Bugetele asigurarilor sociale au de suferit din cauza „amneziei“ pe care o capata unele categorii profesionale. In general, birourile notariale si de avocatura din tara uita sa vireze contributiile la stat. Nici medicii care au cabinete particulare nu sunt mai harnici atunci cand vine vorba de dat bani. La ora actuala, casele judetene de asigurari sociale de sanatate au inceput o adevarata prigoana printre datornici, incercand sa recupereze sumele neincasate. Persoanele care au profesii liberale sustin insa ca li se pare nedrept sa plateasca pentru un serviciu de care nu beneficiaza.
Primul lovit din cauza faptului ca incasarile contributiilor se fac foarte greu este sistemul sanitar. Presedintele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Constanta, Liviu Mocanu, ne-a declarat ca suma de bani pe care o are de recuperat de la datornici l-ar ajuta sa tina un spital orasenesc timp de o luna. „La noi, restantele persoanelor fizice au ajuns la 4,6 miliarde lei vechi. Jumatate din aceasta suma reprezinta contributia pe care 20 de cetateni ar fi trebuit sa o vireze catre Casa. Un avocat are sa ne dea un miliard de lei vechi. Am demarat deja procedurile de executare silita a acestor 20 de rau-platnici. Nu e normal ca niste oameni care lucreaza cu legea sa o incalce la modul cel mai grosolan. In cazul notarilor si avocatilor, pentru ca ei sunt «fruntasii», nu putem vorbi despre neputinta de a ne da banii din motive financiare, ci discutam despre nepasare“, a precizat reprezentantul CJAS.
Aceasta este una dintre cauzele pentru care spitalele raman fara medicamente, farmaciile nu mai elibereaza compensate, iar bolnavii vin cu pachetelul de mancare la internare. „Fiecare persoana activa are obligatia de a aduce o contributie la asigurarile sociale, iar virarea banilor se face trimestrial si reprezinta 6,5% din venitul impozabil. Acceptam sa se faca plata raportandu-ne la cel putin trei salarii minime pe ecomonie“, a explicat pentru SFin Ovidiu Munteanu, directorul Directiei Juridice din cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.
Ciudat este insa ca s-a ajuns ca oameni care lucreaza cu litera legii sa uite de ea atunci cand vine vorba de scos bani din buzunar. Prin urmare, desi se vorbeste despre faptul ca exista foarte multi bani care se scurg catre sanatate, realitatea arata ca, de cele mai multe ori, fondurile apar doar pe hartie, institutiile din acest sector fiind obligate sa alerge prin tribunale pentru a-si colecta finantele.
„Ne gandim sa facem o statistica la nivel national cu toti rau-platnicii. Printre ei sunt foarte multi avocati, notari si chiar medici. E drept ca sunt si societati mari care au de dat sume importante, dar in cazul acestor categorii profesionale amintite putem vorbi de rea-vointa. Casele judetene incearca sa recupereze banii. La inceput se merge pe principiul bunei intelegeri, dar daca nu se reuseste se ajunge in instanta“, ne-a spus Vasile Ciurchea, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).
In Bucuresti, de exemplu, abia acum s-a trecut la recuperarea banilor pe care diversi contribuabili trebuiau sa-i plateasca inca din 2002. „Liber profesionistii sunt cei mai mari datornici catre asigurarile sociale. Practic, ne luptam cu ei pentru a intra in posesia sumelor atat de necesare sistemului sanitar. Este vorba despre persoane care desfasoara activitati independente - notari, avocati, medici, contabili autorizati, arhitecti. Avem somatii pentru executari silite in cazul a 269 de rau-platnici pasuiti de mai bine de cinci ani. Suma totala pe care ar trebui sa o incasam in urma acestor actiuni este de 32.832,92 lei. 5.832,28 lei este datoria unei singure persoane“, a precizat purtatorul de cuvant al Casei de Asigurari de Sanatate Bucuresti, Cristina Calinoiu.
Drept la replica
In fata unor astfel de acuzatii, avocatii si notarii se disculpa sustinand ca nu beneficiaza de niciun serviciu asigurat de sistemul sanitar de stat si de aceea nu vad motivul pentru care sunt obligati sa faca astfel de plati. Mai mult, spun ca ar trebui emisa o lege prin care categoriile profesionale sa fie libere sa-si aleaga fondul la care sa contribuie. De asemenea, ei sustin ca nu au un venit fix si din acest motiv exista probleme atunci cand trebuie sa calculeze cat au de platit. „Contributia la bugetul asigurarilor sociale este obligatorie, dar, atunci cand vine vorba despre serviciile pe care ar trebui sa le primim in schimb, lucrurile lasa de dorit. Am foarte multi prieteni avocati care imi spun ca intr-o luna incaseaza multi bani, pentru ca luna viitoare sa ajunga sa se imprumute pentru a-si plati datoriile. Aceste categorii profesionale au un statut special si ar trebui sa se tina cont de acest fapt. Veniturile lor sunt variabile. Asa cum in cazul magistratilor s-a gasit solutia asigurarii unor pensii de serviciu, si in cazul liber profesionistilor pot fi identificate variante bune pentru ambele parti implicate“, a explicat pentru SFin juristul Ovidiu Jurca.
In cazul notarilor lucrurile sunt putin mai simple, acestia fiind somati sa-si plateasca datoriile si de organizatia care ii reprezinta. „Noi, de fiecare data cand aflam ca un membru nu si-a achitat contributia, ii punem in vedere sa faca acest lucru. Sunt multe cazuri insa in care s-a ajuns la litigii intre notari si Casele de Sanatate. Intr-o astfel de situatie, instanta este cea care decide“, a declarat Petru Atanasoaiei, consilier in cadrul Uniunii Nationale a Notarilor Publici. Pana cand se va ajunge la o intelegere, Casele Judetene de Sanatate trebuie sa-si recupereze banii de la avocati, notari, arhitecti sau medici. Iar pentru a face acest lucru trebuie sa apeleze tot la… avocati pentru a le reprezenta in instanta.
Medicii au inceput sa plateasca de teama controalelor
Desi fac parte din sistem, nici medicii nu sunt prea destoinici la plata contributiilor. Norocul Caselor de Sanatate este reprezentat de controalele care se fac la ora actuala la cabinetele individuale. Astfel ca doctorii s-au grabit sa-si achite restantele de frica penalizarilor. „In anii trecuti erau multi restantieri. Acum am ajuns in situatia de a avea incasari suta la suta. Medicii, de exemplu, se tem de controalele care se fac si au venit sa plateasca. Cred ca suntem printre putinele cazuri fericite din tara“, ne-a declarat dr. Cristina Iordachel, presedintele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Suceava.
Comentarii articol (5)