avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 902 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Declansarea grevei pentru ca nu s-a dat prima de Paste
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Declansarea grevei pentru ca nu s-a dat prima de Paste

Hristos a inviat!

Va rog sa ma ajutati intr-o problema : la o societate privata angajatii pot face greva din motivul ca nu au primit prima de Paste ? in ce conditii ? imi puteti da mai multe detalii?
Va rog e urgent!

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 09:38, 7 Mai 2013
Conf art 182 din Lg 62/2011 greva "poate fi declarată numai dacă, în prealabil, au fost epuizate posibilităţile de soluţionare a conflictului colectiv de muncă prin procedurile obligatorii prevăzute de prezenta lege, numai după desfăşurarea grevei de avertisment şi dacă momentul declanşării acesteia a fost adus la cunoştinţa angajatorilor de către organizatori cu cel puţin două zile lucrătoare înainte."
Conf art 183 Lg 62/2011
"(1)Hotărârea de a declara greva se ia de către organizaţiile sindicale reprezentative participante la conflictul colectiv de muncă, cu acordul scris a cel puţin jumătate din numărul membrilor sindicatelor respective.
(2) Pentru angajaţii unităţilor în care nu sunt organizate sindicate reprezentative, hotărârea de declarare a grevei se ia de către reprezentanţii angajaţilor, cu acordul scris a cel puţin unei pătrimi din numărul angajaţilor unităţii sau, după caz, ai subunităţii ori compartimentului.
(3) Hotărârea de a declara greva, cu dovada îndeplinirii condiţiilor prevăzute la alin. (1), se comunică în scris angajatorului, în termenul prevăzut la art. 182."
Conf art 161 Lg 62/2011
"Conflictele colective de muncă pot fi declanşate în următoarele situaţii:
a) angajatorul sau organizaţia patronală refuză să înceapă negocierea unui contract ori acord colectiv de muncă, în condiţiile în care nu are încheiat un astfel de contract sau acord ori cel anterior a încetat;
b) angajatorul sau organizaţia patronală nu acceptă revendicările formulate de angajaţi;
c) părţile nu ajung la o înţelegere privind încheierea unui contract sau acord colectiv de muncă până la data stabilită de comun acord pentru finalizarea negocierilor."
In concluzie, in cazul dvs nu se poate declansa greva intrucat nu se constituie elementele unui conflict colectiv de munca. In cazul dvs este un conflict individual de munca, chiar daca e vorba de mai multe persoane in cauza.
Daca prima de Pasti este prevazuta in CIM sau in CCM ca drept salarial obligatoriu si permanent, in cazul acestei sarbatori, va puteti adresa instantei de judecata, in speta Tribunalul, sectia litigii de munca, pentru recuperarea acesteia. Termenul este de 3 ani.
Puteti sa sesizati in prealabil si ITM-ul local pentru efectuarea unui control la societate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Greva hogye lavinia hogye lavinia In ce conditii de poate declansa greva? Mentionez ca nu au primit salariile de 4 luni. (vezi toată discuția)
Legalitatea grevei Radamante Radamante Codul de dialog social precizeaza ca: ART. 128-(1) Contractele colective de muncă se pot negocia la nivel de unităţi, grupuri de unităţi şi sectoare de ... (vezi toată discuția)
Obligativitatea negocierii contractului colectiv de munca Luciandumitru Luciandumitru Daca negocierea contractului colectiv de munca este obligatorie, dar nu si finalizarea intro forma scrisa a acestuia, ce rost au negocierile ? (vezi toată discuția)