Capacitatea juridica a persoanei fizice de a incheia un contract de munca in calitate de salariat se dobandeste la varsta de 16 ani (sau, daca exista incuviintarea parintilor, la varsta de 15 ani) si nu se pierde decat odata cu pierderea capacitatii de munca. Nu exista o varsta maxima pentru incheierea unui contract de munca, dupa cum nu exista o varsta maxima pentru executarea unui atare contract.
dr. Raluca DIMITRIU
Salariatul care a indeplinit conditiile de pensionare
Potrivit legii, salariatul care indeplineste conditiile de pensionare se gaseste numai in fata unei optiuni: de a continua sau nu activitatea.
Pensia pentru limita de varsta constituie o prestatie de asigurari sociale, care se acorda la implinirea unei anumite varste, pe tot restul vietii beneficiarului. Conditiile pensionarii pentru limita de varsta sunt prevazute in Legea nr. 19/2000, privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 140 din 1 aprilie 2000, modificata ulterior in mod repetat.
Astfel, varsta standard de pensionare este de 60 de ani pentru femei si de 65 de ani pentru barbati. Aceasta varsta va fi atinsa in martie 2015; pana atunci, varsta de pensionare si stagiul necesar pentru pensionare se modifica, din 6 in 6 luni.
Stagiul minim de cotizare atat pentru femei, cat si pentru barbati este de 15 ani. Cresterea stagiului minim de cotizare se va realiza esalonat, de asemenea, pana in 2015. Stagiul complet de cotizare este de 30 de ani pentru femei si de 35 de ani pentru barbati. Atingerea stagiului complet de cotizare se va realiza, prin acelasi mecanism, pana in 2015, pornindu-se de la 25 de ani pentru femei si 30 de ani pentru barbati.
Salariatii care au depasit stagiul de cotizare in sistemul public de pensii cu cel putin 10 ani pot solicita acordarea pensiei anticipate. Acestia se vor putea pensiona cu cel mult 5 ani mai devreme de implinirea varstei standard de pensionare.
Indeplinirea conditiilor pentru pensionare pentru limita de varsta nu atrage in mod automat incetarea calitatii de salariat a beneficiarului. Dimpotriva, salariatul pensionabil are, potrivit legii, doua posibilitati:
= Sa faca cerere de pensionare. Din acest moment, salariatul pensionabil nu mai poate fi concediat in temeiul art. 61 lit. e) din Codul muncii, indiferent cat timp se scurge pana la comunicarea deciziei de pensionare. El va continua sa presteze munca pana la data la care ii va fi comunicata decizia de pensionare; in tot acest interval va avea dreptul la salariu, dupa cum va avea toate drepturile si obligatiile oricarui alt salariat. La data la care ii va fi comunicata decizia Casei de pensii, contractul sau de munca va inceta de drept, in temeiul art. 56 lit. d din Codul muncii.
= Sa nu faca cerere de pensionare. Pe de o parte, in acest caz se expune concedierii in temeiul art. 61 lit. e) din Codul muncii, dar, pe de alta parte, daca o concediere nu va interveni, el va putea continua sa presteze munca, pe termen nelimitat, fiind evident in acest interval salarizat.
Daca salariatul face cerere de pensionare, angajatorul nu va putea decat sa astepte comunicarea deciziei de pensionare, din partea Casei de pensii. Dar daca salariatul nu face o astfel de cerere, angajatorul va avea, la randul sau, doua posibilitati:
= va putea opta pentru mentinerea salariatului in activitate, continuand raportul de munca in modalitatea in care acesta s-a derulat pana in prezent;
= va putea opera concedierea salariatului pensionabil, in temeiul art. 61 lit. e) din Codul muncii.
Concedierea salariatului pensionabil
Potrivit art. 61 lit. e) din Codul muncii, introdus prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 65/2005, publicata in Monitorul Oficial nr. 576 din 5 iulie 2005, aprobata prin Legea nr. 371/2005, publicata in Monitorul Oficial nr. 1147 din 19 decembrie 2005, salariatul poate fi concediat in cazul in care indeplineste conditiile de varsta standard si stagiul de cotizare si nu a solicitat pensionarea in conditiile legii.
Introducerea acestui nou text este determinata de modificarea unei alte reglementari, si anume a art. 56 lit. d) din Codul muncii. Initial, contractul de munca al salariatului inceta de drept in momentul in care acesta indeplinea conditiile de pensionare. Simpla indeplinire a acestor conditii conducea asadar, automat si fara manifestarea de vointa a angajatorului sau a salariatului, la incetarea contractului de munca.
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 65/2005 a modificat aceasta prevedere, aratand ca un atare contract de munca inceteaza de drept la data la care a fost comunicata decizia de pensionare, ceea ce presupune manifestarea de vointa a salariatului care a depus o atare cerere de pensionare.
Dar daca salariatul nu depune cererea de pensionare, angajatorul s-ar fi vazut in situatia de a nu putea pune capat acestui raport de munca.
Cum problema continuarii raportului de munca nu putea fi lasata integral la latitudinea salariatului, legea a inserat si acest nou temei de concediere, care presupune ca salariatul nu doreste pensionarea, dar angajatorul nu intentioneaza mentinerea salariatului.
Practic, art. 61 lit. e) din Codul muncii este posibil sa nici nu ajunga realmente sa se aplice. Salariatul concediat in acest temei este foarte dezavantajat (el neavand dreptul nici la indemnizatie de somaj, nici la pensie). Dar simpla prezenta a acestui text in legislatie va determina salariatul pensionabil, in conditiile in care angajatorul nu doreste mentinerea lui in functie, sa-si depuna cerere de pensionare.
Incetarea de drept a contractului de munca
La data comunicarii deciziei de pensionare, raportul de munca inceteaza de drept, fara sa fie necesara concedierea. Temeiul juridic il constituie art. 56 lit. d) din Codul muncii, potrivit caruia contractul individual de munca inceteaza de drept la data comunicarii deciziei de pensionare pentru limita de varsta, pensionare anticipata, pensionare anticipata partiala sau pensionare pentru invaliditate a salariatului, potrivit legii.
O problema frecvent ridicata de practicieni priveste insa faptul ca, in mod obisnuit, Casa de pensii comunica numai salariatului ca cererea i-a fost admisa. Angajatorul nu primeste o asemenea comunicare. Deci este posibil – si lucrul acesta chiar se intampla uneori in practica – ca angajatorul sa nu cunoasca faptul ca cererea salariatului a fost admisa, ca deci contractul acestuia i-a incetat de drept, si sa continue sa il primeasca la munca si sa il salarizeze, desi nu ar mai avea nevoie de el.
Ca urmare, angajatorul este in situatia de a identifica persoanele pensionabile si de a monitoriza situatia dosarului de pensionare al acestora. De subliniat ca incetarea de drept a contractului ramane singura solutie in acest sens. Daca o persoana pensionabila refuza sa faca cerere de pensionare, ea va putea fi concediata in temeiul art. 61 lit. e) din Codul muncii, dar daca face o astfel de cerere, concedierea nu mai poate interveni.
De semnalat ca, potrivit art. 50 din Contractul colectiv de munca incheiat la nivel national pe anii 2007 – 2010, publicat in Monitorul Oficial nr. 5 din 29 ianuarie 2007, salariatii care se pensioneaza pentru limita de varsta primesc o indemnizatie egala cu cel putin doua salarii de baza avute in luna pensionarii.
Reincadrarea pensionarului
Dupa ce a intervenit pensionarea salariatului, nimic nu se opune ca acesta sa se reincadreze, la acelasi angajator sau la altul. Pe tot parcursul noului sau contract de munca, persoana va cumula pensia cu salariul.
Reincadrarea pensionarului se va putea face:
= cu contract pe durata nedeterminata, urmand sa fie supus, in caz de concediere, tuturor normelor privitoare la aceasta;
= cu contract de munca pe durata determinata. Astfel, potrivit 81 lit. d3), introdus in textul Codului muncii prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 65/2005, contractul poate fi incheiat pe durata determinata in cazul angajarii pensionarilor care, in conditiile legii, pot cumula pensia cu salariul.
Sunt avuti in vedere numai pensionarii pentru limita de varsta, ca si pensionarii pentru invaliditate de gradul III.
Intr-adevar, in raport cu cerintele locului de munca si cu gradul de reducere a capacitatii de munca, invaliditatea este:
= de gradul I, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca, a capacitatii de autoservire, de autoconductie sau de orientare spatiala, invalidul necesitand ingrijire sau supraveghere permanenta din partea altei persoane;
= de gradul II, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca, cu posibilitatea invalidului de a se autoservi, de a se autoconduce si de a se orienta spatial, fara ajutorul altei persoane;
= de gradul III, caracterizata prin pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, invalidul putand sa presteze o activitate profesionala.
Dintre aceste categorii de pensionari de invaliditate, numai cei incadrati la gradul III pot fi reincadrati. Ceilalti pensionari pentru invaliditate nu vor putea incheia contracte de munca si nu vor putea cumula pensia cu salariul, deoarece insasi notiunea de invaliditate de gradul I sau II exclude posibilitatea de a munci.
Deoarece au aparut anumite probleme in practica in aceasta privinta; o mentiune speciala se cuvine a fi facuta cu privire la faptul ca angajatorul are dreptul, nu si obligatia de a angaja persoanele recrutate din randul pensionarilor cu contracte de munca pe durata determinata.
Nimic nu se opune ca el sa incheie contracte de munca pe durata nedeterminata cu acestia. Art. 81 din Codul muncii reprezinta o derogare de la regula pe care o reprezinta incheierea contractelor pe durata nedeterminata, o facultate pe care o confera legiuitorul angajatorului.
Exprimarea din art. 81 este, de altfel, in sensul ca „un contract individual de munca poate (s.n.) fi incheiat pentru o durata determinata ...“, de unde decurge caracterul permisiv al reglementarii.
In absenta intentiei de incheiere a contractului pe durata determinata, redevine aplicabila regula, consacrata in art. 12 din Codul muncii, potrivit careia „contractul individual de munca se incheie pe durata nedeterminata“.
Incetarea contractului de munca al pensionarului reincadrat va putea interveni, dupa caz, prin expirarea termenului pentru care a fost angajat, daca contractul de munca s-a incheiat in temeiul art. 81 lit. d3) din Codul muncii, sau potrivit dreptului comun, daca contractul s-a incheiat pe durata nedeterminata.
Comentarii articol (1)