avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 264 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... inchidere leasing
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

inchidere leasing

In cele ce urmeaza va expun situatia mea la care va rog sa ma ajutati cu un sfat legal, multumindu-va anticipat

In septembrie 2006 am incheiat un contract de leasing pentru achizitionarea unui Chevrolet Spark.Durata contractului era pe 4 ani, respectiv pana in septembrie 2010.
Am dorit rambursarea anticipata si inchiderea contractului de leasing inainte de termen, drept pentru care mi s-a calculat taxa reziduala si restul ratelor ramase de achitat.Nimic in neregula pana acum.Dar................pe langa acestea mi s-a spus ca mai am de achitat taxe vamale si alte taxe(desi la incheierea contractului si nici in cuprinsul acestuia nu sunt mentionate).
Lasand la o parte aceste aspecte, va rugam sa analizati daca plata acestei taxe vamale este legala, pornind de la urmatoarele argumente juridice pe care le redau mai jos:
OG 51/1997
Art. 27. - (1) Bunurile mobile care sunt introduse in tara de catre utilizatori, persoane fizice sau juridice romane, in baza unor contracte de leasing incheiate cu societati de leasing, persoane juridice straine, se incadreaza in regimul vamal de admitere temporara, pe toata durata contractului de leasing, cu exonerarea totala de la obligatia de plata a sumelor aferente drepturilor de import, inclusiv a garantiilor vamale.
(2) Bunurile mobile care sunt introduse in tara de societatile de leasing, persoane juridice romane, in baza unor contracte de leasing incheiate cu, utilizatori, persoane fizice sau juridice romane, se incadreaza in regimul vamal de import, cu exceptarea de la plata a sumelor aferente tuturor drepturilor de import.
(3) In cazul in care utilizatorul, din vina societatii de leasing sau a furnizorului, nu si-a exercitat dreptul de optiune prevazut in contract, privind prelungirea termenului de leasing sau achizitia bunului, iar bunul nu a fost restituit, utilizatorul este obligat sa plateasca taxele vamale la valoarea reziduala a bunului, care nu poate fi mai mica de 20% din valoarea de intrare a bunului.
(4) In cazul achizitionarii bunurilor introduse in tara in conditiile alin. (1) si (2), utilizatorul este obligat sa achite taxa vamala - calculata la valoarea reziduala a bunului din momentul incheierii contractului de vanzare-cumparare, care nu poate fi mai mica de 20% din valoarea de intrare a bunului.

ORDINUL 7982/10.08.2006 PUBLICAT IN MO 705/17.08.2006, care modifica OG 51/1997 (ordin care era in vigoare la data incheierii contractului de leasing) specifica urmatoarele:

Art. 1. - (1) De la data intrarii in vigoare a prezentului ordin, bunurile mobile care sunt introduse in tara de catre utilizatori, persoane fizice sau juridice romane, in baza unor contracte de leasing incheiate cu societati de leasing, persoane juridice straine, precum si bunurile care sunt introduse in tara de catre societatile de leasing, persoane juridice romane, in baza unor contracte de leasing incheiate cu utilizatori, persoane fizice sau juridice romane ori straine, vor fi declarate la autoritatea vamala prin depunerea declaratiei de admitere temporara, cu exonerare totala de la obligatia de plata a sumelor reprezentand datoria vamala, precum si a celor prevazute la art. 287 din Legea nr. 86/2006 privind Codul vamal al Romaniei, inclusiv a garantarii acestora.

Ulterior prin Lg. nr.241/12.07.2007 publicata in MO 496/24.07.2007-pentru abrogarea unor reglementari prin care sunt acordate scutiri sau exonerari de la plata taxelor vamale ale unor bunuri, reglementarile, aceasta facilitate a disparut, adica nu mai sunt exceptate de la plata taxelor vamale.Astfel:
LEGE nr.241/2007
pentru abrogarea unor reglementari prin care sunt acordate scutiri sau exonerari de la plata taxelor vamale ale unor bunuri

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

Articol unic. - La data intrarii in vigoare a prezentei legi se abroga:
j) alin. (1) si (2) ale art. 27 din Ordonanta Guvernului nr. 51/1997 privind operatiunile de leasing si societatile de leasing, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 9 din 12 ianuarie 2000, cu modificarile si completarile ulterioare;
Cocluzionand, din coroborarea acestor reglementari legale, eu inteleg ca la data achizitionarii masinii(septembrie 2006) era in vigoare Ordinul 7982/2006 care excepta de la plata vamii autoturismele, iar ulterior, prin Lg 241/2007, aceasta facilitate a disparut. Deci, mi se aplica legea din momentul incheierii contractului.
Deasemenea, pana in data de 19.05.2010 inclusiv trebuie sa semnez un act aditional prin care ma oblig sa achit pe langa taxele vamale si asa zisele cheltuieli de inchidere contract despre care nu se face vorbire in contractul semnat si nici in scadentar, fara a mentiona valoarea acestora.
Cu stima ,
Marian Baltaretu

Alte discuții în legătură

Taxa vamala spark larisarazvan larisarazvan In cele ce urmeaza va expun situatia mea la care va rog sa ma ajutati cu un sfat legal, multumindu-va anticipat In septembrie 2006 am incheiat un contract ... (vezi toată discuția)
Accize auto !!! pestraro pestraro am terminat de platit auto luat in leasing , firma imi solicita sa mai platesc si accize , este legal ? date importante : am inceput leasingul in ... (vezi toată discuția)
Leasing suciu_diana suciu_diana Buna ziua, poate un SRL sa fie locatorul unui contract de leasing operational? Nu trebuie sa fie IFN? In contract mai apare si un broker - sigur cel care a ... (vezi toată discuția)