avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Greva
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Greva

Buna ziua , As dori sa stiu daca putem declansa Greva Generala avand CCM la nivel de unitate pentru neplata salarilor ,mentionez ca am avut o greva spontana de 2 ore care nu a avut vrun rezultat . Sau ce este de facut sa reclamam la ITM sau datim o Solutie . Va Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:05, 24 Iulie 2013
1. In ceea ce priveste etapele declansarii grevei, anterior declararii grevei trebuie sa se fi epuizat posibilitatile de solutionare a conflictului de munca prin procedurile de conciliere, mediere si/sau arbitraj, astfel cum sunt prevazute in Legea nr. 62/2011.

Procedura de conciliere este obligatorie potrivit art. 168 alin. (1) din Legea nr. 62/2011, iar medierea sau arbitrajul conflictului colectiv de munca este obligatorie/obligatoriu numai daca partile, de comun acord, au decis acest lucru inainte de declansarea grevei ori pe parcursul acesteia, astfel cum se dispune in art. 180 din Legea nr. 62/2011.

Dupa epuizarea acestor proceduri se va decide declansarea grevei ... odata decisa hotararea de a declansa greva, aceasta va trebui sa fie adusa la cunostinta angajatorului in conditiile prevazute de art. 183 alin. (3) din Legea nr. 62/21011 ce prevede ca hotararea de a declara greva, cu dovada indeplinirii conditiilor prevazute la alin. (1) al art.183 , se comunica in scris angajatorului, in termenul prevazut la art. 182 din Legea nr.62/2011.

2. Neplata salariului poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile.
Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

Ultima modificare: Miercuri, 24 Iulie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Greva hogye lavinia hogye lavinia In ce conditii de poate declansa greva? Mentionez ca nu au primit salariile de 4 luni. (vezi toată discuția)
Necesitatea incheierii ccm cristinne09 cristinne09 Buna seara, societatea la care lucrez a inceput negocierile pentru incheierea CCM. Intrebarea mea este: ce se intampla daca nu se incheie un astfel de ... (vezi toată discuția)
Refuz munca Vioreld Vioreld buna ziua. pot fi concediati 2 salariati care pe motiv de neplată a salariilor au refuzat sa se deplaseze la o lucrare? (vezi toată discuția)