Codul de procedura fiscala ar putea fi modificat printr-o ordonanta de urgenta care unifica termenele de plata a impozitelor, taxelor si contributiilor in contul unic si reglementeaza recuperarea creantelor fiscale comunitare. Totodata, Garda Financiara si Autoritatea Nationala a Vamilor ar putea deveni organe fiscale.
Guvernul a facut public un proiect de ordonanta de urgenta penttru modificarea Codului de procedura fiscala.
Prin acest proiect de act normativ, Garda Financiara si Autoritatea Nationala a Vamilor devin organe fiscale, alaturi de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, si dobandesc competenta de a exercita inspectii fiscale.
In plus, proiectul de ordonanta de urgenta aduce o serie de reglementari privind termenul de plata a a obligatiilor fiscale in contul unic, privind cesionarea creantelor fiscale de catre ANAF si recuperarea creantelor fiscale comunitare.
De asemenea, Guvernul propune modificarea prevederilor referitoare la sanctiunile si contraventiile la regimul produselor accizabile.
25 a lunii, termen de plata pentru toate obligatiile fiscale in contul unic
Proiectul de ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului de procedura fiscala prevede unificarea termenelor de plata a impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume datorate bugetului general consolidat in contul unic.
Astfel, pentru aceste tipuri de creante fiscale, care au termenul de plata diferit de data de 25, acesta se va inlocui cu data de 25 a lunii prevazute de actul normativ care le reglementeaza.
Mai mult, proiectul de OUG inlocuieste sintagma “persoane fizice care desfasoara activitati independente” cu “persoanele fizice care au calitatea de angajator” in cadrul lit. a alin. 7 din art. 111 al Codului de procedura fiscala care prevede ca impozitele si contributiile aferente veniturilor din salarii, precum si impozitul retinut la sursa se platesc “trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului, de catre contribuabilii persoane juridice platitoare de impozitul pe veniturile microintreprinderilor, asocierile fara personalitate juridica constituite intre persoane fizice, precum si de catre persoanele fizice care desfasoara activitati independente”.
Anularea creantei fiscale principale desfiinteaza creanta accesorie
Actul normativ propus de Guvern introduce prevederea potrivit careia “desfiintarea totala sau partiala, potrivit legii, a actelor administrative fiscale prin care s-au stabilit creante fiscale principale, atrage desfiintarea totala sau partiala a actelor administrative prin care s-au stabilit creante fiscale accesorii aferente creantelor principale anulate”
Organele fiscale subordonate ANAF vor recupera creantele comunitare
In privinta creantelor comunitare stabilite in sarcina altor persoane decat statul, prin deciziile Consiliului sau Comisiei Europene, acestea se vor recupera de catre organele fiscale din subordinea ANAF.
Potrivit proiectului de urdonante da urgenta, deciziile Consiliului sau Comisiei Europene autentificate de catre Ministerul Justitiei vor constitui titluri executorii pentru creantele comunitare.
Sanctiuni si contraventii la regimul produselor accizabile
Proiectul elaborat de Guvern modifica articolul 220 din Codul de procedura fiscala, referitor faptele care constituie contraventii la regimul produselor accizabile. Reglementarile privind regimul produselor accizabile ar putea intra in vigoare de la 1 aprilie 2008.
Astfel, va constitui contraventie “transportul de produse accizabile, care nu sunt insotite de documentul administrativ de insotire a marfii – DAI – prevazut la titlul VII din Codul fiscal sau pentru care documentul este completat cu date incorecte ori incomplete referitoare la cantitate, cod CN sau mijloc de transport, precum si transportul de produse accizabile efectuat prin cisterne sau recipiente care nu poarta sigiliile supraveghetorului fiscal ori au sigilii deteriorate”.
In forma actuala, contraventie este considerat “transportul de alcool etilic si de distilate, efectuat prin cisterne sau recipiente care nu poarta sigiliile supraveghetorului fiscal, au sigilii deteriorate sau nu sunt insotite de documentul de insotire prevazut la titlul VII din Codul fiscal”. Fapta este sanctionata cu amenda de la 20.000 lei la 100.000 lei si confiscarea produselor sau sumelor rezultate din vanzarea acestora si confiscarea cisternelor, recipientelor si a mijloacelor de transport.
In plus, proiectul de act normativ introduce o serie de contraventii, care vor fi sanctionate cu amenda de la 1000 de lei la 5000 de lei:
- netransmiterea,in termenul legal, a documentului adminisitrativ de insotire a marfii, organului fiscal competent la momentul expedierii produselor accizabile in regim suspensiv;
- primirea produselor accizabile fara prezentarea documentului administratov de insotire a marfii la destinatie, cu exceptia cazului in care prin lege se prevede altfel.
____________
Nota AvocatNet:
- Proiectul de Ordonanta de urgenta vi-l prezentam ca fisier atasat. (preluat de pe
portalul ANAF sectiunea Legislatie/Transparenta decizionala.)
- Pentru mai multe informatii puteti consulta:
1.
Ordinul ANAF nr. 131/2008 - modificarea OANAF nr. 1.294/2007 privind plata impozitelor si contributiilor in contul unic
2.
Ordinul nr. 1294/2007 privind impozitele, contributiile si alte sume reprezentand creante fiscale, care se platesc intr-un cont unic
Comentarii articol (0)