avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 388 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Masina in leasing
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Masina in leasing

Acum 2 ani am luat o masina in leasing.Perioada de a plati ratele era de 48 de rate,eu am platit 20 si acel avans care trebuia platit.Dupa un an masina a fost luata de leasing si timp de inca un an nu am mai primit nimic de la ei.Acum am primit o somatie cum ca trebuie sa platesc toata masina,desii ei au vandut-o intre timp.Este corect ce fac ei?cum sa platesc o masina care nu o am.Ei si-au recuperat masina si eu de ce trebuie sa mai platesc oare?vreau si eu un raspuns urgent va rog...multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Alvaro Liniers , Avocat 18:58, 30 August 2011
puteti contesta somatia in instanta.
~ Conținut șters la cerere ~
Rezumand, contestati somatia, si incercati apoi o actiune in recuperare bani platit in plus. Leasing-ul al dv e clar ce prevede preluare masinei de la dv fara plata restantelor. (Sunt leasing-uri financiar, si ca al dv, operationale) Uitativa la contract semnat si cititi legea aici: www.avocatnet.ro/content/art...
Conform OG nr.51/1997, republicata. Leasingul financiar este definit ca operatiune de leasing care indeplineste cel putin una din conditiile urmatoare: 1) Riscurile si beneficiile dreptului de proprietate asupra bunului care fac obiectul leasingului sunt transferate utilizatorului la momentul la care contractul de leasing produce efecte.2) Contractul de leasing prevede expres transferul dreptului de proprietate asupra bunului ce face obiectul leasingului catre utilizator la momentul expirarii contractului. 3) Perioada de leasing depaseste 75% din durata normala de utilizare a bunului ce face obiectul leasingului; in intelesul acestei definitii, perioada de leasing include orice perioada pentru care contractul de leasing poate fi prelungit.
Leasingul operational este operatiunea de leasing care nu indeplineste nici una din conditiile de la leasingul financiar si poate fi privit ca o simpla inchiriere de bunuri.
In orice caz, din legea mentionata
Art. 15. - Daca in contract nu se prevede altfel, in cazul in care locatarul/utilizatorul nu executa obligatia de plata integrala a ratei de leasing timp de doua luni consecutive, calculate de la scadenta prevazuta in contractul de leasing, locatorul/finantatorul are dreptul de a rezilia contractul de leasing, iar locatarul/utilizatorul este obligat sa restituie bunul si sa plateasca toate sumele datorate, pana la data restituirii in temeiul contractului de leasing.*
__________
*Articolul a fost modificat prin art. I pct. 16 din Legea nr. 287/2006.
Ultima modificare: Marți, 30 August 2011
Alvaro Liniers, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Leasing suciu_diana suciu_diana Buna ziua, poate un SRL sa fie locatorul unui contract de leasing operational? Nu trebuie sa fie IFN? In contract mai apare si un broker - sigur cel care a ... (vezi toată discuția)
Infiintare societate leasing theanca theanca Societatile care desfasoara activitati de leasing trebuie sa fie de tip IFN? exista o lista cu societatile care sunt autorizate sa desfasoare activitati de ... (vezi toată discuția)
Anulare contract leasing operational romobil romobil Societatea SC AAA SRL acorda societatii SC BBB SRL un leasing operational avnd ca obiect un camion. Operatiunea se desfasoara o perioada dupa care se preda ... (vezi toată discuția)