Buna ziua, in cazul unui leasing operational pe o perioada de 5 ani al carui obiect este un mijloc fix cu o durata de functionare de 10 ani, cum se va inregistra amortizarea in urmatorii 5 ani daca intraga valoare a mijlocului fix a fost inclusa in ratele lunare(practic a fost amortizat in cei 5 ani aferenti perioadei de leasing operational)
logic, amortizarea lunara ar trebui sa fie 1/2..din rata, ..eu as inregistra asa..nu cred ca la un eventual control mi s-ar aduce acuze ca am prins pe cheltuieli mai putin decat rata...
Atentie ! Nu faceti confuzie intre leasingul operational si cel financiar.
Leasigul operational este tratat la fel ca un contract de inchiriere. Utilizatorul plateste o chirie lunara, nu calculeaza amortizare.
Amortizarea apare in contabilitatea proprietarului(societatea de leasing).
Operatiuni in contabilitatea utilizatorului
Primirea bunului de la locator
Debit 8036 (valoarea totala a ratelor de leasing)
Lunar:
Obligatia de plata privind ratele de leasing operational
%=401
612
4426
Extrabilantier se diminueaza val. datoriei
Credit 8036
Achitarea datoriei
401=5121
La sfarsitul contractului daca se doreste, se transfera dreptul de proprietate
%=404
2133
4426
Leasing operational
ioanaep
Buna ziua,
In cazul in care s-a cumparat o masina prin leasing operational care este valoarea care se va amortiza in contabilitatea cumparatorului? In ... (vezi toată discuția)
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.