ACCES GRATUIT
Cand inceteaza CIM in cazul emiterii deciziei de incadrare in grad de invaliditate? Care este temeiul legal?
Intrebarea cititorului: "Avand in vedere Legea nr. 49/2010 privind unele masuri in domeniul muncii si asigurarilor sociale, va rugam sa ne precizati cand si in ce temei legal inceteaza contractul individual de munca in cazul salariatilor pentru care Cabinetul Teritorial de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de Munca emite decizia de incadrare in grad de invaliditate?"
Articolul continuă mai jos
Raspunsul specialistului:
Potrivit art. 14 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, medicul primar sau, dupa caz, medicul specialist in afectiunea principal invalidanta
poate propune pensionarea de invaliditate daca bolnavul nu a fost recuperat la expirarea duratelor de acordare a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca.
Inainte de intrarea in vigoare a Legii nr. 49/2010 privind unele masuri in domeniul muncii si asigurarilor sociale, continutul, art. 56 lit. d) din Codul muncii era urmatorul: “contractul individual de munca inceteaza de drept … la data comunicarii deciziei de pensionare pentru limita de varsta, pensionare anticipata, pensionare anticipata partiala sau
pensionare pentru invaliditate a salariatului, potrivit legii”. In prezent, in urma modificarii intervenite prin legea mentionata, continutul aceluiasi articol este: “contractul individual de munca inceteaza de drept … la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare”. Se face referire deci numai la pensionarea pentru limita de varsta1.
Nu mai exista un temei legal expres pentru incetarea contractul individual de munca in cazul pensionarii pentru invaliditatea salariatului.
Doar art. 56 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, face referire la decizia pensionare pentru invaliditate: “Incadrarea sau neincadrarea intr-un grad de invaliditate se face prin decizie emisa de medicul specializat in expertiza medicala si recuperarea capacitatii de munca, in termen de 30 de zile de la data inregistrarii cererii, insotita de documentatia necesara”, cu precizarea ca acest articol face parte din sectiunea din aceeasi lege, intitulata “Pensia de invaliditate”.
In mod clar,
o persoana care a primit o asemenea pensie isi pierde capacitatea/aptitudinea de munca (totala sau partiala).
De aceea,
consideram ca va inceta contractul individual de munca al persoanei care a primit decizia de pensionare pentru invaliditate la data constatarii invaliditatii, prin decizia de concediere pentru inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, emisa de angajator in baza art. 61 lit. c) din Codul muncii. (Deci, aceasta decizie de concediere se emite in baza deciziei de pensionare pentru invaliditatea salariatului si produce efecte de la data acesteia din urma).
Temeiul incetarii contractul individual de munca in acest caz va fi art. 61 lit. c) din Codul muncii coroborat cu art. 56 alin. (1) din Legea nr. 19/2000, redat anterior.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (6)