avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 851 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... greva
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

greva

In ce conditii de poate declansa greva?
Mentionez ca nu au primit salariile de 4 luni.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:06, 10 Aprilie 2013
Din Legea 62/2011:

Art. 182. - Greva poate fi declarata numai daca, in prealabil, au fost epuizate posibilitatile de solutionare a conflictului colectiv de munca prin procedurile obligatorii prevazute de prezenta lege, numai dupa desfasurarea grevei de avertisment si daca momentul declansarii acesteia a fost adus la cunostinta angajatorilor de catre organizatori cu cel putin doua zile lucratoare inainte.
Art. 183. - (1) Hotararea de a declara greva se ia de catre organizatiile sindicale reprezentative participante la conflictul colectiv de munca, cu acordul scris a cel putin jumatate din numarul membrilor sindicatelor respective.
(2) Pentru angajatii unitatilor in care nu sunt organizate sindicate reprezentative, hotararea de declarare a grevei se ia de catre reprezentantii angajatilor, cu acordul scris a cel putin unei patrimi din numarul angajatilor unitatii sau, dupa caz, ai subunitatii ori compartimentului.
(3) Hotararea de a declara greva, cu dovada indeplinirii conditiilor prevazute la alin. (1), se comunica in scris angajatorului, in termenul prevazut la art. 182.

Puteti consulta Cap. V din legea mai sus mentionata pentru mai multe detalii.
Va multumesc!!
Aveti grija ca o greva declansata nelegal poate duce la angajarea raspunderii patrimonilae acelor care au declansat-o ... aveti sindicat sau repreezntatnti ai salariatilor ?
Nu este suficient doar citirea unor texte de lege ca sa intelegeti cum se poate declansa greva ...
Sunt reprezentati de un sindicat.
in ceea ce priveste etapele declansarii grevei, anterior declararii grevei trebuie sa se fi epuizat posibilitatile de solutionare a conflictului de munca prin procedurile de conciliere, mediere si/sau arbitraj, astfel cum sunt prevazute in Legea nr. 62/2011.

Procedura de conciliere este obligatorie potrivit art. 168 alin. (1) din Legea nr. 62/2011, iar medierea sau arbitrajul conflictului colectiv de munca este obligatorie/obligatoriu numai daca partile, de comun acord, au decis acest lucru inainte de declansarea grevei ori pe parcursul acesteia, astfel cum se dispune in art. 180 din Legea nr. 62/2011.

Dupa epuizarea acestor proceduri se va decide declansarea grevei ... odata decisa hotararea de a declansa greva, aceasta va trebui sa fie adusa la cunostinta angajatorului in conditiile prevazute de art. 183 alin. (3) din Legea nr. 62/21011 ce prevede ca hotararea de a declara greva, cu dovada indeplinirii conditiilor prevazute la alin. (1) al art.183 , se comunica in scris angajatorului, in termenul prevazut la art. 182 din Legea nr.62/2011.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Greva badeaminel badeaminel Buna ziua , As dori sa stiu daca putem declansa Greva Generala avand CCM la nivel de unitate pentru neplata salarilor ,mentionez ca am avut o greva spontana de ... (vezi toată discuția)
Declansarea grevei pentru ca nu s-a dat prima de paste anymaryh anymaryh Hristos a inviat! Va rog sa ma ajutati intr-o problema : la o societate privata angajatii pot face greva din motivul ca nu au primit prima de Paste ? in ce ... (vezi toată discuția)
Refuz munca Vioreld Vioreld buna ziua. pot fi concediati 2 salariati care pe motiv de neplată a salariilor au refuzat sa se deplaseze la o lucrare? (vezi toată discuția)