Prin votul de miercuri, senatorii au eliminat prevederea introdusa de Camera deputatilor potrivit careia, cererea procurorului de interceptare si inregistrare a convorbirilor, trebuie sa fie insotita in mod obligatoriu de o copie dupa rezolutia de incepere a urmaririi penale.
Nerespectarea acestei prevederi atragea nulitatea autorizatiei de interceptare si presupunea, totodata, ca persoana urmarita penal avea cunostinta de inregistrarea convorbirilor.
In plus, senatorii au micsorat cuantumul pagubei materiale adusa statului, care constituie o consecinta deosebit de grava si care trebuie sa fie mai mare un milion de lei. Deputatii stabilisera, initial, un cuantum mai mare de trei milioane de lei.
Senatul a eliminat si prevederea care stabilea o perioada maxima a urmaririi penale. In textul legii adoptate initial, s-a prevazut o perioada maxima de 6 luni pentru efectuarea urmarii penale. Totodata, in cazul faptelor pentru care se dispunea inceperea urmarii penale si care se pedepseau cu inchisoare de peste 15 ani, durata urmaririi penala era limitata la un an.
Convorbirile dintre avocati si clienti pot fi inregistrate
Prin votul de miercuri din plen, Senatul a decis ca inregistrarea convorbirilor dintre aparator si invinuitul sau inculpatul pe care il reprezinta este permisa daca se constata ca aparatorul a participat la acea infractiune. Inregistrarile vor putea fi folosite ca mijloace de proba atat in faza de urmarire penala, cat si in faza de judecata. Forma initiala a legii interzicea inregistrarea acestor convorbiri.
In prezent, inregistrarea convorbirilor dintre avocat si partea pe care o reprezinta sau o asista in proces nu poate fi folosita ca mijloc de proba decat daca din cuprinsul acesteia rezulta date sau informatii concludente si utile privitoare la pregatirea sau savarsirea de catre avocat a unei infractiuni, cum ar fi: infractiuni contra sigurantei nationale prevazute de Codul penal si de alte legi speciale, infractiuni de trafic de stupefiante, trafic de arme, trafic de persoane, acte de terorism, spalare a banilor sau de falsificare de monede sau alte valori.
Si procurorii au contestat modificarile
In cererea de reexaminare, Presedintele a sustinut ca modificarile aduse Codului de procedura penala vizeaza “accentuarea drepturilor persoanelor invinuite sau inculpate in cauze penale si implica restranagerea grava a prerogativelor organelor judiciare insracinate cu cerecetarea si judecarea acestor cauze”.
Legea de aprobare a OUG nr. 60/2006, adoptata initial de Camera deputatilor, ca for decizional, si asupra careia presedintele Traian Basescu a cerut reexaminarea, a fost criticata si de procurori, care i-au inaintat o serie de propuneri de modificare ministrului justitiei de la acea vreme, Tudor Chiuariu.
Legea se intoarce la Camera Deputatilor
In cazul cererii de reexaminare, senatul este prima camera sesizata. Forul decizional este Camera deputatilor, care va dezbate din nou Legea de de aprobare a OUG nr. 60/2006 pentru modificarea si completarea Codului de procedura penala si a altor legi.
____________________
Nota AvocatNet:
- Legea de aprobare a OUG nr. 60/2006 , in forma adoptata de Senat poate fi vizualizata aici.
Comentarii articol (0)