avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 213 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Modificari Legea 53/2003 - Codul muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Modificari Legea 53/2003 - Codul muncii


Parlamentul României a adoptat Legea nr. 49/2010 privind unele măsuri în domeniul muncii şi asigurărilor sociale, prin care a modificat art. 56 din Legea 53/2003 privind Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare.

Legea nr. 49/2010 privind unele măsuri în domeniul muncii şi asigurărilor sociale a fost publicată în M.Of. nr. 195 din data de 29 martie 2010.
Noua reglementare modifică lit. d), alin. (1) al art. 56 din Codul muncii, potrivit căreia contractul individual de muncă existent încetează de drept „la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare”.

Până în prezent, contractul individual de muncă înceta de drept la data comunicării deciziei de pensionare pentru limită de vârstă, pensionare anticipată, pensionare anticipată parţială sau pensionare pentru invaliditate a salariatului, potrivit legii.

Legea nr. 49/2010 introduce un nou alineat la art. 56 din Codul muncii care reglementează situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. d) – k), în cazul cărora „constatarea cazului de încetare de drept al contractului individual de muncă se face în termen de 5 zile lucrătoare de la intervenirea acestuia în scris, prin decizie a angajatorului, şi se comunică persoanelor aflate în situaţiile respective în termen de 5 zile lucrătoare”.

Noul act normativ aduce o altă noutate: abrogarea literei e) a art. 61, eliminându-se astfel, posibilitatea angajatorului de a dispune concedierea pentru motive ce nu ţin de persoana salariatului, în cazul în care salariatul îndeplineşte condiţiile de vârstă standard şi stagiu de cotizare şi nu a solicitat pensionarea în condiţiile

Alte discuții în legătură

Pensionare - modificari aduse de legea nr. 49/2010 BIANCA IRINA BIANCA IRINA Lit. d) a art. 56 din Codul muncii s-a modificat si s-a completat prin art. IV. pct. 1 din Legea nr. 49/2010 privind unele masuri in domeniul muncii si ... (vezi toată discuția)
Pensionare conform legii nr. 49/2010 emiliaa emiliaa Un angajat nascut in 10.04.1946 a indeplinit varsta de pensionare in ianuarie 2010. Nu a depus dosar de pensionare la casa de pensii si nici nu va depune el. ... (vezi toată discuția)
Pensionare ContSters147006 ContSters147006 Daca un angajat se pensioneaza pentru limita de virsta beneficiind si de grupa a II a de munca CIM se desface cu data depunerii dosarului sau trebuie asteptata ... (vezi toată discuția)