avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1079 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... accize auto !!!
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

accize auto !!!

am terminat de platit auto luat in leasing , firma imi solicita sa mai platesc si accize , este legal ?

date importante : am inceput leasingul in 19.10.2005, cand cica era in vigoare o ordonanta de urg 24/2005, (OBS. IMPORTANTA : conform legislatiei actuale masina respectiva nu mai e accizata) si ca sa platesc 4 % (auto teren motorina, cap cil 2400 cm3) la VALOAREA DE INTRARE, ori eu acum devin proprietar cand valoarea dupa 4 ani este mult mai mica !!!! este legal ?

art II din ordonanta respectiva spune " In cazul autoturismelor sau al autoturismelor de teren din import, inclusiv rulate, introduse in tara in baza contractelor de leasing initiate dupa data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, baza de impozitare pentru accize este valoarea de intrare la care se adauga cuantumul taxelor vamale si alte taxe speciale, dupa caz, datorate la momentul inchiderii operatiunii de import. "

poate sa-mi explice cineva ? asta nu inteleg, care e valoarea de intrare ? care e momentul incheierii operatiunii de import ? 2005 sau acum cand eu devin proprietar ?

multumesc !
Cel mai recent răspuns: pestraro , utilizator 21:13, 6 Octombrie 2009
din pacate, valoarea de intrare este calculata la acest moment, cand ati devenit proprietar
pai valoarea de acum ma avantajeaza, valoarea reziduala este de 700 euro, si 4% din 700 euro e mult mai mica decat ce ma pun ei sa platesc si anume 4% din valoarea din 2005 , adica din vreo 30.000 euro !!!!

sigur e asa ?
as zice ca , din pacate , acciza se va calcula la valoarea initiala ; uitati temei legal :
ART. 2211

Derogare pentru autoturisme

Prin derogare de la prevederile art. 2142, pentru autoturismele şi alte bunuri supuse accizelor, introduse în România pe baza unor contracte de leasing, iniţiate înainte de data intrării în vigoare a prevederilor prezentului titlu, şi a căror încheiere se va realiza după această dată, se vor datora bugetului de stat sumele calculate în funcţie de nivelul accizelor în vigoare la momentul iniţierii contractului de leasing.

Este un articol introdus in codul fiscal, dupa abrogarea celor referitoare la accizele pentru auto , si functioneaza ca o dispozitie tranzitorie,oarecum .
pai nu e o discriminare ? de ce nu se aplica legea mai favorabila de la mom actual ? asa mi s-ar parea logic ! in sfarsit...nu ma pricep la fiscalitate ! deci ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxe cumparare auto anonim anonim Buna. Doresc sa imi cumpar un automobil second-hand pentru folosinta personala din Germania. Nu imi este insa clar cum se procedeaza cu TVA. Am inteles ca TVA ... (vezi toată discuția)
Acciza masini peste 3000 cm3 amh amh Buna ziua, cum se plateste aceasta acciza pana la urma, vad ca in textul ordonantei 16/2013 scrie doar 1 euro pe cm3 pentru masinile ce depasesc 3000 cm3, ... (vezi toată discuția)
Taxa vamala spark larisarazvan larisarazvan In cele ce urmeaza va expun situatia mea la care va rog sa ma ajutati cu un sfat legal, multumindu-va anticipat In septembrie 2006 am incheiat un contract ... (vezi toată discuția)