Solicitarea sindicatelor este cu 40 de lei peste oferta Guvernului.
Liderii sindicali spun ca, in prima faza, se trimit scrisori prin care angajatorii sunt anuntati ca exista premizele declansarii conflictului de munca.
Dupa instiintari vor urma pichetari ale prefecturilor programate in ziua de miercuri, 12 decembrie.
In ianuarie va fi organizat un miting de protest la Parlament in ziua in care vor incepe dezbaterile in plen la proiectul de Lege a bugetului pe 2008.
Ulterior, in functie de rezultatul negocierilor de pana atunci, este programata o greva de avertisment. Deocamdata nu s-a facut publica data la care ar putea incepe o eventuala greva generala.
Presedintele Confederatiei sindicale Carlet Alfa, Bogdan Hossu, sustine ca adevaratul motiv al conflictului sindical nu este salariul minim pe economie.
"Am constatat ca organizatiile patronale nu au nici o problema, ca si Guvernul, cu salariul minim de 540 de lei. Neoficial, pentru ca nu au indraznit sa ne inainteze o hartie in acest sens, de fapt vor o destructurare a politicilor salariale in Romania si - indirect - sustin o evaziune fiscala", spune Bogdan Hossu.
El a mai declarat ca scopul patronatelor este sa desfiinteze grilele de ierarhizare a salariilor. Aceasta inseamna, sustine liderul Cartel Alfa, ca patronatele vor sa-si plateasca toti angajatii cu salariul minim, iar unora ar urma sa le acorde sume suplimentare prin diferite forme.
In opinia lui Bogdan Hossu, propunerea patronatelor este o metoda de evaziune fiscala mascata. Liderul sindical considera ca Guvernul sustine indirect aceasta idee.
Patronatele acuza sindicatele ca vor sa organizeze proteste fara a respecta procedurile legale pentru inceperea unui conflict de munca.
Patronatele sustin ca actiunile sindicale ar fi ilegale pentru ca sindicatele nu au trimis notificari in legatura cu iminenta conflictului de munca.
Vicepresedintele Blocului National Sindical, Ovidiu Jurca, a respins acuzele patronatelor. El sustine ca sindicatele si-au indeplinit atributiile prevazute de lege si ca programul de proteste ar fi legal.
"Obligatia de notificare a iminentei declansarii conflictului a fost indeplinita. Ca sa nu fie discutii, uzand de dispozitiile Codului Civil, am recurs si la un alt instrument de notificare, publicitatea printr-un cotidian de larga raspandire cu circulatie la nivel national. Avem dovada ca a aparut anuntul in timpul legal", a declarat vicepresedintele BNS.
Ovidiu Jurca spune ca ceea ce sustin patronatele nu e decat o incercare de intimidare a sindicatelor.
Comentarii articol (0)