Ordonanta de urgenta a Guvernului (OUG ) nr. 91/2007 a modificat baza de calcul a contributiei angajatorilor la Fondul de garantare pentru plata creantele salariale. Astfel, contributia in cota de 0,25% va fi aplicata asupra sumei veniturilor care constituie baza de calcul a contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj realizate de salariatii incadrati cu contract individual de munca.
Angajatorii care sunt obligati sa plateasca aceasta contributie beneficiaza de o diminuare cu 0,25 procente a contributiei la bugetul asigurarilor de somaj.
Ca urmare a noilor reglementari, Ministerul Muncii a propus un proiect de hotarare pentru modificarea normele de aplicare a Legii nr. 200/2006 privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale.
Propunerile Ministerului Muncii
Proiectul de Hotarare al Ministerului Muncii, vizeaza o definire mai clara salariatilor incadrati cu contract individual de munca si a situatiei in care angajatorii nu beneficiaza de diminuarea cu 0,25 procente a contributiei la bugetul asigurarilor de somaj.
Astfel, cota de 0,25 % se va aplica asupra sumei veniturilor care constituie, potrivit prevederilor legale, baza de calcul a contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj realizate de salariatii incadrati cu contract individual de munca, potrivit legii, inclusiv de salariatii care cumuleaza pensia cu salariul.
Prin salariatii incadrati cu contract individual de munca se intelege "salariatii incadrati in temeiul unui contract individual de munca incheiat pentru norma intreaga sau cu timp partial sau a unui contract de munca la domiciliu, de munca temporara sau de ucenicie la locul de munca, indiferent de durata acestora".
Diminuarea cu 0,25% a cotei de contributie la bugetul asigurarilor de somaj nu se va aplica pentru:
a) persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca, in conditiile legii, in cadrul institutiilor publice definite conform Legii nr.500/2002 privind finantele publice, cu modificarile ulterioare;
b) functionari publici si alte categorii persoane care desfasoara activitati pe baza actului administrativ de numire;
c) persoane care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului;
d) soldati si gradati voluntari;
e) persoane care au raport de munca in calitate de membrucooperator;
f) alte persoane care realizeaza venituri din activitati desfasurate potrivit legii si care nu se regasesc in situatiile prevazute in normele de aplicare a Legii nr. 200/2006.
Angajatorii declara si platesc lunar contributia
Potrivit Legii nr. 200/2006, angajatorii declara si platesc lunar contributia la Fondul de garantare , pana la data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza drepturile salariale, la organul fiscal competent.
________________
Nota AvocatNet:
Proiectul de modificare a Normelor metodologice de aplicare a Legii 200/2006 privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale se gaseste atasat, in format PDF.
Comentarii articol (5)