Prevederile actuale stabilesc faptul ca valoarea reziduala nu poate fi mai mica de 20% din valoarea bunului respectiv. Valoarea reziduala reprezinta suma la care, in momentul expirarii contractului de leasing, se face transferul dreptului de proprietate asupra bunului catre utilizator. Modificarea acestei prevederi va influenta si contravaloarea taxei vamale pe care utilizatorul trebuie sa o achite in cazul in care bunul este important.
Legislatia in vigoare prevede ca taxa vamala se calculeaza la valoarea reziduala a bunului din momentul incheierii contractului de vanzare-cumparare a bunului. Constantinescu sustine ca, incepand cu ianuarie 2005, operatiunile de leasing se vor realiza conform noului act normativ. De asemenea, prin noua lege, companiile de leasing vor fi obligate sa aiba un capital social de 4 miliarde de lei, de la 500 de milioane de lei, cat este la ora actuala.
In primele opt luni ale anului in curs, valoarea bunurilor finantate prin leasing se ridica la un miliard de euro, membrii ASRL finantand 0,59 miliarde de euro. „Ne apropiem 1,7-1,8 miliarde de euro“, a declarat Coca Constantinescu, care a adaugat ca „piata este in continua crestere“. Membrii ASRL au incheiat, anul acesta, putin peste 30.000 de contracte de leasing. La fel ca in anii anteriori, cel mai important sector al pietei de leasing, 92,4%, este reprezentat de autovehicule - 62,3% dintre finantari au fost acordate pentru autoturisme, in timp ce restul au fost pentru vehicule comerciale si autobuze.
Comentarii articol (0)