avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... oprirea lucrului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

oprirea lucrului

Dupa mai multe forme de protest pentru marirea salariului si asigurarea de catre unitate a conditiilor de munca, (ex. pichetari ale institutiilor statului si proteste autorizate ), nu s-a ajuns la nicio intelegere pentru cele solicitate. Acum s-a solicitat de catre sindicat sa semnam un tabel prin care sa ne dam acordul in scris sub semnatura si cnp. de oprirea lucrului in caz de nesolutionare a cererilor care au avut termen recent. Nu este aceasta o eschivare a reprezentantilor sindicatului si trimite cumva eventuala forma de protest - acea de "oprire a lucrului" in ilegalitate oferindu-i angajatorului posibilitatea de a lua eventuale masuri impotriva acestei actiuni?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:26, 21 August 2016
Oprirea activitatii presupune intrarea in greva, intrucat o astfel de actiune de protest nu este mentionata in Legea 62/2011 ?
Multumesc. Interesant de ce nu s-a cerut completarea in spatiul din tabel, dedicat formei de protest "greva" ci sub forma: "oprirea lucrului" care nu este prevazuta in lege , amandoua termene exprima aelas lucru, dar in cuvinte diferite care cred ca intr-un cadru legislativ conteaza. Si credeti ca ar fost necesara o semnatura in acest sens? si daca, da, poate angajatorul sa faca presiuni asupra celor care au semnat, din moment ce sindicatul se acopera de acele semnaturi?
Potrivit art.191 alin.1 din Legea 62/2011, particarea la greva este libera, niciun salariat nu poate fi constrans sa participe sau sa renunte la greva.
crriss1 a scris:

.... Acum s-a solicitat de catre sindicat sa semnam un tabel prin care sa ne dam acordul in scris sub semnatura si cnp. de oprirea lucrului in caz de nesolutionare a cererilor care au avut termen recent. Nu este aceasta o eschivare a reprezentantilor sindicatului si trimite cumva eventuala forma de protest - acea de "oprire a lucrului" in ilegalitate oferindu-i angajatorului posibilitatea de a lua eventuale masuri impotriva acestei actiuni?


Greva reprezinta orice forma de incetare colectiva si voluntara a lucrului de catre angajatii unei unitati, asa cum se prevede in Legea dialogului social nr. 62/2011
In cf .cu Legea 62,"hotararea de a declara greva se ia de catre organizatiile sindicale reprezentative participante la conflictul colectiv de munca, cu acordul scris a cel putin jumatate din numarul membrilor sindicatelor respective"

Ceea ce v-a solicitat sindicatul a fost acordul scris de declansare a grevei,adica,astfel spus,de incetare a lucrului,sau oprire cum spuneti dvs.


Multumesc. .......Si credeti ca ar fost necesara o semnatura in acest sens? si daca, da, poate angajatorul sa faca presiuni asupra celor care au semnat, din moment ce sindicatul se acopera de acele semnaturi?


Semnatura din tabel exprima acordul de vointa al salariatilor privind participates acestora la greva.

Atentie insa greva nu se plate declansa decat daca revendicarile nu au putut fi solutionate prin conciliere sau mediere.
Ultima modificare: Duminică, 21 August 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Greva masayoshi masayoshi Inafara de legislatia din Codul Muncii si legatura aceasta: http://www.scribd.com/doc/23278939/Dreptul-La-Greva-in-Romania Ce ma sfatuiti in cazul in care ... (vezi toată discuția)
Greva hogye lavinia hogye lavinia In ce conditii de poate declansa greva? Mentionez ca nu au primit salariile de 4 luni. (vezi toată discuția)
Declansarea grevei pentru ca nu s-a dat prima de paste anymaryh anymaryh Hristos a inviat! Va rog sa ma ajutati intr-o problema : la o societate privata angajatii pot face greva din motivul ca nu au primit prima de Paste ? in ce ... (vezi toată discuția)