Buna ziua.
Intrebarea mea este legata de eventuala obligativitate a aplicarii art. 220 alin. 2 lit b din OG 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, in cazul constatarii contraventiei prevazute de art. 220 alin 1 lit k din aceeasi OG 92/2003.
Astfel, speta ar fi cam asa:
Clientul meu, persoana fizica, este sanctionat contraventional pentru fapta de a "transporta produse accizabile fara a detine DAI" (document administratv de insotire), fapta prevazuta de art. 220 alin 1 lit k din OG 92/2003. De mentionat ca asa-zisul transport se efectua cu masina personala, "transportul" constand intr-o cantitate de 35 cartuse de tigari netimbrate, cu inscriptia "For Duty Free Sale Only". De asemenea, deplasarea se realizeaza in intregime in orasul de domiciliu al contravenientului, pe ruta Piata Agroalimentara - Domiciliu personal.
Alin 2 al aceluiasi articol, stabileste urmatoarele:
"2) Contravenţiile prevăzute la alin. (1) se sancţionează cu amendă de la 20.000 lei la 100.000 lei, precum şi cu:
a) confiscarea produselor, iar în situaţia în care acestea au fost vândute, confiscarea sumelor rezultate din această vânzare, în cazurile prevăzute la alin. (1) lit. a), c), k), l), m), n), v), x) şi y);
b) confiscarea cisternelor, recipientelor şi a mijloacelor de transport utilizate în transportul produselor accizabile, în cazul prevăzut la alin. (1) lit. k);
c) oprirea activităţii de comercializare a produselor accizabile pe o perioadă de 1-3 luni, în cazul comercianţilor în sistem angro sau cu amănuntul, pentru situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. c), m), u) şi v);
d) oprirea activităţii de producţie a produselor accizabile prin sigilarea instalaţiei, în cazul producătorilor, pentru situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. d), i), l), n) şi x)"
Sunt aceste dispozitii (cele privitoare la confiscarea mijlocului de transport in cazul meu) imperative, ori ramane la latitudinea agentului constatator daca dispune ori nu confiscarea acestuia.
Oricum, procesul verbal inteleg sa il contest si pentru motivul ca in mod gresit sustin eu ca am fost incadrat la lit. k), contraventia fiind cel mult cea prevazuta de lit a a art. 220 alin 1), respectiv detinerea de produse accizabile si nicidecum transportul lor.
Ma intreb, oare daca le-as fi transportat cu un taxi (sau chiar intr-o plasa) cu privire la ce ar mai fi dispus DJAOV-ul confiscarea ??? Parerea mea este ca pentru a vorbi de un transport in conditiile mai sus mentionatei ordonante, sunt necesare a fi indeplinite cu totul alte conditii, iar fapta contraventionala pe care clientul a comis-o se incadreaza mai degraba la detinere decat la transport.
Intrebarea mea vizeaza in principal obligativitatea sau disponibilitatea agentului constatator de a aplica sanctiunea complementara a confiscarii mijlocului de "transport", insa primesc cu placere sugestii si vis-a-vis de imprejurarile faptice expuse.
Va multumesc, o zi buna.
Cel mai recent răspuns:
petruperca , utilizator
16:04, 20 Februarie 2010