatile desfasurate total sau partial in perimetrul Rezervatiei Biosferei "Delta Dunarii", ACPM este Administratia Rezervatiei Biosferei "Delta Dunarii".
(3) Emiterea autorizatiei de mediu pentru activitati desfasurate in vecinatatea Rezervatiei Biosferei "Delta Dunarii" se realizeaza numai cu avizul Administratiei Rezervatiei Biosferei "Delta Dunarii", potrivit art. 28 alin. (7) din Ordonanta de urgenta a Guvenului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice.
(4) Pentru activitatile desfasurate pe teritoriul a doua sau mai multe judete din aceeasi regiune, ACPM este agentia regionala pentru protectia mediului.
(5) Pentru activitatile desfasurate pe teritoriul a doua sau mai multe regiuni, ACPM este ANPM.
(6) Pentru activitatile pentru care autorizatia de mediu se emite prin hotarare a Guvernului, ACPM este autoritatea publica centrala pentru protectia mediului.
Art. 7. - (1) Pentru activitatile aflate in competenta de reglementare a autoritatii publice centrale pentru protectia mediului, aceasta poate solicita participarea ATPM sau poate delega acesteia competenta derularii anumitor etape din prezenta procedura.
(2) Pentru activitatile aflate in competenta de reglementare a ANPM, aceasta poate dispune participarea ATPM sau poate delega acesteia competenta derularii anumitor etape din prezenta procedura.
(3) Pentru activitatile aflate in competenta de reglementare a unei agentii regionale pentru protectia mediului, aceasta poate delega agentiei judetene pentru protectia mediului competenta derularii anumitor etape din prezenta procedura.
(4) Emiterea autorizatiei de mediu nu poate face obiectul delegarii de competenta.
CAPITOLUL III
Emiterea autorizatiei de mediu
Art. 8. - (1) La solicitarea unei autorizatii de mediu sau, dupa caz, cu minimum 45 de zile inainte de expirarea unei autorizatii de mediu existente, titularul activitatii este obligat sa depuna la ACPM un dosar cuprinzand urmatoarea documentatie:
a) cererea pentru eliberarea autorizatiei de mediu;
b) fisa de prezentare si declaratie, potrivit anexei nr. 2;
c) dovada ca a facut publica solicitarea prin cel putin una dintre metodele de informare prevazute in anexa nr. 3;
d) planul de situatie si planul de incadrare in zona a obiectivului;
e) procesul-verbal de constatare a respectarii tuturor conditiilor impuse prin acordul de mediu intocmit potrivit Ordinului ministrului apelor si protectiei mediului nr. 860/2002 pentru aprobarea Procedurii de evaluare a impactului asupra mediului si de emitere a acordului de mediu, cu modificarile si completarile ulterioare, sau, dupa caz, nota privind stadiul de realizare a programului pentru conformare existent;
f) formularul de inregistrare prevazut in tabelul nr. 1 din anexa nr. 5, insotit de documentele specificate de acesta, pentru autorizarea activitatii gradinilor zoologice, acvariilor publice si centrelor de reabilitare si/sau ingrijire.
(2) Nu se primesc solicitari care nu contin documentele prevazute la alin. (1).
(3) ACPM verifica amplasamentul, analizeaza documentele prezentate la alin. (1), stabileste daca sunt necesare informatii, acte sau documente suplimentare si le solicita in scris titularului activitatii. Pentru activitatile gradinilor zoologice, acvariilor publice si centrelor de reabilitare si/sau ingrijire, ACPM completeaza, la verificarea in teren, formularul de verificare a criteriilor necesare autorizarii din tabelul nr. 2 si raportul din tabelul nr. 3, prevazute in anexa nr. 5.
(4) Pentru activitati noi pentru care a fost emis acordul de mediu, ACPM, dupa derularea etapelor prevazute la alin. (2) si (3), face publica decizia de emitere a autorizatiei de mediu, precum si programul de consultare a documentelor care au stat la baza acesteia, prin afisare la sediul propriu si postare pe pagina proprie de internet.
(5) Decizia prevazuta la alin. (4) poate fi contestata in termen de 15 zile lucratoare de la data publicarii.
#PAGEBREAK#
Art. 9. - (1) Pentru activitatile de eliminare a deseurilor documentatia prezentata contine in plus cerintele specifice prevazute in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 78/2000 privind regimul deseurilor, aprobata cu modificari prin Legea nr. 426/2001, cu modificarile si completarile ulterioare, in Hotararea Guvernului nr. 128/2002 privind incinerarea deseurilor, cu modificarile si completarile ulterioare, si in Hotararea Guvernului nr. 349/2005 privind depozitarea deseurilor, cu completarile ulterioare.
(2) Pentru activitatile gradinilor zoologice, acvariilor publice si centrelor de reabilitare si/sau ingrijire, documentatia prezentata contine in plus cerintele specifice prevazute in anexa nr. 5.
Art. 10. - (1) Termenul de eliberare a autorizatiei de mediu este de maximum 90 de zile lucratoare de la data depunerii documentatiei complete.
(2) Pentru activitatile existente, in termen de 20 de zile lucratoare de la data depunerii solicitarii, ACPM intocmeste indrumarul cu problemele rezultate din analiza initiala a documentatiei, lista autorizatiilor/avizelor necesare emise de alte autoritati, precum si necesitatea efectuarii bilantului de mediu.
(3) Dupa executarea bilantului de mediu, titularul activitatii prezinta la ACPM un raport cu concluziile bilantului de mediu si cu recomandari pentru elementele programului pentru conformare.
Art. 11. - (1) Raportul cu concluziile bilantului de mediu este supus dezbaterii publice in conformitate cu procedura de dezbatere publica prevazuta in anexa nr. 3.
(2) Dupa realizarea dezbaterii publice si analizarea rezultatelor acesteia, ACPM impreuna cu titularul activitatii si cu colectivul de analiza tehnica analizeaza raportul cu concluziile bilantului de mediu, concluziile dezbaterii publice si stabileste daca emite autorizatia de mediu, cu sau fara un program pentru conformare.
Art. 12. - (1) Titularul activitatii inainteaza la ACPM un proiect de program pentru conformare, in termen de 10 zile de la luarea deciziei de emitere a autorizatiei de mediu in sedinta colectivului de analiza tehnica, cu termene realizabile, cu responsabilitati si cu identificarea surselor de finantare necesare realizarii masurilor programului pentru conformare.
(2) La elaborarea programului pentru conformare se iau in considerare urmatoarele:
a) concluziile bilantului de mediu;
b) constatarile si sarcinile stabilite de autoritatile de control care raspund de protectia factorilor de mediu, precum si de alte organe de specialitate ale administratiei publice centrale;
c) datele detinute de titularul activitatii si de autoritatile administratiei publice locale privind emisia si imisia poluantilor in mediu;
d) studiile, ofertele, diversele materiale de documentare etc.;
e) sugestiile si propunerile primite de la populatie si de la asociatiile neguvernamentale cu ocazia dezbaterii publice.
(3) ACPM analizeaza proiectul programului pentru conformare, il accepta sau dispune completarea ori refacerea acestuia, cu eventuale propuneri ale autoritatilor consultate.
(4) ACPM stabileste cu titularul activitatii programul pentru conformare, pe baza concluziilor si recomandarilor bilantului de mediu.
(5) Programul pentru conformare este necesar pentru orice activitate care are impact asupra mediului prin functionarea curenta sau anterioara. Cuantificarea impactului efectiv al unei activitati de pe un amplasament se realizeaza prin bilantul de mediu, raportand starea mediului si masurile necesare de remediere la standardele si reglementarile in vigoare.
(6) Programul stabileste masurile de conformare, etapele, termenele si responsabilitatile necesare realizarii acestora si poate avea doua sectiuni:
a) masurile pentru reducerea efectelor prezente si viitoare ale activitatilor asupra mediului;
b) masurile de remediere a efectelor activitatilor anterioare asupra mediului.
(7) ACPM accepta introducerea in autorizatia de mediu a programului pentru conformare, numai daca, la solicitarea reglementarii, titularul activitatii:
a) dovedeste ca modificarile necesare pentru conformarea imediata nu sunt fezabile tehnic si/sau economic;
b) dovedeste ca in perioada de conformare nu se produc daune semnificative asupra mediului si sanatatii publice;
c) se angajeaza sa asigure fondurile necesare realizarii programului pentru conformare la termenele propuse ale acesteia.
(8) La stabilirea termenelor din programul pentru conformare, ACPM ia in considerare angajamentele titularului activitatii, din care sa rezulte ca instituirea modificarilor cerute nu depaseste posibilitatile financiare ale acestuia.
(9) Durata programului pentru conformare are in vedere perioada minima necesara realizarii masurilor stabilite in functie de disponibilitatile financiare si tehnice ale titularului proiectului sau al activitatii. Un program pentru conformare nu poate depasi perioada de valabilitate a autorizatiei de mediu, cu exceptia masurilor de remediere a prejudiciilor aduse mediului prin activitati anterioare.
(10) Titularul activitatii prezinta la ACPM, dupa acceptarea programului pentru conformare, urmatoarele documente:
a) programul pentru conformare in redactare finala;
b) fisa de prezentare si declaratie completata cu instructiuni de intretinere si de exploatare a instalatiilor de depoluare.
Art. 13. - (1) ACPM face publica decizia de emitere a autorizatiei de mediu, precum si programul de consultare a documentelor care au stat la baza acesteia, prin afisare la sediul propriu si postare pe pagina proprie de internet.
(2) Decizia poate fi contestata in termen de 30 de zile lucratoare de la data afisarii. La expirarea acestui termen, ACPM elibereaza autorizatia de mediu.
(3) Modelul si continutul minim al autorizatiei de mediu sunt prezentate in anexa nr. 4.
(4) Autorizatia de mediu se emite in 3 exemplare.
CAPITOLUL IV
Revizuirea autorizatiei de mediu
Art. 14. - (1) Revizuirea autorizatiei de mediu se realizeaza ori de cate ori exista o schimbare de fond a datelor care au stat la baza emiterii ei. Titularul activitatii informeaza in scris ACPM despre acest lucru, iar ACPM emite o autorizatie de mediu revizuita, incluzand acele date care s-au modificat, sau decide reluarea procedurii de emitere a unei noi autorizatii de mediu.
(2) Revizuirea decisa potrivit alin. (1) se realizeaza prin emiterea unei autorizatii de mediu care pastreaza numarul si data autorizatiei de mediu supuse revizuirii, urmata de sintagma "revizuita la data de .........................."
(3) Autorizatia revizuita este valabila pana la expirarea duratei de valabilitate a autorizatiei de mediu initiale, supuse revizuirii.
Art. 15. - Autorizatia de mediu nu se emite:
a) daca nicio varianta a programului pentru conformare nu asigura incadrarea in conditiile care permit autorizarea, raportate la standardele si reglementarile in vigoare;
b) daca titularul activitatii nu respecta obligatiile ce ii revin prin prezenta procedura;
c) in situatia in care nu au fost respectate conditiile impuse in procedura de evaluare a impactului asupra mediului;
d) in situatia in care nu au fost realizate integral masurile prevazute in programul pentru conformare, anexa la autorizatia de mediu emisa anterior.
Art. 16. - (1) La schimbarea titularului activitatii, continutul programului pentru conformare se reface, specificandu-se sursa de finantare si responsabilitatea, daca este necesar.
(2) Modificarea termenelor in programele pentru conformare este permisa numai daca acestea se reduc ca timp de realizare a masurilor.
#PAGEBREAK#
CAPITOLUL V
Autorizarea unor activitati specifice
Art. 17. - Procedura specifica de autorizare a gradinilor zoologice, a acvariilor publice si a centrelor de reabilitare si/sau ingrijire, denumite in continuare unitati permanente, se realizeaza in conformitate cu prevederile anexei nr. 5. la prezenta procedura.
Art. 18. - (1) Activitatile de productie, import, export, plasare pe piata, utilizare, recuperare, reciclare, regenerare si distrugere a unor substante care epuizeaza stratul de ozon se supun prevederilor Protocolului de la Montreal privind substantele care epuizeaza stratul de ozon, la care Romania a aderat, cu amendamentele ulterioare acceptate de Romania. De la data aderarii Romaniei la Uniunea Eropeana, pentru activitatile mentionate anterior se aplica prevederile Regulamentului nr. 2.037/2000 al Parlamentului European si al Consiliului Uniunii Europene privind substantele care epuizeaza stratul de ozon, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Pentru activitatile de plasare pe piata, utilizare, recuperare, reciclare a anumitor gaze fluorurate cu efect de sera se aplica prevederile Regulamentului nr. 842/2006 al Parlamentului European si al Consiliului Uniunii Europene privind anumite gaze fluorurate cu efect de sera.
Art. 19. - (1) Proprietarii si/sau detinatorii legali ai parchetelor aprobate anual pentru exploatare au obligatia de a solicita si a obtine autorizatia de mediu pentru activitatea de exploatare forestiera.
(2) Depunerea solicitarii pentru emiterea si obtinerea autorizatiei de mediu se realizeaza inainte de organizarea si desfasurarea licitatiei sau negocierea directa a masei lemnoase.
(3) Autorizatia de mediu contine toate obligatiile privind protectia mediului pe durata executarii lucrarilor aferente exploatarii si dupa exploatare.
(4) Detinatorul autorizatiei de mediu are obligatia de a notifica autoritatea publica teritoriala pentru protectia mediului, in termen de 15 zile de la incheierea contractului sau a negocierii directe privind parchetele de exploatare, despre toate amplasamentele licitate/negociate, cu precizarea operatorilor economici care efectueaza lucrarile de taiere a masei lemnoase si a acelora care au castigat licitatia, cu indicarea perioadei de exploatare forestiera.
Art. 20. - Procedura de autorizare privind activitatile nucleare se desfasoara in conformitate cu reglementarile emise de Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare.
CAPITOLUL VI
Dispozitii finale
Art. 21. - In situatia in care titularul autorizatiei isi schimba denumirea si/sau forma juridica de organizare, autorizatia de mediu se transfera pentru noul titular sau pentru noua denumire a societatii, daca se face dovada ca activitatile se desfasoara in aceleasi conditii pentru care aceasta a fost emisa.
Art. 22. - Tarifele incasate pentru emiterea autorizatiilor de mediu catre operatorii economici sunt prevazute in Ordinul ministrului mediului si dezvoltarii durabile nr. 1.108/2007 privind aprobarea Nomenclatorului lucrarilor si serviciilor care se presteaza de catre autoritatile publice pentru protectia mediului in regim de tarifare si cuantumul tarifelor aferente acestora.
Art. 23. - (1) Anexele nr. 1-5 fac parte integranta din prezenta procedura.
(2) Anexele nr. 1 si 5 se fac publice prin afisare la sediul autoritatii publice pentru protectia mediului sau prin postare pe pagina proprie de internet.
(3) In cazul activitatilor aflate in curs de reglementare la data intrarii in vigoare a prezentei proceduri, emiterea autorizatiilor de mediu se face potrivit prezentei proceduri si numai cu privire la activitatile prevazute in anexa nr. 1.
(4) Pentru activitatile pentru care nu mai este necesara emiterea autorizatiei de mediu, potrivit anexei nr. 1, documentatia depusa se returneaza la cererea titularului, fara restituirea tarifelor achitate pentru etapele de procedura deja derulate.
______________
Nota AvocatNet:
Anexele Procedurii vi le prezentam ca fisier atasat
Comentarii articol (9)