Hotararea Guvernului nr. 128/2008 privind modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a titlului VII - Regimul stabilirii si platii despagubirilor aferente imobilelor preluate in mod abuziv - din Legea nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1.095/2005.
Hotararea Guvernului nr. 128/2008 a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 112 din 12.02.2008.
In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, si al art. 11 din titlul II al Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 81/2007 pentru accelerarea procedurii de acordare a despagubirilor aferente imobilelor preluate in mod abuziv,
Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.
Articol unic. - Normele metodologice de aplicare a titlului VII "Regimul stabilirii si platii despagubirilor aferente imobilelor preluate in mod abuziv" din Legea nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1.095/2005, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 956 din 27 octombrie 2005, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Punctele 16.7 si 16.9 din Normele metodologice in aplicarea articolului 16 din titlul VII al legii se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"16.7. Notificarile formulate potrivit prevederilor Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, solutionate ulterior intrarii in vigoare a legii, prin emiterea unei decizii/dispozitii sau a unui ordin continand propunerea motivata de acordare a despagubirilor, se predau pe baza de procesverbal de predare-primire Secretariatului Comisiei Centrale, in termen de 30 de zile de la data ramanerii definitive a deciziilor/dispozitiilor sau, dupa caz, a ordinelor.
.....................................................................................................................
16.9. Inscrisurile prevazute la pct. 16.7 si 16.8 vor fi insotite de intreaga documentatie ce a stat la baza adoptarii deciziilor/dispozitiilor sau, dupa caz, a ordinelor continand propunerile motivate de acordare a despagubirilor, mentionata la pct. 16.5 sau, dupa caz, la pct. 16.6, si de inscrisuri care atesta imposibilitatea atribuirii, in compensare, total sau partial, a unor alte bunuri sau servicii disponibile, detinute de entitatea investita cu solutionarea notificarii."
2. Dupa punctul 16.9 din Normele metodologice in aplicarea articolului 16 din titlul VII al legii se introduc trei noi puncte, punctele 16.9
1, 16.9
2 si 16.9
3, cu urmatorul cuprins:
"16.9
1. Inexistenta bunurilor disponibile care pot fi acordate, potrivit legii, in compensare se probeaza prin anexarea la dosarul de despagubire inaintat Secretariatului Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor a anuntului semnat de conducatorul entitatii investite cu solutionarea notificarii, afisat in luna corespunzatoare emiterii deciziei/dispozitiei/ordinului (anunt, insotit de procesul-verbal de afisare). In ipoteza refuzului persoanei indreptatite de a primi in compensare bunurile disponibile, oferite de entitatea investita cu solutionarea notificarilor, distinct de anuntul continand bunurile disponibile ce pot fi atribuite in compensare se va face si dovada faptului ca persoana indreptatita a luat cunostinta de continutul acestuia si a refuzat primirea in echivalent a vreunuia dintre bunurile ofertate.
16.9
2. Dispozitiile primarilor unitatilor administrativ-teritoriale sau a presedintilor consiliilor judetene, prevazute la pct. 16.7, se centralizeaza pe judete la nivelul prefecturilor, urmand a fi inaintate de prefect catre Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, ulterior exercitarii controlului de legalitate de catre acesta.
La dosarul de despagubire se va anexa, ca urmare a controlului de legalitate asupra dispozitiei primarului unitatii administrativ-teritoriale sau a presedintelui consiliului judetean, exercitat in temeiul Legii nr. 340/2004 privind prefectul si institutia prefectului, cu modificarile si completarile ulterioare, referatul continand avizul de legalitate al institutiei prefectului, intocmit dupa urmarea procedurilor prevazute de lege.
Referatul continand avizul de legalitate al institutiei prefectului va fi intocmit dupa analizarea tuturor inscrisurilor ce au stat la baza emiterii dispozitiei. In acest sens, se va verifica indeplinirea tuturor conditiilor prevazute de lege pentru a-i fi recunoscuta notificatorului calitatea de persoana indreptatita, respectiv depunerea notificarii cu respectarea conditiilor si in termenul prevazut de lege, existenta la dosar a inscrisurilor care dovedesc calitatea de fost proprietar al bunului imobil preluat in mod abuziv sau, dupa caz, calitatea de mostenitor al fostului proprietar, existenta actelor doveditoare referitoare la preluarea abuziva a imobilului notificat in perioada de referinta a legii si, dupa caz, expertizele si evaluarile existente la dosar cu privire la valoarea imobilului care face obiectul notificarii. Totodata, se vor verifica inscrisurile care atesta imposibilitatea restituirii in natura a imobilului care face obiectul notificarii, precum si imposibilitatea atribuirii in compensare a unor alte bunuri detinute de emitentul dispozitiei.
Ipoteza imposibilitatii restituirii in natura a imobilului obiect al notificarii se verifica pe baza situatiei juridice comunicate de emitentul dispozitiei, iar ipoteza imposibilitatii atribuirii in compensare a unor alte bunuri detinute de emitentul dispozitiei se verifica pe baza analizarii informatiilor prevazute la pct. 16.91.
16.9
3. In cazul in care, in urma exercitarii controlului de legalitate de catre prefect, se apreciaza ca dispozitia emisa este ilegala, aceasta va fi contestata pe calea contenciosului administrativ, in conformitate cu prevederile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, caz in care procedura de transmitere a dosarului de despagubire catre Secretariatul Comisiei Centrale se suspenda pana la ramanerea definitiva si revocabila a hotararii judecatoresti."
3. Punctul 16.15 din Normele metodologice in aplicarea articolului 16 din titlul VII al legii se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"16.15. Dupa primirea dosarelor prevazute la pct. 16.6 si 16.8, Comisia Centrala va proceda la emiterea deciziei reprezentand titlu de despagubire pana la concurenta sumei reprezentand cuantumul despagubirilor consemnate/propuse, actualizate cu indicele de inflatie."
4. Normele metodologice in aplicarea articolului 18 din titlul VII al legii se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"18.1. Dupa emiterea titlului de despagubire de catre Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, un exemplar al acestuia va fi transmis persoanei indreptatite, iar un exemplar Directiei pentru acordarea despagubirilor in numerar din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor.
18.2. In cazul titlurilor de despagubire care au fost emise pana la intrarea in vigoare a prezentei hotarari, un duplicat al acestora va fi transmis, pe baza de tabel, catre Directia pentru acordarea despagubirilor in numerar din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, in termen de 5 zile calendaristice de la intrarea in vigoare a prezentelor norme metodologice.
18.3. In cazul prevazut la art. 18 alin. (2) din lege, in care in titlul de despagubire au fost individualizate mai multe persoane, fara a fi stabilita contravaloarea despagubirilor cuvenite fiecareia dintre ele, persoanele indreptatite la despagubiri pot desemna, prin procura incheiata in forma autentica, drept reprezentant comun pe una dintre ele sau o terta persoana."
#PAGEBREAK#
5. Dupa punctul 18.3 din Normele metodologice in aplicarea articolului 18 din titlul VII al legii se introduce un nou capitol, capitolul V
1, cu urmatorul cuprins:
"CAPITOLUL V1
Valorificarea titlurilor de despagubire. Stabilirea algoritmului de
atribuire a actiunilor emise de Fondul ÇþProprietateaÈO
SECTIUNEA 1
Valorificarea titlurilor de despagubire
Art. 18
1 din titlul VII al legii:
(1) Titlurile de despagubire pot fi valorificate de detinatorii acestora intr-una din modalitatile prevazute in prezenta sectiune.
(2) Daca titlul de despagubire individual este emis pentru o suma de maxim 500.000 lei, titularul acestuia are posibilitatea sa solicite fie realizarea conversiei acestuia in actiuni emise de Fondul ÇþProprietateaÈO, fie acordarea de despagubiri in numerar, fie parte in actiuni, parte in numerar.
(3) Daca titlul de despagubire individual este emis pentru o suma care depaseste 500.000 lei, titularul acestuia are doua posibilitati de valorificare a titlurilor de despagubire, in functie de optiunea sa:
a) sa solicite primirea exclusiv de actiuni emise de Fondul ÇþProprietateaÈO sau
b) sa solicite primirea de titluri de plata, in conditiile art. 141 si cu respectarea termenelor si a limitarilor prevazute la art. 3 lit. h) din lege si, pana la concurenta despagubirii totale acordate prin titlul sau titlurile de despagubire, actiuni emise de Fondul ÇþProprietateaÈO.
(4) Titlurile de despagubire se valorifica in termen de 3 ani de la data emiterii, care insa nu expira mai devreme de 12 luni de la prima sedinta de tranzactionare a actiunilor emise de Fondul ÇþProprietateaÈO.
Norme metodologice:
In vederea valorificarii titlurilor de despagubire, persoana indreptatita va depune o cerere la Directia pentru acordarea despagubirilor in numerar din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, al carei continut va fi afisat pe site-ul acesteia si care va contine urmatoarele elemente:
- optiunea expresa pentru una dintre modalitatile de despagubire prevazute la art. 18
1 din lege;
- optiunea pentru anularea conversiei in actiuni, in cazul titlurilor de despagubire emise pana la data intrarii in vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 81/2007 (in aceste cazuri Directia va transmite depozitarului central un exemplar al titlului de plata, insotit de cererea persoanei care are calitatea de actionar al Fondului ÇþProprietateaÈO de anulare a conversiei si, respectiv, de o adresa din care sa rezulte numarul de actiuni ce urmeaza sa fie transferat din contul persoanei care solicita anularea conversiei in contul Ministerului Economiei si Finantelor).
Persoana indreptatita va anexa la cerere urmatoarele:
- titlul de despagubire in original;
- certificatul de actionar al Fondul ÇþProprietateaÈO, in original, daca acesta a fost emis;
- in cazul in care exista mai multi beneficiari, se va depune, de asemenea, procura notariala (in original) prin care toti beneficiarii imputernicesc pe unul dintre ei sau o terta persoana sa realizeze optiunea pentru titlu de plata ori titlu de conversie, respectiv act notarial (original sau in copie legalizata) ori hotarare definitiva si irevocabila a instantei judecatoresti cu privire la cotele in care vor fi impartite despagubirile intre beneficiari (prin act notarial se intelege: certificat de mostenitor, contract de partaj voluntar sau declaratie prin care se face impartirea in cote);
- copii ale actelor de identitate a persoanei/persoanelor titulare si a persoanei imputernicite;
- dovada deschiderii unui cont bancar (in care vor fi virate despagubirile banesti, daca este cazul) la o banca comerciala sau la C.E.C. (dovada se va face prin documentul stampilat, in original sau in copie, emis de banca la deschiderea contului, cu specificarea codului IBAN si a sucursalei de banca);
- declaratie pe propria raspundere a titularului/titularilor din care sa reiasa daca s-au efectuat acte de dispozitie sau constituire de garantii asupra actiunilor emise la Fondul ÇþProprietateaÈO (in cazul persoanelor carora li s-au emis actiuni pana la data intrarii in vigoare a ordonantei);
- declaratie pe propria raspundere a titularului/titularilor din care sa reiasa daca s-au efectuat acte de cesiune (dispozitie) a drepturilor rezultate din dispozitia entitatii investite cu solutionarea notificarii/cererii prin care s-a propus acordarea de despagubiri; in situatia in care s-a efectuat o cesiune partiala, se vor indica cotele in limita carora s-a facut cesiunea;
- declaratie pe propria raspundere a titularului/titularilor din care sa reiasa daca a/au contestat in instanta titlul de despagubire emis de catre Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor;
- dosar plic.
Art. 18
2 din titlul VII al legii:
In cazul prevazut la art. 18
1 alin. (2), titularul titlului de despagubire va proceda astfel:
a) daca opteaza pentru primirea exclusiv de despagubiri in numerar, se prezinta, personal sau prin mandatar cu procura autentica, la Directie, care, dupa retinerea titlului de despagubire in original, ii va transfera despagubirea in numerar in termen de 15 zile calendaristice de la data existentei disponibilitatilor financiare;
b) daca opteaza pentru valorificarea titlului de despagubire exclusiv prin conversia acestuia in actiuni emise de Fondul ÇþProprietateaÈO, se prezinta, personal sau prin mandatar cu procura autentica, la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, care in baza solicitarii exprese a persoanei despagubite si dupa retinerea titlului de despagubire in original, dispune realizarea conversiei acestuia in actiuni emise de Fondul ÇþProprietateaÈO si instructeaza depozitarul central al actiunilor emise de Fondul ÇþProprietateaÈO sa inregistreze persoana despagubita in registrul actionarilor Fondului ÇþProprietateaÈO.
c) daca opteaza pentru primirea de despagubiri in numerar si actiuni emise de Fondul ÇþProprietateaÈO, se prezinta, personal sau prin mandatar cu procura autentica, la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor care, dupa retinerea titlului de despagubire in original, elibereaza un titlu de plata pentru suma solicitata de persoana despagubita si un titlu de conversie, pentru diferenta dintre valoarea inscrisa in titlul de despagubire si valoarea inscrisa in titlul de plata. Titlul de plata va fi valorificat conform lit. a), iar titlul de conversie se va valorifica conform lit. b).
Norme metodologice:
18
2.1. Dupa primirea cererilor insotite de documentele prevazute de prezentele norme metodologice, Directia pentru acordarea despagubirilor in numerar le va analiza si, daca sunt indeplinite toate conditiile prevazute de lege, vicepresedintele care coordoneaza aceasta directie va dispune:
a) emiterea unui titlu si plata despagubirilor banesti in numerar catre persoana/persoanele indreptatita/indreptatite, in termen de 15 zile de la existenta disponibilitatilor financiare, daca persoana indreptatita a optat exclusiv pentru aceasta masura, in conformitate cu prevederile art. 18
2 lit. a) din lege;
b) realizarea conversiei in actiuni, instructand depozitarul central al actiunilor Fondului ÇþProprietateaÈO sa inregistreze persoana indreptatita in registrul actionarilor in conformitate cu prevederile art. 18
2 lit. b) din lege;
c) emiterea unui titlu de plata si a unuia de conversie in situatia in care persoana indreptatita opteaza pentru primirea de despagubiri in numerar si actiuni la Fondul ÇþProprietateaÈO in conformitate cu prevederile art. 18
2 lit. c) din lege.
182.
2. In situatia in care documentatia este incompleta, Directia va solicita completarea acesteia, urmand ca cererea sa fie solutionata dupa depunerea de catre persoana indreptatita a actelor solicitate. Data de referinta pentru aplicarea pct. 18
2.4 din prezentele norme metodologice va fi data completarii dosarului.
18
2.3. In cazul prevazut la art. 18
2 lit. b) si c), Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor va inainta un exemplar al titlului de conversie, insotit de o adresa catre depozitarul central, adresa in care se va preciza numarul de actiuni cuvenit titularului/titularilor dreptului la despagubire, in vederea inregistrarii persoanei despagubite in registrul actionarilor Fondului ÇþProprietateaÈO.
18
2.4. In vederea acordarii despagubirilor banesti si/sau in actiuni, Directia pentru acordarea despagubirilor in numerar din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor va emite titlurile de plata si, respectiv, de conversie in ordinea inregistrarii cererilor de optiune a persoanelor indreptatite a primi despagubiri, cereri insotite de toate documentele necesare, prevazute de prezentele norme metodologice la art. 18
1.
18
2.5. Prin derogare de la prevederile pct. 18
2.4, in cazuri exceptionale, temeinic motivate (cazuri medicale, cazuri sociale etc., dovedite prin inscrisuri), Directia pentru acordarea despagubirilor in numerar din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor va putea emite cu prioritate titluri de plata si/sau titluri de conversie.
.....................................................................................................................
Art. 18
5 din titlul VII al legii:
(1) Titlurile de despagubire emise pe numele mai multor persoane se valorifica in conditiile mentionate la art. 18
1-18
4, cu luarea in considerare a urmatoarelor reguli:
a) daca titlul de despagubire este emis pentru o suma de maxim 500.000 lei, titularii titlului de despagubire pot opta pentru solutia prevazuta la art. 18
2 lit. a) si/sau pentru cea de la art. 18
2 lit. b), dar numai daca toti titularii titlului de despagubire sunt de acord cu aceeasi solutie de despagubire. Indiferent de solutia de despagubire exprimata, acestia vor desemna un reprezentant unic si comun, caruia i se transfera despagubirea in numerar;
b) daca titlul de despagubire este emis pentru o suma care depaseste 500.000 lei, titularii titlului de despagubire pot opta exclusiv pentru solutia prevazuta la art. 18
1 alin. (3), dar numai daca toti titularii titlului de despagubire sunt de acord cu aceeasi solutie de despagubire. Indiferent de solutia de despagubire exprimata, acestia vor desemna un reprezentant unic si comun, caruia i se transfera despagubirea in numerar. Daca aceeasi persoana detine, singura sau impreuna cu alte persoane, titluri de despagubire, avand ca obiect acelasi imobil, si opteaza atat pentru primirea de titluri de plata, cat si pentru primirea de titluri de conversie, titlul de plata se va emite pana la concurenta sumei de 500.000 lei, indiferent de numarul titlurilor de despagubire emise, pentru diferenta dintre valoarea inscrisa in titlurile de despagubire si titlul de plata emis, urmand a-i fi emis un titlu de conversie.
(2) Daca pana la valorificarea titlului de despagubire emis pe numele mai multor persoane se stabileste cota de proprietate care revine fiecareia, fiecare din aceste persoane are posibilitatea de valorificare in conditiile aplicabile titlurilor individuale de despagubire.
Norme metodologice:
18
5.1. In situatia prevazuta la art. 18
5 alin. (1) lit. b) din lege, daca cererea de restituire pentru un anumit imobil (teren si/sau constructie) a fost solutionata prin mai multe dispozitii/decizii emise de catre entitati diferite, dosarele de despagubire vor fi conexate si se va emite un singur titlu de plata, in cuantum de pana la 500.000 lei. Conexarea va fi dispusa de catre Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor si va avea in vedere identitatea de imobil.
Aceeasi masura se aplica si in cazul titlurilor de despagubire emise ca urmare a conversiei titlurilor de valoare nominala folosite exclusiv in procesul de privatizare, emise anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, cu modificarile si completarile ulterioare.
18
5.2. In situatia prevazuta la art. 18
5 alin. (2) din lege, cota de proprietate care revine fiecarui titular al dreptului la despagubire se stabileste prin act de partaj voluntar autentificat sau prin hotarare judecatoreasca de partaj definitiva si irevocabila. In ambele cazuri, actul de partaj trebuie depus anterior emiterii titlului de plata si/sau de conversie.
...................................................................................................................."
6. Punctele 19.1-19.3 din Normele metodologice in aplicarea articolului 19 din titlul VII al legii se abroga.
PRIM-MINISTRU
CALIN POPESCU-TARICEANU
Contrasemneaza:
---------------
Ministrul economiei si finantelor,
Varujan Vosganian
Presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea
Proprietatilor,
Ingrid Zaarour
p. Ministrul internelor si reformei administrative,
Paul Victor Dobre,
secretar de stat
Bucuresti, 6 februarie 2008.
Nr. 128.
Comentarii articol (4)