Ministrii de finante ai Uniunii Europene au discutat marti la Bruxelles o strategie menita sa combata pierderile de miliarde de dolari produse bugetelor din mai multe tari de contribuabilii bogati, care prefera sa isi ascunda banii in paradisuri fiscale.
Sunt vizate in special tari precum Liechtenstein, Andorra, Monaco sau Elvetia, ale caror legi permit strainilor sa deschida conturi care raman necunoscute fiscului din tarile lor de origine.
Ministrii de finante doresc sa schimbe o directiva comunitara din 2005 privind taxarea dobanzilor oferite prin conturile de economii. Directiva respectiva s-a dovedit o prada usoara pentru armata de contabili si avocati a bogatilor Europei, care au descoperit rapid mai multe modalitati prin care banii sunt depozitati in conturi protejate de legile dure ale secretului bancar.
Motorul reformei este Germania, tara care a intrat intr-un conflict fiscal deschis cu micul stat Liechtenstein.
Un informator de la o banca din Liechtenstein a oferit, contra cost, germanilor, britanicilor si americanilor, liste cu sute de nume de persoane care au conturi deschise in acest paradis fiscal.
Marea Britanie urmareste cu mare atentie actiunile oamenilor de afaceri care au rezidenta in Monaco si care isi conduc de acolo afacerile de la Londra.
Si alte natiuni, precum Irlanda sau Republica Ceha, au declansat investigatii pentru a incerca sa afle cum sunt transferate sume de milioane de dolari catre paradisuri fiscale.
Multi specialisti din domeniul economiei atrag insa atentia ca schimbarea peste noapte a directivei va fi dificila, deoarece state precum Monaco sau Liechtenstein vor opune o rezistenta acerba.
In plus, ele vor atrage atentia ca, chiar daca problema va fi reglementata la nivel european, banii se vor muta imediat in alte paradisuri fiscale precum Dubai, Singapore sau Macao.
Despre ce sume este vorba?
In acest moment sunt imposibil de cuantificat banii care se ascund de taxe prin paradisuri fiscale. Se stie doar ca suma este enorma.
Insulele Cayman, un dominion britanic cu o populatia minuscula, este gazda a circa 1400 de miliarde de dolari. O treime din banii fondurilor de investitii din intreaga lume se afla aici.
In Nauru, o mica insula din Pacific, au fost depusi in ultimii ani circa 70 de miliarde de dolari de catre oameni de afaceri rusi. Motivele sunt lesne de inteles.
Insulele britanice Jersey, Guernsey sau Isle of Man detin si ele conturi de o mie de miliarde de dolari. In general sunt bani ai britanicilor care ocolesc impozitele impuse de guvernul de la Londra.
Comentarii articol (3)