Creezi un videoclip, il incarci in sistemele YouTube.com si astepti cu sufletul la gura sa fie vizionat si comentat de cat mai multi oameni. Statistic vorbind, ai atunci de-a face cu un paradox. Cu cat videoclipul urca in clasamentele de vizualizari ale YouTube, cu atat creste numarul utilizatorilor care il vizioneaza, pornind de la principiul „trebuie sa fie interesant“. Totul se reduce, asadar, la atingerea unei mase critice de utilizatori care sa vizioneze videoclipul. Sau, pentru baietii destepti de pe Internet, la manipularea unui numar indeajuns de mare de conturi de utilizator, care sa creeze impresia ca s-a atins masa critica necesara.
Recomandarile aduc vanzari
De regula, vedem acele filme pe care ni le recomanda cineva, citim cartile pe care le-am auzit mentionate intr-o revista sau o discutie, mergem in locuri de vacanta despre care ne-au povestit prietenii. In lumea noastra, recomandarile unor oameni in care avem incredere ne dicteaza mult mai multe actiuni decat am dori vreodata sa recunoastem. Pe Internet, diferite comunitati online isi fundamenteaza succesul pe capacitatea lor de a directiona trafic si clienti catre alte afaceri. Privita din aceasta perspectiva, orice comunitate online inglobeaza si o componenta puternica de marketing. Comunitatile de la YouTube.com si FaceBook.com, spre exemplu, se aseamana pentru ca au creat cercuri de prieteni care schimba intre ei opinii privind subiectele cool. Odata intrat in discutia unui astfel de grup, un produs are toate sansele sa devina cunoscut si, daca merita, sa-si creasca cota de piata.
In unele cazuri, utilizatorii nici macar nu-si dau seama ca privesc un mesaj publicitar. Videoclipurile celebre, recomandate pe e-mail sau messenger, au devenit atat de banale, incat, cam de fiecare data, utilizatorii aleg sa dea click si sa se amuze. Unii decid chiar sa afle mai multe amanunte despre website-ul sau produsul prezentat acolo.
Videoclipuri si viruti
Ar fi frumos sa credem ca toate videoclipurile din topul accesarilor de la YouTube.com, Metacafe.com ori DailyMotion.com au ajuns acolo pentru ca au fost votate de milioane de fani. Adevarul insa este altul. Multe dintre videoclipurile extrem de vizionate isi datoreaza faima unor echipe de specialisti in marketing viral.
In teorie, prin marketing viral se intelege utilizarea retelelor sociale (online sau din lumea reala) pentru a creste notorietatea unui produs printr-un proces de recomandare personala. Ideea de „viral“ vine de la asemanarea cu modul de raspandire a virusilor de calculator. Aplicat in lumea videoclipurilor online, conceptul se refera la acele videoclipuri care dau impresia de originalitate si amatorism, dar in realitate sunt regizate si promovate de companii care s-au specializat in servicii de advertising.
Clienti cu asteptari diferite
Doua tipuri de clienti cauta, in acest moment, serviciile unor companii de gen: advertiserii, care incearca sa-si promoveze produsele si serviciile prin canale inovatoare, si publisherii, care isi doresc sa aduca mai mult trafic in website-urile lor pentru a putea creste pretul pe care il percep in schimbul publicitatii online. Daca analizam cele mai vizitate videoclipuri din YouTube.com, o sa observam ca publisherii au, deocamdata, o pondere mai mare in volumul de videoclipuri virale existente. Explicatia consta in faptul ca, la acest moment, multe companii inca sunt sceptice cu privire la remodelarea mesajului lor de marketing.
Dan Greenberg (fondatorul companiei CoMotion) preciza recent, intr-un comentariu publicat la TechCrunch.com, ca modalitatile prin care se realizeaza marketingul unui videoclip includ, printre altele, comentarii favorabile si recomandarea videoclipului de pe mai multe conturi de utilizator YouTube, dar si motivarea financiara a unor bloggeri care prezinta, recomanda sau fac o trimitere laudativa la acesta.
Asa au ajuns sa fie promovate filme, muzicieni sau produse ale unor companii, in cadrul unor videoclipuri pentru care diferenta intre necunoscut si celebru este data de charisma celui care le recomanda. Greenberg spune ca, in doar cinci luni, compania sa a obtinut peste 20 de milioane de vizualizari ale unor videoclipuri pe YouTube.com. In concordanta cu profilul sau de pe LinkedIn.com, CoMotion a lucrat pana acum pentru companii ca 20th Century Fox, Nike si Warner Music.
Sfaturi de la profesionisti
Kevin Nalts, fondator al unei companii cu servicii similare, ofera in publicatia AdvertisingAge mai multe sfaturi pentru promovarea virala a unui videoclip. Deviza lui: „Construieste cu bani putini, cauta regizorii specializati in videoclipuri virale si nu te interesa de varsta lor, cata vreme respecta regulile unui videoclip de succes“. Nalts este fan al videoclipurilor cu final-surpriza, al celor amuzante sau avand subiecte cu conotatie sexuala moderata. O combinatie a celor trei tipuri asigura in buna parte succesul garantat al unei campanii virale. Adevarata arta a marketerului consta astfel in renuntarea la metodele traditionaliste prin care compania isi impacheteaza si transmite mesajul de marketing. In plus, este important sa creezi o atmosfera care sa credibilizeze originea si mesajul unui videoclip.
La randul lui, Greenberg constata ca umorul este cel mai intalnit element in cadrul videoclipurilor virale de succes. In locul unor mesaje comerciale traditionale, aceste videoclipuri livreaza zambete si reusesc sa vanda fara ca utilizatorul sa regrete banii pe care ii scoate din buzunar.
Platforma aleasa pentru popularizarea unui videoclip cu potential viral este, la randul ei, foarte importanta. YouTube.com atrage majoritatea utilizatorilor care vizioneaza videoclipuri online si este cea mai buna alegere pentru marketingul
la scara mondiala al unui produs
ori serviciu. In acelasi timp, YouTube.com s-a transformat intr-o piata extrem de specializata, unde se infrunta cei mai buni specialisti in marketing viral. Daca este vorba despre promovarea locala a unui produs ori serviciu, atunci este mai bine sa alegem platformele locale de partajare de fisiere.
O piata emergenta
Wall Street Journal a publicat recent un studiu pe tema videoclipurilor virale. Sondajul, realizat de Kelsey Group, arata faptul ca 59% din persoanele adulte intervievate in vara anului 2007 au vizionat cel putin un videoclip pe Internet. Din acestea, 43% au mers mai apoi la website-ul amintit in videoclip. 22% au sunat la numarul de telefon afisat pentru a primi informatii despre produsul respectiv. 15% au achizitionat produsul.
Exista, asadar, un potential extrem de interesant al pietei de marketing viral dedicata videoclipurilor. Si in Romania, anii urmatori vor consacra prezenta materialelor video in cele mai multe website-uri, alaturi de cresterea ponderii conexiunilor broadband la Internet, fapt ce va deschide apetitul companiilor pentru servicii specializate de marketing viral.
Comentarii articol (0)