Raspunsurile forumistilor au fost:
Pentru administratori e optional... Desi un document elaborat de ONRC lasa sa se inteleaga ca e obligatorie contributia la asigurarile de somaj.. Oricum, in lipsa vreunei prevederi clare, tot art. 20 din legea 76/2002 ramane, deci administratorii doar "pot" sa se asigure, nu "trebuie".
Documentul de care vorbeam, redactat in 2007, spune asa:
" Potrivit art. 137^1 alin. 3, administratorii si directorii, in sensul Legii nr. 31/1990 nu pot incheia cu societatea un contract de munca pentru indeplinirea mandatului, ci un contract de administrare/management.
Aceasta modificare a regimului juridic atrage o serie de consecinte in plan fiscal si al modului de percepere/virare a contributiilor la sistemele de asigurari sociale: [...]
f. Contributia de somaj
- cuantum: 3,25% (art. 23 din Legea 487/2006 privind bugetul asigurarilor sociale de stat);
- baza de calcul: venitul lunar declarat in contractul de asigurare pentru somaj (art. 28 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca)""
Un alt forumist a precizat:
Contributia datorata la bugetul asigurarilor pentru somaj conform art. 28 din Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, de catre persoanele asigurate in baza contractului de asigurare pentru somaj este de 1,5% in perioada ianuarie - noiembrie si de 1% incepand cu luna decembrie - art.17 alin.1 lit.c din Legea nr.387 din 31 decembrie 2007 legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2008.
Legea nr. 76/2002 - privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca mentioneaza:
Art. 20. - Se pot asigura in sistemul asigurarilor pentru somaj, in conditiile prezentei legi, urmatoarele persoane:
a) asociat unic, asociati;
b) administratori care au incheiat contracte potrivit legii;
c) persoane autorizate sa desfasoare activitati independente;
d) membri ai asociatiei familiale;
e) cetateni romani care lucreaza in strainatate, conform legii;
f) alte persoane care realizeaza venituri din activitati desfasurate potrivit legii si care nu se regasesc in una dintre situatiile prevazute la lit. a)-e).
Puteti comenta acest subiect de aici. Si nu uitati de premiile din Forumul AvocatNet.ro
Comentarii articol (0)