Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene(CEJ) se va pronunta astazi in legatura cu situatia femeilor lucratoare ce doresc sa ramana insarcinate prin fertilizarea in vitro. Instanta va decide daca aceste femei sunt considerate a fi gravide cand exista deja embrionii ”in vitro” rezultati in urma fecundarii ovulelor cu spermatozoizii partenerului.
Punctul de plecare al hotararii preliminarii a Curtii il constituie Directiva 92/85/CEE a Consliului din 19 octombrie 1992 cu privire la introducerea de masuri pentru promovarea imbunatatirii, securitatii si sanatatii la locul de munca in cazul lucratoarelor gravide, a celor care au nascut de curand sau a celor care alapteaza.
In cauza nr. 506/2006 cererea catre(CEJ) a fost inaintata de catre Oberster Gerichtshof din Austria si cauta sa ofere un raspuns la intrebarea preliminara legata de considerarea reclamantei ca femeie lucratoare gravida astfel incat sa beneficieze de preverderile Directivei 92/85/CEE.
Sabine Mayr a fost anuntata telefonic de catre angajatorul ei, reclamatul Backerei und Konditorei Gerhard Flockner OHG, in timpul concediului luat pe caz de boala intre 8 si 13 martie ca urmeaza a fi concediata incepand cu 26 martie. Concediul respectiv a fost prescris in urma efectuarii unui tratament hormonal cu o durata de 6 saptamani si a unei punctii foliculare ce aveau scopul de a servi tentativei fecundarii in vitro a reclamantei. Doamna Mayr isi anuntase seful de aceasta inseminare in momentul in care acesta ii daduse anuntul concedirerii, iar la data respectiva existau deja ovulele fecundate in vitro. Uletrior, pe data de 13 martie doua ovule ii sunt transferate in uter.
Reclamanta sustine ca in momentul fecundarii in vitro, ea beneficiaza de protectie impotriva concedierii prevazute de legea austriaca pentru femeile insarcinate si solicita angajatorului plata salariului si a partii corespunsatoare din remuneratia anuala.
Comentarii articol (0)