OUG nr. 106/2007 pentru modificarea Codului fiscal prevede eliminarea, incepand cu 1 ianuarie 2008, a masurii simplificate a taxarii inverse pentru „cladirile, partile de cladire si terenurile de orice fel, pentru a caror livrare se aplica regimul de taxare” si pentru „lucrarile de constructii-montaj”.
Conform Codului Fiscal in vigoare, furnizorii si beneficiarii sunt obligati sa aplice masurile de simplificare pentru cladirile, partile de cladire si terenurile de orice fel, pentru a caror livrare se aplica regimul de taxare si, totodata, pentru lucrarile de constructii-montaj.
Pe facturile emise furnizorii au obligatia de a inscrie mentiunea „taxare inversa”, fara sa inscrie taxa aferenta. De asemenea, pe facturile primite de la furnizori, beneficiarii inscriu taxa aferenta, pe care o evidentiaza atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila in decontul de taxa.
Practic, pentru operatiunile supuse masurilor de simplificare nu se face plata taxei intre furnizor si beneficiar. Atat furnizorul, cat si beneficiarul trebuie sa fie inregistrati in scopuri de TVA.
Senatul reintroduce taxarea inversa pentru livrarile de bunuri imobile
Senatul a adoptat, saptamana trecuta, proiectul legii pentru aprobarea OUG nr. 106/2007. Comisia de buget finante a admis o serie de amendamente pentru modificarea Ordonantei Guvernului.
Printre altele, Senatul a reintrodus prevederea conform careia taxarea inversa se va aplica in continuare, din 2008, pentru livrarile de bunuri imobile si terenuri de orice fel.
Cu toate acestea, deputatii vor decide asupra modificarii Codului fiscal de anul viitor. Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei a fost incris pe 28 noiembrie la Camera Deputatilor, care este si camera decizionala.
_______
Pentru mai multe informatii, puteti consulta:
- Legea pentru aprobarea OUG nr. 106/2007, in forma adoptata de Senat
- OUG nr. 106/2007 pentru modificarea Codului Fiscal
_____________________________________
Afla din FORUMUL AVOCATNET:In forumul AvocatNet puteti gasi informatii referitoare la taxarea inversa. Sfaturile sunt oferite de diferiti consultanti din domeniu si pot fi accesate de aici.
Subiectul discutat a fost:
"Am incheiat pe firma un antecontract de vanzare cumparare cu un dezvoltator pentru achizitionarea unui apartament.
Pretul s-a stabilit in antecontract fara mentionarea taxarii inverse a TVA ci pur si simplu "Pretul vanzarii este ...., avansul in suma de ...... , restul de plata in suma de ...."
Odata cu renuntarea la taxarea inversa de la 01 ianuarie 2008 cum mi se poate impune mie juridic ca si cumparator sa platesc TVA aferent pretului din antecontract? Mentionez ca pentru avans am primit factura fiscala cu taxare inversa".
Comentarii articol (0)