Una dintre prevederile considerate bine-venite in opinia doamnei Kovesi se refera la asa-numita procedura a restituirii dosarelor.
Altfel spus judecatorii nu mai pot trimite inapoi la procuror dosarele motivandu-se neindeplinirea sau incalcarea procedurilor.
Procurorul general Laura Kodruta Kovesi spune ca Ministerul Public este cel care a propus de fapt eliminarea procedurii prin care dosarele puteau face cale intoarsa de la judecator la procuror.
"Aceasta institutie a restituirii nu se regaseste in nici una dintre legislatiile europene.”
Doamna Kovesi mai adauga ca in cazul lipsei de probe sau a unui dosar incomplet, judecatorii ar trebui sa dea verdict de achitare.
In schimb, daca dosarul este foarte bine facut, atunci judecatorii ar trebui sa pronunte solutii de condamnare.
„ Insa nu cred ca ajuta pentru actul de justitie, pentru justitiabili, aceasta plimbare a dosarelor de la instanta la procuror” conchide Laura Kovesi.
Ministrul Justitiei sustine initiativa
Propunerea a fost considerata oportuna si de catre ministerul justitiei.
Acesta, a eliminat deja restituirea din noul proiect de Cod de procedura penala, proiect care ar putea trece prin procedurile parlamentare in primavara anului viitor.
Domnul Chiuariu a explicat ca pentru a se renunta la aceasta practica de restituire a dosarelor, care intarzie si ani de zile solutionarea unui caz, este nevoie de introducerea asa-numitei institutii a judecatorului de camera preliminara.
Odata introdusa aceasta institutie, nici un dosar nu va mai ajunge in instanta daca nu va primi girul judecatorului care verifica legalitatea si temeinicia unui rechizitoriu.
"Multe dosare se intorc la procuror din cauza, in principal a unor vicii procedurale.”
„Si noi vrem sa evitam toata aceasta pierdere de timp si de resurse, (…) si sa avem aceasta procedura de Camera preliminara in care sa se clarifice toate chestiunile prealabile judecatii", spune Tudor Chiuariu.
Practica restituirii dosarelor a fost tot mai des utilizata in ultima perioada.
Atat de des incat, organizatiile nonguvernamentale si chiar procurorii au atras atentia ca se face chiar abuz de acest drept al judecatorului, in favoarea celui inculpat in cele mai multe cazuri, si in defavoarea luptei anticoruptie.
Paleta larga de motive pentru restituirea dosarelor
Iar paleta de motive pe care judecatorii o au la indemana pentru a justifica decizia, in cele mai multe cazuri la solicitarea avocatilor inculpatilor, este larga.
Asa-numitele vicii de procedura pot viza atat modul in care a fost intocmit si transmis instantei un rechizitoriu, cat si modul in care s-a facut urmarirea penala.
Cel mai des este invocata incalcarea dreptului la aparare si neacceptarea unor documente considerate de avocati relevante pentru caz.
Mai exista si situatia in care dosarele se intorc la Parchet in urma unor modificari pe parcurs, ale legii sau decizii ale Curtii Constitutionale.
Potrivit procurorului general, numai in ultimele trei luni nu mai putin de 36 de dosare s-au intors de la instanta, la Parchet.
Marile dosare de coruptie
Si e vorba de asa-numite dosare grele de coruptie.
Printre ele, dosarul Zambaccian in care fostul premier Adrian Nastase este inculpat impreuna cu alte persoane, pentru luare de mita si trafic de influenta.
Acelasi lucru s-a intamplat cu dosarul "Matusa Tamara", in care inculpat este acelasi Adrian Nastase.
Tribunalul Bucuresti a decis de asemenea restituirea dosarului Rafo - Carom la Parchetul General.
Inalta Curte de Casatie si Justitie a retrimis la DNA dosarul in care fostul consilier Serban Mihailescu este judecat pentru coruptie.
A ajuns din nou la procurori si Dosarul numit "Loteria" in care printre inculpati se numara fostul vicepremier George Copos.
Comentarii articol (0)