Pentru a construi bugetul pe 2008, premierul Tariceanu s-a folosit de sapte principii „fundamentale”:
Primul principiu spune ca „Nu poti sa cheltui mai mult decat produci”. Prin urmare, deficitul bugetar va fi mentinut la 2,7% si va scadea, daca progresele economiei o vor permite.
Al doilea principiu stipuleaza ca reforma fiscala inceputa in 2005, precum si cota unica de impozitare, vor fi de asemenea mentinute. Premierul propune ca in 2008 sa largeasca baza de impozitare a veniturilor, prin câteva masuri si anume: eliminarea plafonului de cinci salarii medii brute la plata contributiilor la pensii, corelat cu eliminarea plafonului de pensie, egalizarea bazei de impunere pentru pensii si somaj si includerea tuturor veniturilor in baza de calcul pentru contributiile sociale.
Al treilea principiu elaborat de primul ministru propune reducerea impozitelor.
„Politica de salarii trebuie corelata cu modul in care economia creste” este al patrulea principiu propus de premier.
Principiul numarul cinci se refera la „grija pentru pensionari”. „Ne-am propus si am reusit si am gasit solutiile pentru a asigura resursele financiare necesare maririi pensiilor.” a declarat Tariceau in discursul sau.
Al saselea principiu propune reducerea nivelului de somaj, ca fiind solutia cea mai sigura, cea mai directa, pentru diminuarea saraciei.
„Bugetul concentreaza resursele catre cele 4 domenii prioritare ale guvernarii: educatie, sanatate, infrastructura si agricultura” spune ultimul principiu elaborat de Tariceanu.
Bugetul va finanta, de asemenea, proiecte ce vizeaza infrastructura, mediul, competitivitatea, intarirea capacitatii administrative, retehnologizari si investitii, dezvoltarea resurselor umane si proiecte regionale.
Comentarii articol (0)