- la data îndeplinirii cumulative a condițiilor de vârstă standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare;
- pentru salariata care optează în scris pentru continuarea activității, în termen de 30 de zile calendaristice anterior împlinirii condițiilor de vârstă standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, la vârsta de 65 de ani;
- la data primirii de la salariat a deciziei de pensie:
- în cazul pensiei de invaliditate de gradul III;
- pensiei anticipate parțiale;
- pensiei anticipate;
- pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare;
- la data comunicării deciziei medicale asupra capacității de muncă în cazul invalidității de gradul I sau II.
În plus, din vara anului trecut, angajatorii ar trebui să fie informați cu trei luni înainte, printr-un email, despre salariații care urmează să iasă la pensie pentru limită de vârstă. Această notificare prin email poate fi emisă doar dacă angajatorii au completat adresa de e-mail în declarația D112.
În cazul în care dorește să păstreze salariatul-viitor pensionar în cadrul companiei, angajatorul trebuie să înceteze contractul de muncă existent și poate încheia unul nou, pe perioadă nedeterminată sau determinată, în funcție de alegerile celor două părți, din următoarea zi de după împlinirea vârstei de pensionare.
Util: Cei care lucrează după pensionare pot cere recalcularea pensiei
Revenind la prevederile legislației muncii menționate anterior, încetarea CIM se face la data primirii din partea salariatului a deciziei de pensionare doar dacă vorbim despre pensia de invaliditate de gradul III, pensia anticipată, parțial sau nu, sau pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare.
Dacă în cazul pensiei de invaliditate de gradul III, salariatul poate reveni la locul de muncă având dreptul să muncească cel mult 4 ore pe zi, în cazul pensiei anticipate, dacă beneficiarul se reangajează, va pierde dreptul la pensie.