ACCES GRATUIT
Recenzia saptamanii: Sun Tzu - Strategii de marketing - Gerald & Steven Michaelson
Este clar ca avem de-a face cu o carte scoasa pe piata de niste oameni de marketing. Se pune accent pe titlu si coperta, elementele care in momentul de fata vand cel mai bine o carte, cel putin in Romania. Sun Tzu - Strategii de marketing e o carte cu o coperta buna, tipic americana, si un titlu destept care leaga un domeniu foarte vast insa destul de “la moda” (strategii de marketing) de un chinez care, la 2500 de ani dupa moarte, inca prinde la public.
Articolul continuă mai jos
Aceasta legatura dintre marketing si razboi a fost evidentiata in mai multe carti de specialitate si este cat se poate de justificata tinand cont de faptul ca multi termeni folositi in marketing au fost preluati din domeniul militar. Cateva exemple sunt: strategie, tactici sau logistica. Deci, teoretic, asocierea din titlul cartii nu surprinde.
Ceea ce surprinde insa este lipsa de coerenta a autorilor. Nu numai ca legatura dintre principiile clasice ale lui Sun Tzu si marketing sunt slab evidentiate dar chiar din cuprins ne putem da seama ca o parte dintre cele 12 principii esentiale anuntate pe coperta nu prea se leaga cu ceea ce inseamna marketingul.
Sigur, in fiecare dintre capitole se pot gasi urme de strategii de marketing insa pentru cei ce activeaza in domeniul asta informatiile sunt inutile iar continutul este mult prea diluat. Inca de la inceput autorii anunta ca vor pune accent pe “idei simple” dar care nu sunt suficient constientizate si, intr-adevar, exista pe acolo idei ce pot parea interesante. Din pacate, aceste idei nu sunt suficient dezvoltate si se pierd in marea de banalitati si truisme.
Poate ca Sun Tzu - Strategii de marketing s-a vrut a fi o carte pentru novici, pentru cei ce vor sa isi faca o idee in legatura cu marketingul. Insa nici macar asta nu le-a reusit autorilor fiindca, pe parcursul celor 250 de pagini reusesc de mult prea multe ori sa isi piarda focusul si derapeaza de multe ori abatandu-se de la subiect si dand sfaturi cum ar fi: incearca sa obtii rezultate extraordinare, lupta si descopera sau facand afirmatii “profunde” precum munca in echipa aduce castiguri.
Concluzie
O carte slaba, diluata, bine marketata, care probabil s-a vandut si se va mai vinde si in continuare destul de bine insa care, din punctul meu de vedere, nu merita nici macar jumatate de ora. Recomand, in schimb, cu caldura The Art of War a lui Sun Tzu, un veritabil manual de business si marketing.
Scrisa de Andrei Rosca
Pentru mai multe recenzii, accesati
BookBlog.ro - ghidul cartilor care conteaza.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)