Marþi, 28 septembrie, Curtea Europeanã a Drepturilor Omului de la Strasbourg a comunicat hotãrârea sa în cazul SABOU ºi PÎRCALAB împotriva României, constatând încãlcarea dreptului reclamanþilor la libertatea de exprimare (articolul 10 al Convenþiei europene pentru apãrarea drepturilor omului ºi a libertãþilor fundamentale), precum ºi a dreptului primului reclamant la respectarea vieþii private ºi de familie (articolul 8), coroborat cu dreptul la un recurs efectiv (articolul 13).
Prin plângerea formulatã la data de 25 septembrie 1998, domnii Dan Corneliu SABOU ºi Cãlin Dan PÎRCALAB, jurnaliºti la ziarul „Ziua de Nord Vest” din Baia Mare, au invocat încãlcarea drepturilor menþionate ca urmare a condamnãrii lor pentru sãvârºirea infracþiunii de calomnie, precum ºi a aplicãrii pedepsei accesorii a interzicerii unor drepturi, între care drepturile pãrinteºti, în privinþa reclamantului Dan Corneliu SABOU.
De asemenea, reclamanþii au invocat încãlcarea de cãtre statul român a dreptului lor la un proces echitabil (articolul 6 al Convenþiei europene pentru apãrarea drepturilor omului ºi a libertãþilor fundamentale), însã sub acest aspect, plângerea a fost declaratã inadmisibilã prin decizia Curþii din data de 2 septembrie 2003.
Ca urmare a hotãrârii Curþii Europene, reclamanþii vor primi despãgubiri în sumã de 6582 EURO, respectiv 1000 EURO, precum ºi cheltuieli de judecatã în cuantum de 4000 EURO.
Prin noul Cod Penal, care va intra în vigoare la data de 29 iunie 2005, legislaþia penalã a fost adusã în conformitate cu prevederile Convenþiei europene pentru apãrarea drepturilor omului ºi a libertãþilor fundamentale, precum ºi cu jurisprudenþa relevantã a Curþii Europene a Drepturilor Omului în materia infracþiunii de calomnie, faptã ce se pedepseºte cu zile-amendã, fiind înlãturatã pedeapsa închisorii, aplicabilã potrivit prevederilor actuale.
Totodatã, în ceea ce priveºte aplicarea pedepsei accesorii a interzicerii unor drepturi, inclusiv drepturile pãrinteºti, prin dispoziþiile noului Cod Penal s-a prevãzut cã aceasta însoþeºte de drept condamnarea la o pedeapsã privativã de libertate, însã, pe durata amânãrii sau întreruperii executãrii pedepsei principale, condamnatul poate sã îºi exercite drepturile pãrinteºti, în afarã de cazul în care aceste drepturi au fost anume interzise prin hotãrâre judecãtoreascã.
Prin aceste modificãri legislative se previn noi încãlcãri de tipul celor constatate de Curtea Europeanã în aceastã hotãrâre. De altfel, modificãrile menþionate au fost apreciate pozitiv la nivelul Consiliului Europei.
Comentarii articol (0)