CAPITOLUL I
Dispozitii generale
Art. 1. - Comisia Nationala de Drept International Umanitar, denumita in continuare CNDIU, infiintata in baza Hotararii Guvernului nr. 420/2006 privind infiintarea si organizarea Comisiei Nationale de Drept International Umanitar, este organ consultativ al Guvernului. Activitatea CNDIU se desfasoara pe baza legislatiei nationale, tratatelor internationale la care Romania este parte si a prezentului regulament si are ca obiectiv promovarea si aplicarea in conditii optime a dreptului international umanitar, conform atributiilor stabilite prin art. 4 din Hotararea Guvernului nr. 420/2006.
Art. 2. - Sediul CNDIU este acelasi cu cel al Secretariatului permanent si este pus la dispozitie de catre Ministerul Apararii. Atributiile Secretariatului permanent sunt indeplinite de Centrul de Drept International Umanitar, denumit in continuare CDIU, din Ploiesti.
Art. 3. - Finantarea activitatilor Secretariatului permanent este asigurata de Ministerul Apararii, a celor de cooperare internationala, de ministerul care desemneaza reprezentantii pentru asemenea activitati, iar a membrilor CNDIU, de institutiile care i-au desemnat.
Art. 4. - Mandatul presedintelui CNDIU incepe in luna ianuarie a fiecarui an, cand se stabileste programul de activitate al Comisiei pentru anul respectiv, si se incheie in luna ianuarie a anului urmator, cand se transmite presedintia altui minister.
Art. 5. - (1) Pentru indeplinirea sarcinilor ce-i revin, CNDIU, prin presedintele desemnat, poate initia actiuni pentru aplicarea prevederilor dreptului international umanitar, inclusiv stabilirea de contacte cu institutiile internationale cu raspunderi in domeniu.
(2) CNDIU poate fi reprezentata la activitatile unor institutii internationale cu raspunderi in domeniu si poate organiza astfel de activitati in tara. Cheltuielile pentru aceste activitati sunt suportate de ministerul (ministerele) interesat (interesate) de tematica abordata, potrivit legii.
(3) CNDIU colaboreaza cu comisii nationale din alte state, precum si cu organisme interne si internationale de profil in vederea identificarii celor mai adecvate masuri pentru promovarea dreptului international umanitar.
CAPITOLUL II
Organizare si functionare
Art. 6. - (1) Aspectele cu privire la conducerea, organizarea si gestionarea CNDIU se stabilesc pe timpul sesiunilor ordinare sau extraordinare.
(2) Sesiunile ordinare se desfasoara trimestrial, la sediul CDIU sau la sediul ministerului care detine presedintia in exercitiu a CNDIU, conform hotararii adoptate la sesiunea precedenta.
(3) Sesiunile extraordinare au loc la solicitarea a cel putin unei treimi din numarul membrilor CNDIU. Data si locul vor fi stabilite in raport cu ordinea de zi analizata. Cererea se depune la Secretariatul permanent.
(4) CNDIU isi desfasoara activitatea in prezenta a cel putin jumatate plus unu din numarul membrilor sai. Hotararile se adopta cu majoritatea simpla a membrilor prezenti.
Art. 7. - In cadrul sesiunilor CNDIU, membrii acesteia actioneaza pe baza mandatului primit din partea ministerului pe care il reprezinta. Dupa fiecare sesiune, membrii CNDIU informeaza ministrii care i-au desemnat cu privire la lucrarile CNDIU.
Art. 8. - Presedintia este asigurata prin rotatie, pentru o perioada de un an, de catre ministerele nominalizate la art. 5 alin. (2) din Hotararea Guvernului nr. 420/2006.
Art. 9. - (1) CNDIU poate constitui grupuri de lucru pentru elaborarea unor studii, rapoarte, avize si propuneri necesare CNDIU ca organ consultativ al Guvernului.
(2) Grupurile de lucru sunt conduse de un membru al CNDIU, avandu-se in vedere domeniul vizat.
(3) La formarea grupurilor de lucru sunt consultate cu prioritate institutiile mentionate la art. 3 alin. (2) din Hotararea Guvernului nr. 420/2006.
(4) Presedintele CNDIU poate participa la sesiunile grupurilor de lucru.
#PAGEBREAK#
Art. 10. - (1) Presedintele sau, in absenta acestuia, conducerea Secretariatului permanent stabileste ordinea de zi a sesiunilor, consultandu-se si cu ceilalti membri ai CNDIU.
(2) Ordinea de zi poate fi completata la inceputul fiecarei sesiuni, la propunerea oricarui membru al CNDIU.
Art. 11. - Pentru indeplinirea sarcinilor prevazute la art. 8 si 9 din Hotararea Guvernului nr. 420/2006, seful Secretariatului permanent asigura:
a) intocmirea unui dosar cu problemele analizate de CNDIU;
b) rezolvarea corespondentei si intocmirea unor documentare cu privire la activitatea CNDIU;
c) convocarea membrilor sau expertilor la sesiunile CNDIU;
d) intocmirea proceselor-verbale cu ocazia sesiunilor CNDIU;
e) urmarirea indeplinirii sarcinilor rezultate in urma dezbaterilor;
f) asigurarea arhivarii si pastrarii documentelor cu privire la activitatea CNDIU.
Art. 12. - Sesiunile CNDIU sunt conduse de presedinte, iar in absenta acestuia, de regula, de membrul CNDIU din ministerul care asigura presedintia in exercitiu.
Art. 13. - (1) Procesul-verbal intocmit cu ocazia sesiunilor CNDIU cuprinde: data sesiunii, membrii si expertii prezenti, absentii si motivul absentei acestora, sinteza punctelor de vedere exprimate de participanti, concluziile si hotararile adoptate.
(2) Textele scrise care au fost prezentate de catre participanti sunt predate Secretariatului permanent.
Art. 14. - O sinteza a problemelor dezbatute si a hotararilor adoptate in sesiunile ordinare va fi comunicata de Secretariatul permanent institutiilor interesate in termen de 30 de zile de la data incheierii acestora.
Art. 15. - (1) Expertii de drept international umanitar vor fi solicitati, atunci cand este necesar, de catre presedintele CNDIU.
(2) CNDIU va sprijini expertii pentru a avea acces la documentele necesare indeplinirii atributiilor, cu respectarea prevederilor legale privind accesul la informatiile de interes public.
Art. 16. - (1) Presedintele CNDIU prezinta, in cadrul sesiunii ordinare din luna septembrie, un proiect de raport cu privire la activitatea CNDIU pe timpul mandatului sau.
(2) Cererile de modificare si completare a raportului de activitate vor fi transmise Secretariatului permanent in termen de o luna de la data prezentarii proiectului de raport.
(3) Discutarea si adoptarea proiectului de raport se vor face in cadrul sesiunii din luna ianuarie.
(4) Dupa adoptare, raportul este inaintat primului-ministru.
CAPITOLUL III
Dispozitii finale
Art. 17. - Ministerul care asigura presedintia CNDIU poate inainta, atunci cand este cazul, cu avizul celorlalte ministere reprezentate in CNDIU, propuneri primului-ministru pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 420/2006 si va intreprinde demersurile necesare pentru imbunatatirea prezentului regulament in scopul cresterii eficientei activitatii CNDIU.
Art. 18. - Adresa CNDIU este urmatoarea: Ploiesti, str. Ghe. Gr. Cantacuzino nr. 257, judetul Prahova, Romania, cod: 100507
telefon/fax:0040-244-584107
e-mail:cndiuro@yahoo.com
mobil:0040-722-380133; 0040-722-381653.
Art. 19. - Prezentul regulament se completeaza in mod corespunzator cu dispozitiile Hotararii Guvernului nr. 420/2006.
Art. 20. - (1) Prezentul regulament se aproba prin ordin comun al conducatorilor ministerelor reprezentate in cadrul CNDIU, conform art. 11 din Hotararea Guvernului nr. 420/2006.
(2) Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Comentarii articol (0)