Autor Vasile COMAN
Cel putin trei mari efecte negative a provocat aceasta criza: un blocaj al investitiilor financiare, ceea ce a dus la o criza de lichiditati, reticenta investitorilor de a mai investi in produse financiare cu grad ridicat de risc sau pe piete imature, cum sunt cele din Europa de Est si, cel mai grav, faptul ca s-au majorat semnificativ dobanzile.
Ca urmare a pierderilor suferite de marile banci internationale si in conditiile crizei de lichiditati, dobanzile de referinta au crescut substantial pe piata europeana. Astfel, indicele dobanzilor interbancare Euribor, in functie de care se stabilesc si dobanzile in euro acordate de bancile romanesti, a ajuns la aproape 5%, cu peste doua puncte mai mare decat anul trecut. De asemenea, Banca Centrala Europeana imprumuta bancile la dobanzi medii de 4,7%, cel mai mare nivel inregistrat din 2001.
Ceea ce nu inseamna altceva decat ca trebuie sa ne asteptam ca bancile sa creasca serios dobanzile la creditele in euro, o miscare care a inceput deja in urma cu peste o luna, cand o serie de banci cu mari portofolii de credite ipotecare in euro au anuntat ca majoreaza dobanda la euro cu peste un punct procentual. Ce inseamna concret acest lucru? La un credit ipotecar in valoare de aproximativ 100.000 de euro, pe perioada indelungata, de 25 sau 30 de ani, o crestere cu un punct procentual a dobanzii inseamna majorarea ratei lunar cu aproximativ 150 de euro, ceea ce nu este deloc putin, mai ales ca valoarea ratelor la astfel de credite este foarte ridicata, depasind de multe ori jumatate din veniturile totale ale unei familii.
De altfel, reprezentantii BNR au inceput sa avertizeze, cu o jumatate de gura, ca ritmul de crestere al restantelor la credite a urcat ingrijorator de mult in acest an, apropiindu-se de 200%, adica de pragul critic. Mai mult decat atat, vestile pentru anul viitor nu sunt deloc imbucuratoare pentru cei care au credite sau care intentioneaza sa contracteze unul nou. Potrivit analistilor, efectele crizei creditelor ipotecare din Statele Unite se vor face resimtite cu adevarat abia in 2008 si 2009. De ce?
In primul rand, pentru ca abia atunci vor iesi la suprafata, incetul cu incetul, pierderile totale pe care bancile le anunta cu taraita, pentru a nu crea prea multa panica. Insa cel mai important, in urmatorii doi ani ajung la scadenta acele imprumuturi ipotecare cu dobanda introductorie din Statele Unite, la niveluri extrem de mici, de 1-2 procente pe an, acordate in perioada de glorie a pietei ipotecare din America. Beneficiarii respectivelor credite vor fi nevoiti sa platesca de anul viitor dobanzi duble daca nu chiar triple, ceea ce inseamna o majorare substantiala a ratei lunare.
Guvernul american a anticipat deja aceasta problema si incearca sa-i ajute pe cei in dificultate. Sa nu uitam ca creditele cu dobanda introductorie au inceput sa se inmulteasca si pe piata romaneasca. Este vorba de creditele cu dobanda fixa in primele luni, in cazul creditelor de consum, sau in primii ani la cele ipotecare, a carori valori sunt chiar 0 sau daca nu cu jumatate mai mici decat dobanda reala din urmatorii ani.
Asadar, aceeasi problema, majorarea substantiala a ratelor la rambursarea acestor credite o vor avea de anul viitor si romanii, ceea ce va duce, cu siguranta, la cresterea in continuare a restantelor. De asemenea, cresteri de dobanzi au fost anuntate deja de banci si in cazul imprumuturilor in lei, in conditiile in care inflatia este pe un trend ascendent si in ciuda faptului BNR, impreuna cu Ministerul Finantelor, se chinuie sa pastreze dobanzile la nivelul politicii monetare, refuzand emiterea de titluri de stat cu dobanzi mai mari.
Comentarii articol (0)