avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... leasing
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

leasing

Buna ziua,

poate un SRL sa fie locatorul unui contract de leasing operational? Nu trebuie sa fie IFN? In contract mai apare si un broker - sigur cel care a intermediat toata treaba si care are un comision/contract.
O alta intrebare legata de situatia prezentata: obiectul unui leasing operational nu trebuie sa fie o suma de bani? Poate fi si un bun, care la sfarsitul perioadei de leasing se returneaza Locatorului?? daca este acceptata si situatia cu bun, nu inseamna ca de fapt este un contract de inchiriere? pai atunci care este avantajul??

Cel mai recent răspuns: finances , utilizator 17:26, 25 Noiembrie 2010
Art. 1 ind 1 din OG 57/1997
(2) Operaţiunile de leasing au ca obiect bunuri imobile prin natura lor sau care devin imobile prin destinaţie, precum şi bunuri mobile, aflate în circuitul civil, cu excepţia înregistrărilor pe bandă audio şi video, a pieselor de teatru, a manuscriselor, a brevetelor, a drepturilor de autor şi a bunurilor necorporale.
Deci nu putem vorbi de sume de bani ca obiect al leasingului
Art. 2 din OG 51/1997
d) rata de leasing reprezintă:
- în cazul leasingului financiar, cota-parte din valoarea de intrare a bunului şi dobânda de leasing, care se stabileşte pe baza ratei dobânzii convenite prin acordul părţilor;
- în cazul leasingului operaţional, chiria se stabileşte prin acordul părţilor;
Leasing operational este operatiunea prin care utilizatorul nu are optiunea de a achizitiona la sfarsitul contractului de leasing obiectul leasingului. In acest caz durata contractului de leasing este mai scurta decat durata amortizarii.
La expirarea contractului societatea de leasing poate sa dea in leasing obiectul unui alt client pentru o alta utilizare sau il poate valorifica dupa ratiuni proprii.
Un SRL nu poat fi locator intr-un contract de leasing, dar poate fi locator intr-un contract de inchiriere
Ultima modificare: Luni, 22 Noiembrie 2010
Mihail Cazacioc, Consilier juridic
Am inteles. Din pacate pe contract scrie la locator un SRL. Se mai poate face ceva, avand in vedere ca acest contract este in vogoare de mai multi ani?

va multumesc.
cazacioc a scris:

Art. 1 ind 1 din OG 57/1997.......




Odata cu codul fiscal din ianuarie 2004 s-a modificat OG 57/1997.
Art. 7 prevede:
7. contract de leasing financiar - orice contract de leasing care indeplineste cel putin una dintre urmatoarele conditii:
a) riscurile si beneficiile dreptului de proprietate asupra bunului care face obiectul leasingului sunt transferate utilizatorului la momentul la care contractul de leasing produce efecte;
b) contractul de leasing prevede expres transferul dreptului de proprietate asupra bunului ce face obiectul leasingului catre utilizator la momentul expirarii contractului;
c) perioada de leasing depaseste 75% din durata normala de utilizare a bunului ce face obiectul leasingului; in intelesul acestei definitii, perioada de leasing include orice perioada pentru care contractul de leasing poate fi prelungit;


Cu alte cuvinte leasingul financiar este ca o cumparare in rate, cu un avans, rate, si o rata finala, cu transferul proprietatii la achitarea ultimei rate. Serviciul se face prin intermediul unei banci sau IFN.

Leasingul operational este o inchiriere pe un termen prestabilit, cu optiunea de dobandire a bunului la terminarea perioadei de inchiriere la un anumit pret.

Avantajul? Dpdv contabil in primul caz bunul se amortizeaza in 5 ani (autovehicule)
In al doilea caz rata de leasing constituie cheltuiala ce poate fi dedusa imediat si integral.
Ultima modificare: Marți, 23 Noiembrie 2010
kappauser, utilizator
Pentru kappauser!
Eu am redat din OG 51/1997(am scris eronat 57/1997) care este publicat in Indaco si contine ultima actualizare din 2009.
Art. 7 "suna " altfel in acest act normativ actualizat la nivelul lui 2009 decat cel postat de tine. Iata mai jos:
Guvernul României
Ordonanţă nr. 51 (r1) din 28/08/1997
privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing


___________
Text actualizat la data de 17.12.2009. Actul include modificările din următoarele acte:
- Codul Fiscal publicat în 2003
- Legea nr. 533/2004
- Legea nr. 287/2006
- Legea nr. 241/2007
- Legea nr. 93/2009 publicată în MOF nr. 259 din 21/04/2009
- Legea nr. 383/2009 publicată în MOF nr. 870 din 14/12/2009.


Art. 7. - Contractul de leasing se încheie în scris. În cazul încetării contractului de leasing din culpa utilizatorului sau prin dispariţia totală a bunului prin furt, daună totală, distrugere totală, definită potrivit legii, survenită înainte de împlinirea unui an de la intrarea în vigoare a contractului, acesta nu îşi schimbă natura, iar bunul ce face obiectul contractului de leasing este tratat fiscal şi contabil ca bun, obiect al unui contract de leasing.
Ok, sa inteleg ca nu se poate modifica locatorul. Daca s-a inceput cu un SRL, asa ramane pana la sfarsitul contractului, cand utilizatorul poate sa sa il prelungeasca sau sa il incheie...insa nu are optinuea de a achizitiona bunul la o valoare reziduala. Am inteles corect?

Alte discuții în legătură

Infiintare societate leasing theanca theanca Societatile care desfasoara activitati de leasing trebuie sa fie de tip IFN? exista o lista cu societatile care sunt autorizate sa desfasoare activitati de ... (vezi toată discuția)
Masina in leasing stanciu_marius10 stanciu_marius10 Acum 2 ani am luat o masina in leasing.Perioada de a plati ratele era de 48 de rate,eu am platit 20 si acel avans care trebuia platit.Dupa un an masina a fost ... (vezi toată discuția)
Amortizare maria2010 maria2010 Buna ziua, in cazul unui leasing operational pe o perioada de 5 ani al carui obiect este un mijloc fix cu o durata de functionare de 10 ani, cum se va ... (vezi toată discuția)