avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 730 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA declaratii 390, 300
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

declaratii 390, 300

Buna ziua,
Am o mare rugaminte sa ma ajutati sa rezolv urmatoarea situatie. In 18.12.2009 am platit avans pentru o achizitie de bunuri intracomunitare, in 07.01.2010 am primit factura dar furnizorul a facturat gresit (cu tva) desi eu am comunicat ca sunt platitor de tva. Furnizorul a promis ca modifica facturile dar abia in februarie am primit alte facturi cu sumele corecte fara tva pe care specifica "invoice on credit note 52 from 15.02.2010 RESTUTITION VAT" . Eu am declarat in decl.390 pe luna ian. AIC (ca si cand facturile ar fi fost corecte). Pot duce rectificativa la 390 fara aceasta achizitie , in decl.300 trec suma (incl.tva)la rand 21(achizitii scutite de taxa sau neimpoz.)iar in feb. declar AIC in 390 iar in 300 trec suma la randul 4 si randul 15 (achizitii bunuri intra.-taxare inversa) iar la randul 21 suma cu "-" ? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: gabon , utilizator 14:50, 3 Martie 2010
Buna ziua

- intre informatiile din d390 si d300 privind achizitiile/livrarile intracomunitare trebuie sa existe o corelatie

ORDIN nr. 77 din 21 ianuarie 2010 - pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularului (300) "Decont de taxă pe valoarea adăugată"
**) Pentru a evita orice neconcordanţă între livrările intracomunitare de bunuri, scutite de TVA, care se includ în decontul de TVA şi în declaraţia recapitulativă pentru astfel de livrări în statul membru de origine, şi achiziţiile intracomunitare evidenţiate în decontul de TVA şi în declaraţia recapitulativă pentru achiziţii intracomunitare, în statul membru de destinaţie, momentul exigibilităţii taxei pentru achiziţiile intracomunitare intervine:
- în a 15-a zi a lunii următoare celei în care a avut loc faptul generator, respectiv livrarea
- la data emiterii facturii pentru livrarea respectivă către persoana care cumpără bunurile, inclusiv în cazul facturilor pentru încasarea de avansuri parţiale, dacă factura este emisă înainte de data de 15 a lunii următoare lunii în care a intervenit faptul generator, respectiv livrarea.

- daca furnizorul intracomunitar nu -si indeplineste sau indeplineste necorespunzator obligatiile privind amiterea facturii este responsabilitatea sa (art. 151^2 alin (4) )
- cum exigibilitatea intervine si factura dumneavoastra este incorecta, consider ca ar trebui sa intocmiti autofactura pentru operatiunea respectiva si sa declarati operatiunea in d390 si d300 (din moment ce ati declarat operatiunea in d390 trebuie declarata si in d300 - prima liniuta de sus)
- in d300 ar trebui declarata la rd 5/5.1 respectiv 17/17.1
- greseala furnizorului si lipsa de promptitudine nu cred ca ar trebui sa duca si la o evidenta eronata din partea dumneavoastra

sper ca va ajuta parerea mea.
o zi buna
Multumesc foarte mult pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Factura achizitii intracomunitare decl.300 si 390. bogdan1955 bogdan1955 Firma platitoare de TVA,din Romania,inregistrata in ROI,face o achizitie intracomunitara-masina folosita-(nu intra in categoria second-hand)din Olanda,dela o ... (vezi toată discuția)
Declaratia 390 din 2010 ASPAZIA ASPAZIA Buna Ziua, va rog sa ma indrumati si pe mine in urmatoarele: Sunt societate de import-export in regim de lohn.( platitor de tva in Romania) achizitionez ... (vezi toată discuția)
Decl 390 Cocoara Beatrice Cocoara Beatrice Buna ziua, Rog lamurire pentru rezolvarea urmatoarei probleme....am facturat in urma cu 3 luni marfa la un client extern UE am declarat in DECL 390 livrari ... (vezi toată discuția)