Noua procedura va permite Curtii sa solutioneze intr-un termen considerabil redus intrebarile cele mai sensibile referitoare la spatiul de libertate, securitate si justitie, fata de procedura preliminara obisnuita, a carei durata medie este de un an si jumatate.
Necesitatea acestei proceduri a aparut pe fondul activitatii legislative intense din ultimii ani, care, uneori, ridica instantelor nationale probleme delicate de interpretare sau de validitate a dreptului comunitar.
Procedura preliminara de urgenta va reduce termenul de solutionare al intrebarilor legate de situatii care implica privarea de libertate, atunci cand raspunsul la intrebarea formulata este determinant pentru aprecierea situatiei juridice a persoanei detinute sau private de libertate, sau, in cadrul unui litigiu privind autoritatea parentala sau incredintarea copiilor, in ipoteza in care competenta instantei sesizate in temeiul dreptului comunitar depinde de raspunsul la intrebarea preliminara.
Noua procedura se aplica de la 1 martie 2008 si se distinge prin trei trasaturi esentiale fata de procedura preliminara obisnuita.
In scopul asigurarii celeritatii, procedura preliminara de urgenta diferentiaza protagonistii admisi sa participe la faza scrisa a procedurii si cei care sunt abilitati sa participe la faza orala a acesteia. In cadrul acestei noi proceduri, pot depune observatii scrise, in limba de procedura si intr-un termen scurt, doar partile din litigiul principal, statul membru de care apartine instanta de trimitere, Comisia Europeana si, daca este cazul, Consiliul si Parlamentul European, daca este pus in discutie unul dintre actele acestora. Celelalte persoane interesate si, in special, statele membre, altele decat cel de care apartine instanta de trimitere, nu dispun de aceasta facultate, insa sunt invitate la o sedinta in cursul careia pot face cunoscute observatiile lor orale referitoare la intrebarile formulate de instanta nationala si la observatiile scrise depuse in cauza.
In plus, examinarea interna a cauzelor supuse acestei noi proceduri este considerabil accelerata, deoarece, inca de la primirea acestora la Curte, toate cauzele care tin de spatiul de libertate, securitate si justitie sunt incredintate unei camere de cinci judecatori special desemnata pentru a asigura, pentru o perioada de un an, selectarea si examinarea acestor cauze. Daca aceasta camera decide sa dea curs cererii de aplicare a procedurii de urgenta, se va pronunta intr-un termen scurt dupa sedinta, dupa ascultarea avocatului general.
De asemenea, pentru a asigura celeritatea vizata, procedura se va derula in practica in principal pe cale electronica. Schimburile Curtii cu instantele nationale, cu partile din litigiul principal, cu statele membre si cu institutiile comunitare se vor efectua, in cea mai mare masura cu putinta, prin acest mijloc de comunicare.
Indicatiile practice oferite de CJCE, intr-o nota de informare adresta instantelor nationale, sunt disponibile la adresa:
http://curia.europa.eu/ro/instit/txtdocfr/txtsenvigueur/noteppu.pdf
Comentarii articol (0)