Reglementarile in vigoare din Romania privind munca la domiciliu sunt: Codul muncii[1] [art. 105 - art. 107], Hotararea Guvernului nr. 679/2003 privind conditiile de detinere a atestatului, procedurile de atestare si statutul asistentulul maternal profesionist[2], precum si Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap[3] [art. 5 pct.7, art. 45 � 50 si art. 79 alin. (1) lit. b), art. 78 alin. (1) si art. 77 alin. (2)].
Daca prestarea muncii la domiciliu potrivit Codului muncii are la baza acordul partilor[4], in celelalte cazuri aceasta modalitate rezulta din prevederi legale speciale exprese[5], in temeiul carora se pot incheia contracte individuale de munca cu: asistentul maternal profesionist, asistentului personal profesionsit, persoana cu handicap, pensionarul pentru invaliditate de gradul III. Primele doua contracte se incheie tot pentru protectia unor categorii de persoane vulnerabile social si economic - copii pentru care s-a luat masura plasamentului sau plasamentului in regim de urgenta[6], respectiv adultii cu handicap grav si accentuat care nu dispun de spatiu de locuit, nu realizeaza venituri ori realizeaza venituri de pana la nivelul salariului mediu pe economie[7].
In spiritul legilor speciale din Romania enumerate mai sus, care apartin dreptului securitatii sociale, majoritatea tarilor dezvoltatea din Europa si Statele Unite ale Americii recunosc lucratorilor care prezinta dizabilitati sau au in ingrijire copii cu handicap ori se confrunta cu alte probleme de familie dreptul de a cere un program flexibil de munca ori de a munci la domiciliu, fie traditional, fie utilizand tehnologia informatiei[8].
Legislatia fostelor tari din Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste, reglementeaza in acest sens, chiar un DREPT PRIMORDIAL pentru incheierea contractelor cu munca la domiciliu unor categorii considerate defavorizate in viata economica si sociala.
Din aceasta categorie fac parte, in Rusia[9], Ucraina[10], Belorusia[11], Kargazstan[12]: femeile care au copii cu varsta de pana la 15 ani, respectiv 16 ani ori 18 ani; invalizii [persoanele cu handicap]; pensionarii (indiferent de tipul pensiei acordate); persoanele care au atins varsta de pensionare dar care nu iau pensie; persoanele cu capacitate redusa de munca, carora le este recomandata munca in conditii de domiciliu; persoanele care ingrijesc invalizii sau membrii de familie cu boli cronice indelungate care datorita starii de sanatate necesita ingrijire la domiciliu; persoanele care, de regula, presteaza munci sezoniere de productie (in perioada dintre sezoane); persoanele care invata la zi in institutiile de invatamant; persoanele care datorita unor cauze obiective nu pot munci in localitatea unde isi are sediul angajatorul (de exemplu, cele alergice la diferite substante si aerosoluri industriale); persoanele care poseda iscusintei confectionarii diferitor obiecte de arta si artizanat, a suvenirurilor si ambalajului original pentru ele, indiferent de tipul activitatii lor si prestarea muncii la alte intreprinderi.
In Uzbekistan[13] DREPTUL PRIMORDIAL al muncii la domiciliu este recunoscut: persoanelor care au nevoie de protectie sociala, care intalnesc greutati in cautarea unui loc de munca si care nu au posibilitatea de a concura in conditii egale pe piata muncii, inclusiv mamelor singure si cu multi copii, sau mamelor care au copii de pana la 14 ani si copii cu handicap; tinerilor absolventi ai unei institutii de invatamant; celor eliberati din armata nationala, ministerul de interne, serviciile secrete, politia de frontiera si alte unitati asemanatoare; invalizilor si persoanelor cu varsta apropiata de pensionare; persoanelor eliberate din penitenciare sau celor supuse unui tratament medical, in baza hotararii instantei judecatoresti.
Cu caracter de exceptie, deosebit de interesant in ceea ce ne priveste ca forma de imbinare intre protectia sociala si eficienta economica, fata de legislatia altor tari din lume, mentionam dreptul muncii la domiciliu in perioada concediului de ingrijire a copilului de pana la 3 ani, care se ofera in Rusia, potrivit art. 256 si art. 257 din Codul muncii, mamei, tatalui, bunicilor, tutorelui, sau altei rude care ingrijeste efectiv copilul, cu pastrarea dreptului la indemnizatia prevazuta de lege. Acest cumul - al indeminizatiei de acelasi tip si a salariului obtinut in baza contractului de munca la domiciliu - mai este permis in Tadjikistan potrivit art. 165 din Codul muncii[14], dar pana la implinirea de catre copil a varstei de 1 an si 6 luni, urmand ca pana la varsta de 3 ani a copilului, munca la domiciliu sa fie o facilitate acordata mamei aflata in concediu fara plata, la cere.
Nu ar fi rau daca cateva din exemplele de mai sus, mai ales din ultimul, ar fi asimilate si de legislatia din Romania. Bugetul statului nu ar fi afectat ci din contra…si ar fi scosi onorabil din zona muncii fara forme legale cei care cumuleaza “la negru” indemnizatia pentru ingrijire a copilului cu alte veniturii, desigur pentru ca prima este neindestulatoare in conditiile preturilor actuale…
Desigur si ideea ca buncii sa poata beneficia de concediul pentru ingrijirea copiilor ar fi buna, daca ne gandim ca tinerii sunt mai interesati uneori de o cariera…sau chiar nevoiti – pentru bunastarea lor si a copiilor.
NOTE:
[1] Legea nr. 53/2003 - Codul muncii (publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 72 din 05.02.2003), modificata si completata ulterior.
[2] Publicata in Monitorul oficial al Romaniei, partea I, nr. 443 din 23.06.2003.
[3] Republicata in Monitorul oficial al Romaniei, partea I, nr. 1 din 03.01.2008.
[4] A se vedea I. T. Stefanescu, Tratat de dreptul muncii, Editura Wolters Kluwer, Bucuresti, 2007, p. 264.
[5] A se vedea in acest sens: I. T. Stefanescu, op. cit, p. 265, A. Ţiclea, Tratat de dreptul muncii, Ediţia a II-a, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2007, p. 628.
[6] A se vedea art. 1 din Hotararea Guvernului nr. 679/2003 privind condiţiile de deţinere a atestatului, procedurile de atestare si statutul asistentulul maternal profesionist.
[7] A se vedea art. 5 pct.7 coroborat cu art. 45 alin. (1) din Legea nr. 448/2006 privind protecţia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
[8] A se vedea detalii pe ww.ecatt.com
[9] Detalii despre reglementarea muncii la domiciliu se gasesc pe http://www.consultant.ru/popular/tkrf
[10] Detalii despre reglementarea muncii la domiciliu se gasesc pe http://www.dtkt.com. ua/show/3cid1303.html
[11] Detalii despre reglementarea muncii la domiciliu se gasesc pe http://pravo.kulichki.com
[12] Detalii despre reglementarea muncii la domiciliu se gasesc pe http://www.job.kg/articles/208
[13] Detalii despre reglementarea muncii la domiciliu se gasesc pe http://www.pravo.uz/archive/get_ data.php3?topic=17155&sub=0
[14]http://www.eurasianet.org/turkmenistan.project/index.php?page=wnb/editor/wnb20060306&lang=rus&print=true.
Comentarii articol (0)