UNBR a publicat un proiect de lege pentru modificarea Legii nr. 51/1995 privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat, prin care se reorganizeaza activitatea de asistenta judiciara acordata persoanelor care nu pot plati onorariile avocatiale.
Proiectul propune crearea unui Birou National de Asistenta Judiciara (BNAJ), in cadrul UNBR, care va colabora cu Ministerul Justitiei pentru realizarea si coordonarea politicii statului in privinta asistentei judiciare.
BNAJ va avea un buget propriu, asigurat din bugetul de stat, din care va remunera asistenta judiciara acordata. Totdata, BNAJ va putea sa elaboreze proiecte de legi sau alte acte normative in domeniul asistentei judiciare si sa efectueze controale asupra asistentei juridice acordate.
Noua structura va avea in subordonare birouri teritoriale in fiecare judet si in Bucuresti. Birourile teritoriale vor primi si vor transmite Baroului cererile de asistenta judiciara si vor aproba plata onorariilor avocatilor. De asemenea, birourile teritoriale vor tine si vor actualiza Registrul de asistenta judiciara, care va tine evidenta avocatilor care acorda acest tip de asistenta.
Avocat din oficiu, disponibil la orice ora
Proiectul de act normativ stabileste ca „in cauzele penale ce nu sufera amanare cum este cazul luarii unor masuri de constrangere procesuala si audiere in fata procurorului sau, dupa caz, a judecatorului in cursul cercetarilor, decanul baroului desemneaza un avocat din oficiu daca cel retinut ori invinuit nu si-a ales singur un aparator.”
In aceasta situatie, va fi ales un avocat din oficiu din Registrul de asistenta judiciara, care si-a dat consimtamantul pentru a fi inclus in lista avocatilor din oficiu.
Consimtamantul poate sa fie dat pentru o perioada mai mica de o luna si exprima disponibilitatea avocatului de a fi desemnat ca avocat din oficiu la orice ora din zi sau din noapte, potrivit proiectului de lege
Avocatii "necompetenti” nu vor primi onorariul
Remunararea asistentei judiciare se va face in functie de tipul si volumul activitatii depuse, certificate printr-un raport scris al avocatului. Raportul va fi verificat si avizat de catre Consiliul Baroului.
Proiectul de lege prevede ca „ asistenta juridica de rea-credinta sau necompetenta, indiferent de celelalte sanctiuni, avocatul nu va primi onorariul pentru cazul concret ori pentru activitatea desfasurata.”
In ce consta asistenta juridica
Conform proiectului de lege, asistenta juridica cuprinde urmatoarele forme:
- acordarea de consultatii in vederea solutionarii unui litigiu penal, civil ori de contencios administrativ pe cale amiabila sau, dupa caz, in vederea initierii unei proceduri judiciare, arbitrale ori administrativ-jurisdictionale in cazurile anume prevazute de lege;
- pregatirea si intocmirea documentelor pentru initierea unei proceduri judiciare, inclusiv a unei proceduri prealabile obligatorii sau facultative, dupa caz;
- reprezentarea si asistarea procesuala in cauzele civile si de contencios administrativ;
- reprezentarea si asistarea partilor in procesul penal, in conditiile Codului de procedura penala.
Totodata, asistenta juridica va putea consta si in acordarea de consultatii, precum si formularea de cereri, petitii sau sesizari catre autoritatile sau institutiile publice competente sau, dupa caz, catre alte persoane juridice ori organisme interne sau internationale cu sediul in Romania ori in strainatate.
__________________________
Nota AvocatNet:
- Proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr. 51/1995 privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat vi-l prezentam ca fisier atasat. (format Word - ".doc")
Comentarii articol (0)