Comisia de finante a Camerei deputatilor a eliminat obligativitatea certificarii declaratiilor anuale, decizie similara cu cea a Senatului. Proiectul de lege pentru aprobarea OG nr. 47/2007 a fost inclus in dezbateri, zilele acestea, la Camera Deputatilor.
La doar cateva luni de la publicarea in Monitorul Oficial a Ordonantei Guvernului nr. 47/2007, legislatia in materie fiscala ar putea fi modificata. OG nr. 47/2007 privind privind reglementarea unor masuri financiar-fiscale a fost publicata in Monitorul Oficial Partea I, Nr. 603 din 31.08.2007.
Ordonanta a modificat Codul de procedura fiscala,Ordonanta Guvernului nr. 75/2001 privind organizarea si functionarea cazierului fiscal si OUG nr. 28/1999 privind obligatia agentilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.
Proiectul de lege pentru aprobarea OG nr. 47/2007 a fost adoptat deja de Senat si se afla pe ordinea de zi la Camera Deputatilor, care este si camera decizionala
. Daca votul in plenul Camerei va fi favorabil, Legea pentru aprobarea OG nr. 47/2007 va fi trimisa presedintelui Romaniei, pentru promulgare.
Raportul Comisiei de finante a Camerei deputatilor, prezentat acum cateva zile pentru a fi dezbatut in plen, contine o serie de amendamente care aduc modificari importante actului normativ initiat de Guvern.
Eliminarea certificarii de catre un consultant fiscal a Declaratiei privind impozitul pe profit
OG nr. 47/2007 a introdus obligativitatea certificarii de catre un consultant fiscal a declaratiilor fiscale anuale ale persoanelor juridice. Masura se refera la Declaratia privind impozitul pe profit (formularul 101), care trebuie depusa anual de catre persoanele juridice, pentru anul precedent.
Raportul Comisiei de finante a Camerei deputatilor abroga aceasta prevedere. Senatul a luat aceeasi decizie, in urma consultarilor cu presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Daniel Chitoiu, care a fost de acord cu eliminarea obligativitatii de certificare a Declaratiei 101 de catre un consultant fiscal .
Deputatii pastreaza amenzile majorate
Raportul Comisiei pastreaza nivelul amenzilor prevazut de OG nr. 47/2007 pentru nerespectarea obligatiilor fiscale.
Ordonanta nr. 47/2007 a majorat chiar si de 20 de ori prevavzute de articolul 219 din Codul de procedura fiscala. Un exemplu elocvent este amenda minima in cazul in care contribuabilul nu da o declaratie scrisa pe propria raspundere, din care sa rezulte ca au fost puse la dispozitie toate documentele si informatiile solicitate pentru inspectia fiscala.
Pentru nerespectarea acestei obligatii, Ordonanta nr. 47/2007 stabileste amenda minima de 1000 de lei pentru persoane fizice si de 5000 de lei pentru persoane juridice. Prevederile anterioare ale Codului de Procedura Fiscala stabileau nivelul amenzilor minime la 50 lei pentru persoanele fizice si la 500 lei pentru persoane juridice.
Noi contraventii in domeniul produselor accizabile
Unul dintre amendamentele admise in raportul Comisiei de finante a Camerei deputatilor vizeaza introducerea unor noi contraventii in domeniul produselor accizabile, stabilite la articolul 220 din Codul de procedura fiscala.
Conform raportului Comisiei, urmatoarele fapte vor constitui contraventii si vor fi sanctionate cu amenda de la 1000 de lei la 5000 de lei:
- netransmiterea, in termenul legal, a documentului administrativ de insotire a marfii organului fiscal competent la momentul expedierii produselor accizabile in regim suspensiv;
- primirea produselor accizabile fara prezentarea documentului administrativ de insotire a marfii la destinatie, cu exceptia cazului in care prin lege se prevede altfel.
Eliminarea contraventiei privind predarea raportului memoriei fiscale
OG nr. 47/2007 a modificat si OUG nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale. Actul normativ a eliminat obligativitatea de preda lunar raportul memoriei fiscale catre organul fiscal competent. OG 47/2007 nu a prevazut insa si eliminarea faptei care constituie contraventie si, totodata, amenda aferenta in legatura cu nedepunerea raportului.
Comisia de buget finante a eliminat aceste inadvertente din OG nr. 47/2007, prin abrogarea dispozitiilor care nu mai erau aplicabile.
Actualizare - 14.02.2008
Plenul Camerei deputatilor nu a reusit sa adopte proiectul de lege pentru aprobarea OG nr. 47/2007 privind reglementarea unor masuri financiar-fiscale. Motivul a fost neintrunirea majoritatii calificate.
Proiectul de lege se va rediscuta in sesiunea urmatoare pornind de la forma cu care Camera a fost sesizata initial.
______________________
Nota AvocatNet:
- Va prezentam ca fisier atasat nivelul amenzilor pentru contraventiile prevazute la art. 219 din Codul de procedura fiscala.
- Raportul Comisiei de buget-finante poate fi vizualizat
aici
- OG nr. 47/2007 poate fi vizualizata integral
aici.
_____________________
MAGAZINUL AvocatNet recomada urmatoarele carti in materie fiscala:
"Codul Fiscal si normele metodologice de aplicare (actualizat la 25.01.2008)"
"Codul de Procedura Fiscala si Normele metodologice (actualizat la 01.01.2008)"
Cartile pot fi comandate si de facand
click aici.
Comentarii articol (1)