In temeiul art. 510 si al art. 525 lit. j) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare,
Consiliul national al Colegiului Medicilor Dentisti din Romania decide:
Art. 1. - (1) Medicii dentisti cu drept de libera practica sunt obligati ca, in mod continuu si pe parcursul intregii perioade de activitate profesionala, sa urmeze forme de educatie medicala continua si sa cumuleze numarul minim de credite stabilit de Consiliul national al Colegiului Medicilor Dentisti din Romania.
(2) Nerealizarea numarului minim de credite de educatie medicala continua implica, conform legii, suspendarea dreptului de libera practica pana la indeplinirea obligatiei prevazute la alin. (1).
Art. 2. - Educatia medicala continua, denumita in continuare EMC, reprezinta totalitatea activitatilor de pregatire teoretica si practica desfasurate de medicii dentisti in vederea imbunatatirii nivelului de cunostinte, abilitati si aptitudini profesionale, in scopul cresterii calitatii si performantei activitatii in domeniul medico-dentar.
Art. 3. - (1) Activitatile de EMC sunt cuantificate prin unitati de creditare, denumite in continuare credite de EMC.
(2) In sensul prezentei decizii, creditele de EMC sunt valori numerice, alocate unor activitati unitare de pregatire in domeniul profesional. Prin creditele de EMC se apreciaza, in medie, cantitatea si calitatea pregatirii profesionale, sub toate aspectele ei.
(3) Creditele de EMC se acorda pentru fiecare activitate unitara de pregatire profesionala prin raportare la complexitatea si calitatea continutului profesional si la durata activitatii respective.
Art. 4. - Totalitatea creditelor cumulate de fiecare medic dentist in urma participarii sau realizarii activitatilor de EMC constituie punctajul profesional al medicului dentist.
Art. 5. - Punctajul profesional minim pe care trebuie sa il realizeze fiecare medic dentist este de 200 de credite pentru un ciclu de 5 ani, stabilit conform legii de catre Consiliul national al Colegiului Medicilor Dentisti din Romania.
Art. 6. - Colegiile teritoriale ale Colegiului Medicilor Dentisti din Romania, denumit in continuare CMDR, sunt obligate sa intocmeasca, sa actualizeze si sa pastreze dosarul profesional al fiecarui medic dentist inregistrat in acel colegiu. In cazul mutarii medicului dentist, dosarul profesional se transmite catre colegiul in evidenta caruia s-a transferat medicul. O copie se va pastra la colegiul medicilor dentisti judetean de origine.
Art. 7. - (1) Dosarul profesional va contine:
a) documentele care au stat la baza eliberarii certificatului de membru al CMDR;
b) copia certificatului de membru al CMDR;
c) titlurile privind specialitatile, calificarile, specializarile ori alte competente dobandite in domeniul medical, in copie;
d) copii ale documentelor eliberate la solicitarea medicului dentist;
e) fisa de evidenta a EMC sau, dupa caz, dovezile corespunzatoare.
(2) Dosarul profesional va fi tinut si in format electronic, iar o copie a acestei forme va fi comunicata si CMDR. Orice modificare a dosarului profesional va fi comunicata de indata in format electronic si CMDR.
Art. 8. - (1) Verificarea punctajului profesional al medicului dentist se face anual de catre colegiul judetean la care acesta este inregistrat, cu ocazia reavizarii calitatii de membru al CMDR, si se inregistreaza in dosar.
(2) Verificarea punctajului profesional se face in baza dovezilor de efectuare a orelor de EMC.
Art. 9. - (1) Stabilirea si acordarea numarului de credite pentru fiecare activitate de pregatire profesionala se fac, conform Regulamentului de educatie medicala continua, de catre Comisia de EMC din cadrul Consiliului national al CMDR, cu minimum o luna inaintea evenimentului.
(2) Se supun evaluarii si acreditarii numai activitatile de pregatire teoretica si practica desfasurate de furnizori acreditati de Comisia de EMC din cadrul Consiliului national al CMDR, potrivit regulamentului prevazut la alin. (1).
Art. 10. - (1) Consiliul national al CMDR aproba anual un program national de EMC inaintat de catre furnizorii de EMC acreditati.
(2) Programul national de EMC se aproba pana cel mai tarziu in luna decembrie a anului in curs si se afiseaza pe site-ul CMDR.
(3) Programul national de EMC se realizeaza de CMDR, de structurile teritoriale, prin parteneriate cu furnizori de EMC acreditati.
(4) Furnizorii de EMC sunt obligati sa aiba si avizul comisiei de EMC judetene.
Art. 11. - Furnizorii de EMC sunt obligati sa achite taxa stabilita de Consiliul national al CMDR pentru acreditarea dosarelor.
Art. 12. - Prin prezenta decizie se aproba:
a) Regulamentul de educatie medicala continua al CMDR, prevazut in anexa nr. 1;
b) dosarul de acreditare a furnizorilor de EMC, prevazut in anexa nr. 2;
c) cererea-tip de creditare a formelor de EMC, prevazuta in anexa nr. 3;
d) modelul certificatului de atestare a participarii la o forma de activitate ce constituie EMC, prevazut in anexa nr. 4;
e) Cererea-tip pentru acreditarea publicatiei de specialitate, prevazuta in anexa nr. 5;
f) modelul fisei profesionale, prevazut in anexa nr. 6.
Art. 13. - Anexele nr. 1-6 fac parte integranta din prezenta decizie.
Art. 14. - Prezenta decizie se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Art. 15. - La data publicarii prezentei decizii se abroga Decizia Consiliului national al Colegiului Medicilor Dentisti din Romania nr. 11/2006 privind organizarea sistemului de educatie medicala continua pentru medicii dentisti, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 104 din 12 februarie 2007.
Presedintele Colegiului Medicilor Dentisti din Romania,
Liviu Zetu
Bucuresti, 9 noiembrie 2007.
Nr. 11.
Comentarii articol (1)