Proiectul de lege privind respingerea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 102/2007 pentru modificarea si completarea Legii contabilitatii nr.82/1991 a fost inregistrat, luni, la Camera Deputatilor.
Senatul a adoptat deja respingerea OUG nr. 102/2007, in calitate de prima camera sesizata. Initial, forma proiectului de lege viza aprobarea Ordonantei. Mai mult, Consiliul legislativ a avizat favorabil aprobarea OUG, iar Comisia de buget finante a emis un raport de admitere a proiectului de lege. Cu toate acestea, plenul Senatului a respins aprobarea modificarilor aduse legii contabilitatii, la sfarsitul lunii trecute.
OUG nr. 102/2007- noi prevederi referitoare la depunerea situatiilor finaciare si anuale
OUG nr. 102/2007 a stabilit obligativitatea depunerii la Ministerul Finantelor a unui exemplar din situatiile financiare anuale si trimestriale, in termen de 60 de zile de la incheierea exercitiului financiar si de 45 de zile de la incheierea trimestrului de referinta, de catre urmatoarele institutii:
- autoritatile publice, ministerele si celelalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, institutiile publice finantate integral din venituri proprii ai caror conducatori au calitatea de ordonator principal de credite;
- directiile generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti, pentru situatiile financiare centralizate pe ansamblul judetului si al municipiului Bucuresti privind executia bugetelor prevazute la art. 1 alin. (2) din Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare.
In cazul in care aceste situatii financiare nu se depun in termen de 10 zile de la aplicarea amenzii prevazute la alineatul 2 al articolului 42 din Legea contabilitatii, Ministerul Economiei si Finatelor poate dispune, conform OUG nr. 102/2007, urmatoarele masuri:
- blocarea deschiderilor de credite bugetare pentru ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat, bugetului asigurarilor sociale de stat, bugetului asigurarilor pentru somaj, bugetului Fondului national unic de asigurari de sanatate si ai bugetelor locale;
- blocarea conturilor de disponibilitati deschise la unitatile Trezoreriei Statului pe numele autoritatilor si institutiilor publice finantate integral sau partial din venituri proprii.
Sunt exceptate de la aceste masuri urmatoarele operatiuni:
- platile din fonduri externe nerambursabile sau finantari primite de la institutii ori organizatii internationale pentru derularea unor programe si proiecte, precum si fondurile de cofinantare si prefinantare aferente;
- plata drepturilor salariale si a contributiilor aferente, precum si a drepturilor de asigurari si asistenta sociala;
- rambursarile de credite interne si externe, comisioanele si alte costuri aferente;
- contributii si cotizatii catre organizatii internationale;
- platile din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului si din Fondul de interventie la dispozitia Guvernului, potrivit legii.
Amendarea contravenientilor, efectuata si de alte persoane imputernicite din cadrul MEF
In plus, OUG nr. 102/2007 a introdus noi reglementari privind constatarea contraventiilor si aplicarea amenzilor prevazute de Legea contabilitatii. Astfel, potrivit Ordonantei de urgenta, constatarea contraventiilor si aplicarea amenzilor se face de persoanele cu atributii de inspectie fiscala si de catre comisarii Garzii Financiare, precum si de alte persoane imputernicite din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor, stabilite prin ordin al ministrului economiei si finantelor.
Prevederile anterioare stabileau ca doar persoanele cu atributii de inspectie fiscala si comisarii Garzii Financiare puteau constata incalcarea legii si amendarea contravenientilor.
__________________
Nota AvocatNet
Pentru mai multe informatii puteti consulta:
- Forma adoptata de Senat;
- Procesul legislativ la Camera deputatilor;
- OUG nr. 102/2007 pentru modificarea Legii contabilitatii nr. 82/1991
-Legea contabilitatii nr. 82/1991 - actualizata la 10.10.2007
Comentarii articol (0)