OUG nr. 106/2007 a modificat Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu intrare in vigoare de la 1 ianuarie 2008. OUG nr. 106/2007 a fost publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 703 din 18.10.2007 si coroboreaza o serie de prevederi ale Codului Fiscal cu reglementarile europene privind sistemul comun al TVA.
Exigibilitatea taxei pentru livrari si achizitii intracomunitare de bunuri
O modificare importanta vizeaza regulile privind exigibilitatea taxei pe valoarea adaugata pentru livrari, si respectiv achizitiile intracomunitare de bunuri. Potrivit noilor reglementari aceasta intervine la data facturarii daca factura este emisa inainte de a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator, chiar si in cazul facturilor de avans.
In acest sens, s-a prevazut ca, atat in cazul unei livrari intracomunitare de bunuri, scutite de taxa, cat si in cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri, exigibilitatea taxei intervine in cea de-a 15 zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator.
Prin exceptie, exigibilitatea taxei intervine la emiterea facturii, daca factura este emisa inainte de a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator.
Bunurile furate sau pierdute nu constituie livrari de bunuri
OUG nr. 106/2007 stabileste ca bunurile pierdute ori furate, dovedite legal, nu constituie livrare de bunuri in sensul prevederilor Codului fiscal. Astfel, se elimina obligativitatea colectarii TVA pentru furturi sau pierderi.
La acestea se adauga bunurile distruse ca urmare a unor calamitati naturale sau a unor cauze de forta majora, cele de natura stocurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate, activele corporale fixe casate, perisabilitatile, mostrele si bunurile acordate gratuit pentru stimularea vanzarilor sau bunurile acordate gratuit din rezerva de stat ca ajutoare umanitare. Totodata, acordarea de bunuri de mica valoare, in mod gratuit, in cadrul actiunilor de sponsorizare, de mecenat, de protocol/reprezentare, precum si alte destinatii prevazute de lege nu constituie livrare de bunuri. Toate acestea au fost prevazute de Codul fiscal inainte de intrarea in vigoare a noilor reglementari.
Eliminarea taxarii inverse pentru lucrari de constructii montaj
OUG nr. 106/2007 a eliminat taxarea inversa pentru cladirile, partile de cladire si terenurile de orice fel, pentru a caror livrare se aplica regimul de taxare si, de asemenea, pentru, lucrarile de constructii-montaj.
Aceasta masura simplificata presupunea ca atat furnizorul, cat si beneficiarul bunului sau seviciului nu efectuau plata TVA intre acestia. Pentru a aplica masura simplificata, furnizorul si beneficiarul trebuia sa fie inregistrati in scopuri de TVA.
Pe facturile emise furnizorii aveau obligatia de a inscrie mentiunea „taxare inversa”, fara sa inscrie taxa aferenta. De asemenea, pe facturile primite de la furnizori, beneficiarii inscriau taxa aferenta, pe care o evidentiau atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila in decontul de taxa.
Eliminarea taxarii inverse ar putea ridica o serie de probleme in privinta aplicarii regimului normal de TVA in cazul bunurilor sau serviciilor pentru care s-a facturat sau s-a incasat un avans sau chiar integral, in 2007, si care vor fi livrate sau finalizate in 2008.
Cu toate acesta, specialistii in domeniul consultantei fiscale sustin ca aceste modificari vor afecta firmele doar din punct de vedere al cashflow-ului (n.r. fluxul de trezorerie) deoarece orice TVA platit unui furnizor poate fi dedus. In consecinta nu reprezinta un cost pentru o afacere.
Exista, totusi, posibilitatea reintroducerii taxarii inverse, avand in vedere ca Legea de aprobare a OUG nr. 106/2007, asa cum a fost adoptata de Senat, elimina revenirea la regimul normal de TVA. Senatul este prima camera sesizata, rolul decizional apartinand Camerei deputatilor.
ANAF: Un nou Decont de TVA
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a elaborat un proiect de Ordin pentru aprobarea modelului si continutului formularului 300 - Decont de Taxa pe Valoare Adaugata. Totodata, vor fi prevazute si noi instructiuni de completare.
Asa cum sustine ANAF, modificarile aduse de OUG nr. 106/2007 impun un nou model al Decontului de TVA.
Comentarii articol (4)